Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Někde jsem četla, že se s tím dá kojit normálně, ale na to by ti měl odpovědět hlavně doktor, pokud se zeptáš.
Pokud ti nebude moc zle, můžeš se starat sama, nebo je snad ještě tatínek. ![]()
Oddělila bych spaní od chlapa, pokud je on v pohodě, a koupila několik krabic jednorázových roušek (ať je doma nosíš a měníš podle potřeby) a léky na srážení teploty i pro dítě (Nurofen je od 3 měsíců, pak ještě Paralen nebo Panadol sirup myslím), UM kdyby náhodou. Jestli to máš, tak mimi to nejspíš bude mít taky (ale nemusí, samozřejmě).
A používej vlastní koupelnu/záchod, pokud máš tu možnost, a ať ti někdo navaří hrnec pořádného vývaru atd. Moc se toho vymyslet stejně nedá. ![]()
Příspěvek upraven 11.10.20 v 07:49
Četla jsem studii, že v mateřském mléko našli protilátky na Covid, pokud žena byla pozitivní.
Pokud ti je dobře, tak hlavne žádnou separaci. Víc desinfikovat ruce, nepusinkovat mimčo, a roušku… Jinak bych to moc nehrotila.
Vždycky když jsem byla při kojení nemocná, tak dítě bylo zdravé. V mateřském mléku jsou prý automaticky protilátky proti nemocem, kterými si matka prochází (rýmičky, virózy, chřipka…). I kamarádky mají stejnou zkušenost. Pokud to chytím, tak budu rozhodně kojit za každou cenu, tím miminko nejlépe ochráním. Zvážila bych používání roušek, to je dobrý nápad.
Pred mesicem jsem rodila v Barcelone, v nemocnici delali pri prijmu testy automaticky (ano, vytery v porodnich bolstech jsou zazitek). Rikali mi, ze pozitivnich rodicek meli spoustu, v podstate vsechny bezpriznakove. Deti neseparovaly- doslo by k tomu jen v pripade, kdyby na jedne strane byl velmi vazny prubeh a s tim se nesetkali. Matky kojily uplne normalne, jen se musela dodrzet nasledna karantena.
@Xxlady píše: Četla jsem studii, že v mateřském mléko našli protilátky na Covid, pokud žena byla pozitivní.
Fakt? Byl by prosím odkaz?
@Anonymní píše:
Ahoj,zajímá mě, jak probíhal covid u vás, které máte malé miminko a kojíte? Kojily jste dál? Jaká opatření jste dodržovaly, byly jste dál s malým miminkem v úzkém kontaktu, nebo vám s ním někdo pomáhal?
Díky
Mám covid teď - s lehkým průběhem. Normálně kojim. Doma nic speciálního nedodržuji. Jediný problém byl, že když jsem měla horečku, tak dceři vadilo, že jsem moc horká, takže muselo být otevřené okno, ona spokojená, já se klepal zimou.
https://youtu.be/OFGiy6t7k5E
krátké video na toto tema diskusi ![]()
Ahoj, moc děkuju. Já doufám, že covid to u mě nebude. Bolí mě trochu v krku, mám rýmu, únava, teplota není vůbec, spíš věřím v nějakou virozu, ale jsem ráda, že kdyby bylo hůř, tak se snad nemusím od dítěte separovat, to bych fakt nedala. Už takhle se ji snažím nepusinkovat, nedávat k ní moc obličej..
Ahoj, třeba to někomu do budoucna pomůže. Covid mám, kojím skoro 8m chlapečka. Nyní mě čeká 4.noc a až dnes jsem byla schopná se trochu starat a vnímat. Desetiletí jsem neměla teplotu, sportuju, věnuju se výživě… Přitom teda jestli toto je ten lehký průběh, tak mazec. Zlatý porod. Nikdy bych nečekala, že nedokážu vstát z postele, když malý bude plakat nebo ho zvednout, protože budu tak slabá, že bych se mohla zamotat. Horečky mi trochu klesly až dnes jinak v kuse 3 dny ke 40, strašné zimnice, bolesti naprosto celého těla a hlavně hlavy, kašel. Totální únava a apatie, vyschlé sliznice a rudé bělmo jak z hororu… Dnes jsem poprvé zvládla sníst vývar. A to jsem v životě nechutenství nezažila jedla do zásoby mezi kontrakcemi i dvě hodiny do narození malého (co kdyby). Tatínek mi pomáhá a já mám malého hlavně když spí a na kojení. Naštěstí mu vůbec nic není, je živý, žravý i se hezky kojí. Takže na protilátkách něco bude. Máme mini byt, stavíme. A přiznávám, nemohli jsme se sparovat, nemohla jsem zůstat sama. Ještě včera jsem tvrdila, že je úplně jiný den
Tak doufám, že to zlepšení vydrží a pokud to čeká i tatínka, tak že bude mít mírnou formu. Můj táta to měl a jen přišel o čich a chuť na pár dní, přitom je rizikový… Na rodinném obědě, kde jsem to chytla byla i 80létá babička a sestra s astmatem a naštěstí nic. (Já teda seděla vedle a táta choval malého, den na to už se vzbudil a necítil.) Takže buďte opatrní a fakt nespoléhejte, že ta nemoc se chová logicky a zdravý člověk plný síly to automaticky překoná jak rýmičku.
A určitě kojence neizolovat a neodstavovat-nejspíš už to mají, ale pomáhají jim maminčiny protilátky.
Mě doktorka na odberu řekla, že se vůbec o malého bát nemusím, že takhle malé děti bývají typičtí absolutně bezpříznakoví přenašeči. U nás to naštěstí platí, já umírám a on se s taťkou strašně nudí ![]()
Zakladatelko,
vždy když jsem já byla nemocná, miminko úplně v pohodě. A to jsem rodila opravdu hodně nemocná. Dr. v porodnici mi řekl, že se o miminko bát nemusím, že ode mě nemůže nic chytit, protože mu předávám svoje protilátky mlékem. Každopádně pro sichr jsem používala roušky. Je to pár let zpět, covid to nebyl…
Rýma říkají, že není příznakem, tak snad jen podzimní virózka. Každopádně určitě koj, co to půjde. Držím palce!
Můžu se zeptat?
Zajímalo by mě, jen ze zvědavosti, jestli víš krevní skupiny - o těch se na jaře napsalo docela dost, tak by mě zajímalo, jestli to sedí ve vašem případě?
A hodně sil přeju!
@Whitedog ahoj, děkuji ![]()
Mám A a přítel B (nebo 0). Ani jeden si nemůžeme vzpomenout, ale jistě víme, že má jinou než já. Jestli to sedí nevím, ale nějak už celou tu nemoc nechápu. Po zlepšení jsem si včera večer při horečce (až do večera spíš jen teploty) dala paralen, vypotila se, cítila se super jen nemohla pro změnu spát a ráno jsem se vzbudila opět s horečkou. Takže už mě to pěkně štve. Hlavně mi snad vůbec nefunguje termoregulace, skoro pořád je mi extrémní zima… I mimo zimnice a to kolikrát zatopíme ke 30, malej jen v plínce a já dvě deky
Už aby to fakt bylo za náma. ![]()
Myslím, že psali, že A je náchylnější na horší průběh a 0 na tu slabší variantu. Ale čísla nebyla vyloženě vypovídající, lišilo se to jen malými procenty. Ale ze zvědavosti mi to nedalo se zeptat. Podle vaší rodiny by to docela odpovídalo.
V tom je ta mrcha právě zrádná, aspoň co jsem vyčetla - že to chodí ve vlnách, máš pocit, že už lepší a pak zase buch…
Držte se!! Je to zákeřná potvora…
Zdravím holky,
připojím svou zkušenost, protože mě to téma zajímá.
Právě si tím doma také procházíme. Manžel to někde chytil, jednou v noci hrozná bolest hlavy a horečka. Tak jsem se s malou (7 týdnů) separovala do vedlejší místnosti. Chlapovi jsem nosila jen jídlo a povídala si s ním přes dveře. Po týdnu i mě hygiena poslala na test, ten byl pozitivní, tak jsme zrušili vzájemnou izolaci a jsme už spolu. Ještě nas to ale asi úplně nepustilo, manžel měl na dnešek zase po více než týdnů šílenou bolest hlavy.
Asi tou krevní skupinou je to zajímavé… Manžel má A (měl určitě horší průběh než já) a já 0 (bolelo mě v krku, trochu hlava, záda). Naše malá má trochu ucpaný nos asi už pátý den, hlavně v noci. Jinak prospívá.
Ahoj,
zajímá mě, jak probíhal covid u vás, které máte malé miminko a kojíte? Kojily jste dál? Jaká opatření jste dodržovaly, byly jste dál s malým miminkem v úzkém kontaktu, nebo vám s ním někdo pomáhal?
Díky