Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
holky, malý se má narodit v prosinci. Nehodlám ho nějak nechávat sama přes den - stejně to možná ani nepůjde, kdo ví, jaký bude.
Tak uvažuji, co pořídit, když ho budu chtít mít doma furt u sebe. Viděla jsem buď Mojžíšův kos - to nevím, je tam nutný nebo doporučovány monitor dechu, podle Vás? Šátek - nebo je tohle lepší možnost?
Nebo jste prostě nechávali mláďata ve své postýlce? ![]()
Máme ložnici v patře a kuchyň s obývacím pokojem dole. Pořídili jsme dolů cestovní postýlku s kolečky, do které jsme nechali vyrobit navíc matraci na míru. Doma tam miminko trávilo hodně času, tak ta standardní matrace, co byla součástí balení, by nebyla úplně OK. Na pár dní na chalupě nebo na chatě to ale krásně stačilo, tam jsme se s matrací netahali.
Dodám, že monitor dechu jsem prvních pár měsíců používala.
Rozhodně šátek! ![]()
A košíky jsou fajn nějaký na kolečkách. Monitor ideálně všude, kde miminko leží. Dají se dokoupit dvě desky a přenášet jen přístroj.
Děti jsem v postýlce nenechávala. A asi nebude moc těch, který budou dobrovolně pořád v postýlce ![]()
Máme dům. Měli jsme postýlku v ložnici, druhou v obýváku. Mimina se často a dlouho kojí, většina chce být u mámy, takže na to jsem hodně využila ten šátek. A teprve když usnuly a nechaly se odložit do postýlky, tak občas spaly tam
Ale spíš, šátek, kočárek, chovat
Jak začaly trochu vnímat a mít bdělý okna, tak jsem je pokládala na deku s hračkami a čuměly, co děláme. V noci jsme spaly společně v posteli.
@Fiducia a nemá třeba ten šátek, když se mímis nosí třeba půl den špatný vliv na záda? ![]()
Mám právě od martys nositko BeBe mini, takže prostě se bude muset nechat nosit. ![]()
Měla jsem koš na kolečkách pro všechny tři děti a byl super monitor dechu jsem v něm neměla.
Budeš muset prostě vyzkoušet co u vás bude platit, co ti mimino dovolí a co ne. Já mám doma koš, ale spával normálně i v postýlce přes den. Šátek a nosítko je fajn, ale určitě bych v tom nenechávala dítě celý den.
Nejspíš budeš muset vyzkoušet. Měli jsme půjčený nosítko a to by teda neměl klid nikdo. Syn ho bytostně nesnášel a nějaké procházky? S tím to teda vůbec. Takže jsem neměla už chuť zkoušet šátek. Největší klid byl v postýlce kočáru nebo na podložce. Pokud jsem jo chtěla aby byl semnou byl v kočáru třeba u linky nebo mezi dveřmi v koupelně aby „viděl“, slyšel. Jako pořídit šátek nebo něco můžeš a uvidíš co bude fungovat pro uspokojení všech
. Syn nebyl prostě nosicí, muchlací. Zato obdržel někde poblíž než větší potřeby chovat.
Mám dvě děti a ani jedno nemělo potřebu být na mě nonstop nalepené. Spaly doma v postýlce v ložnici nebo v obýváku, případně v kočárku na procházce či na balkóně. Nechávala jsem je pak i koukat v lehátku, pro druhé jsem měla houpací a to byla bomba. Monitor dechu jsem používala pouze na nic a jen pár měsíců.
Mimino nemůžeš mít celý den v šátku, to pro něj není nic extra. Měla jsem velký koš na kolekčkách my sweet baby a miminka mi v něm v přes den spaly. Má 90cm, takže jsem ho využívala dokud se děti nezačaly stavět. Dá se z něho sundat všechno čalouněni a sundat stříška, takže později děti viděly kolem sebe. Je stabilní, nepřevrátil ho ani dvouleťák, co na něj lezl a mohla jsem si mimino brát po domě všude, i do koupelny, aby na mě vidělo. Na bazarech jich za pár korun seženeš dost. Mojžíšův koš je na chviličku, děti z něj rychle vyrostou.
@Karinananka píše: Více
Nošení v šátku se považuje za ergonomické. Samozřejmě to chce naučit, stejně jako musí být správný nosítko.
Odnosila jsem svoje tři děti, a vždycky nás u lékaře chválili. I ortoped, kam se chodí na kyčle ![]()
V loznici postýlka, v obyváku kos na kolečkách. V každém jedna deska na monitor, přenášeli jsme jen přístroj. Koš jsem si vozila kam jsem potřebovala, do kuchyně, do koupelny.
Nositko mám ergonomické, ale celý den bych dítě nenosila, taky potřebuji něco udělat sama.
U prvního jsem měla koš a nevím co ještě. Koš se neosvědčil hlavně pro mě - miminku se líbil. To se musíš pořád sklánět hluboko a trpí záda. To samý šátek. Občas jsme chodili s nosítkem na procházky, ale šátek byli vyhozený peníze. U druhého stačilo hnízdečko nebo peřina nebo spacák na zemi. Venku kočárek. Nosítko naprosto výjimečně. Obrovská výhoda byla, že ze země neměl jak spadnout - byla to malá tryskomyš - žížalka od narození a všude jinde jsem musela obrovsky dávat bacha (a stejně ho na 100% neuhlídala).
Syn byl v kolébce, nebo na hrací dece. Někdy i v naší posteli, jinak spal hlavně přes den venku. Když zlobilo bříško, využila jsem šátek. Poloha a kontakt vždy zabraly ![]()
Monitor dechu jsme měli jen v postýlce. Dostali jsme k narození postýlku na kolečkách, tu jsme nakonec používali jen v kuchyni. V obýváku byla v hnízdečku na gauči (když byla dcera malinká, pak byla i na hrací podložce), případně ležela na mě. Šátek jsem měla, ale neměla jsem ho ráda, používala jsem nosítko, ale až od 6 týdnů (bylo i pro děti od narození, ale to jsem se necítila a ani nebylo tolik potřeba).