Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, prosím jen odpovědi těch, kteří mají buď přímou zkušenost nebo zprostředkovanou. Budeme mít ČOV a tak zjišťuji, v jedné dávné diskuzi na jiném webu jsem se dočetla, že do domácí čističky odpadních vod nesmí jít zbytky jídla (klasika - spláchnout do wc, jak jsou lidé zvyklí)… a mě tedy hned vyvstala otázka, co když je někomu velmi zle a začne zvracet (taky vlastně jídlo, natrávené nebo ani ne)? Asi se nezačne shánět po sáčku nebo kýblu, ale běží na záchod (při nejhorším umyvadlo), ale prostě utíká na WC. To tedy opravdu nemůže jít ani v tomto případě do čističky? Proč? Ty bakterie to nerozloží? A co třeba takový ten zbytek z toaletní roličky zewa de leuxe, které se mohou házet do WC? To taky nesmí?
Jak často bliješ? hele to se nic nestane, ten papír bych tam neházela na to máte doma koš ne?
@mahebka píše: Více
Do záchoda se obecně nemá házet hodně věcí, ale dokud je to pro lidi starost jen v tom, aby to proběhlo sifonem jejich záchodu a potom už je to starost někoho jiného, tak to lidi neřeší. Třeba lití oleje do záchoda je zvěrstvo, to samé různé vlhčené ubrousky a podobně. Znal jsem i idiota, co tam běžně házel igelitové sáčky až ucpal stoupačku v bytovce. Domácí ČOV je citlivější na to, že když do ní vyleješ třeba kýbl se savem po vytírání podlahy, tak to na rozdíl od městské čističky může pozabíjet bakterie a ty se budeš divit, proč vám jde z čističky smrad a hromadí se pevný bordel. V podstatě když to vezmeš logicky, tak cokoliv, co by se v přírodě samo behem krátké doby nerozložilo, do odpadů nepatří.
@mahebka píše: Více
S domácí ČOV je dobré začít používat i "zelenejsi " čističe. Třeba dm má za rozumnou cenu celou řadu. Ona ta čistička ani moc dobře nevycisti třeba fosfaty. Takže ideálně používat bezdosfatove práci prostředky a tablety do myčky. Ale snad byste měli mít zkušební provoz s pravidelnými odběry, tak uvidíš, jak budou vycházet výsledky.
Rozlozitelnou rolicku bych tam nehazela. Zbytky ze zvracení nevadí, ty se rozlozi. Zbytky od oběda bych nedavala, hlavně kvůli velikosti a tukum.