Čtenářská karta ve druhé třídě

Anonymní
16.11.24 20:05

Čtenářská karta ve druhé třídě

Řeším něco, co už mi hodně vadí a nechci v tom dál takto pokračovat.
Dítě má každý měsíc přečíst knihu, to není problém.
Co je problém, tak je Čtenářská karta. Dítě se na ní podepíše, napíše, název knihy, kdo ji napsal a ilustroval.
Poté má napsat oblíbenou postavu.
A tady začínám vidět problém, přeci se píše o hlavní postavě.
Dále se má popsat čtyřmi slovy. Ale jak jako? Oč jde? O charakter? Nebo jak vypadá?
Poté nastává už jen trápení v podobě toho, že dítě má napsat stručný děj.
A pro mě nastává peklo, kdy mi dítě klidně hodinu začne totalne dopodrobna a zmateně popisovat celý děj knihy. Na konci toho všeho tomu vůbec nerozumím.
Natož aby dítě cca třema vetama napsalo strucny děj.
Nasleduje další odstavec samostatny úvod, samostatná zápletka, samostatný závěr.
A nastává peklo. Nejde to.
Nasleduje to, že já knihu musím přečíst, zjistit oč jde a potom diteti do slova a do písmene vše nadiktovat.

Co prosím, s tím? Evidentně na tohle není dítě zralé, nedokáže to. Neznám nikoho v okolí, kdo by tohle do školy ve druhé třídě měl dělat.
Učitelka nechce chápat.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4045
16.11.24 20:15

Ve vaší kartě se nepíše o hlavní postavě, ale o oblíbené. Tak to je, pište o oblíbené, nehledej problémy, kde nejsou.

Popsat čtyřmi slovy - zeptej se dítěte, jaká postava je, a napište čtyři slova. Třeba Pipi bude zrzava, odvážná, veselá, samostatná. Harry potter bude statečný, černovlasý, malý, kouzlící. Froddo bude odvážný, malinký, věrný, kudrnatý. Cokoli. Nehledej problém, kde není.

Stručný děj bývá na záložce, případně ho vydestilujes z toho povídání. Pipi žije sama ve vile. Má kamarády Tomyho a Aniku. Prožívá různá dobrodružství. Třeba.

My jsme to ve druhé třídě dělali, nebyl problém. Nemusí to být dokonalý, jen to musí proběhnout.

Uvod, zápletka a závěr může být obtížnější, uznávám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27874
16.11.24 20:18

Přečti si tu knížku taky a pak to nebude složitý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10038
16.11.24 20:24

Peklo nastane, že hodinu do podrobna vypráví? Dítě je borec, když zvládne vyprávět takhle dlouze o ději :palec:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.24 20:28

@Platanka ok, souhlasím s tebou po stručný děj, který ještě celkem jsem schopná velmi nepřesně vypreparovat.

S tím dalším mě jímá totální zoufalství.
Z toho všeho udělat stručný úvod, zápletka a konec prostě nejde.

Nehledám problémy, potřebuji netrávit čas něčím, na co ještě absolutně nemá buňky.
To pak není úkol pro dítě, ale pro rodiče a já už toho mám opravdu dost, protože takových zadání má učitelka v rukávu nespočet a tohle už je ta pomyslná poslední kapka.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.11.24 20:29
@ka2ka píše: Více

To bohužel musím, ale nechci.
To není můj úkol.

• Citovat
  • Upravit
9387
16.11.24 20:30

Já bych v tom neviděla problem. Proč ti vadí, že neřeší hlavní postavu? Takhle si dítě může samo určit, která postava z knihy se mu líbí, nemusí to být vždy jen ta hlavní postava. Čtyři slova o postavě je schopno určitě napsat - prostě to budou slova, které ho po přečtení knihy ve vztahu k té postavě napadnou. Tam ani nejde o to, zda to bude správně, resp zda tam uvedena taková slova jaká učitelka chce, pokud to chápu správně, že o tohle to není.
A napsat stručný děj? Taky se to dá - a pokud s tím teď dítě bojuje tak to ber tak, že zrovna tohle se tréninkem postupně naučí - vystihnout děj v několika větách. A opět, uvede tam to, co se mu vybaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10038
16.11.24 20:32

Teď je období, kdy budou třídní schůzky. Ideální příležitost, že otevřeš téma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2741
16.11.24 20:33

Však to je takový klasický čtenářský deník. Taky jsme ho dělali od druhé třídy. Autor-shrnutí děje-obrázek-napsat, co se nám na knížce líbilo. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27874
16.11.24 20:34
@Anonymní píše: Více

tak proč to tu teda řešíš není to tvůj úkol tak to za něj neděj a neřeš to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.11.24 20:36

U nás peklo není, mám zdravý rozum, vím, že na to dítě není zralé, tak ho nenutím psát sloh, když se sotva naučilo psát. Knihu jsem četla s ním, pak napsala sloh a pak mu to po písmenkách se zmizíkem v ruce nadiktovala. Nakonec jsem zjistila, že hlavním záměrem je, aby dítě trénovalo psaní a ne sloh. Dnes se počítá s tím, že se do přípravy do školy zapojují i rodiče. Bohužel, z mé zkušenosti, se tak polovina nezapojuje a děti jsou v tom samy, nebo si rodiče myslí, že když to má dítě za úkol, tak si s tím má poradit samo. Dítě nestresuj a zapoj se normálně bez nervů do školních příprav. Dělám to také.

Příspěvek upraven 16.11.24 v 20:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.11.24 20:36
@Kelsey1 píše: Více

Dítě dopodrobna vypráví, protože si to pamatuje, ale ne úplně přesně a stručně. Zamotává se do toho, skáče z místa na místo, samotnému mu to občas nedává smysl.
Ví, že přečetlo knihu.
Což byl záměr aby četlo. Čte luxusně. Psát má skrz psaní. Píše luxusně i na to, že je levák.
Tohle vše rozhodně není zasluha učitelky.
Spíše jde i chtění a píli dítěte.
Problém nastává v okamžiku, kdy jde o stručnost. Toho prostě v tomhle věku není schopno.
Nechci v dítěti ubit tu přirozenost tím, že nastává trápení ve smyslu psaní neceho, co ve svém věku prostě neni možné.

Mam i straší dítě, které s něčím takovým zacinalo ve druhém pololetí čtvrté třídy. Ano, taky děti měly číst, to nikdy problém nebyl. A taky to bylo dost tím, že nevypysovaly tak nesmyslné čtenářské karty.

• Citovat
  • Upravit
3135
16.11.24 20:46

Píšeme od druhé třídy, dítě s SPU, poměrně peklíčko, čtu to s ním, jinak by ten děj nepřevyprávěl, on si to totiž nepamatuje. Beru to ale jako trénink obojího…čtení i psaní. V té druhé třídě jsme to psali několik dní po kouscích, naštěstí jen 1 kniha za čtvrtletí. Čti ty knihy s dítětem a pak třeba nebudeš psát „nevypysovaly“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.11.24 20:49

A přesně tento postoj zastávají jedni naši sousedi, spolužáci našeho dítěte a výsledek je, že nadprůměrně inteligentní dítě je ve škole na tom hůř než ty děti, s kterými se rodiče učí. Chodím na třídní schůzky a ta polovina dětí, co má ve škole problémy, je z takových rodin. Každé dítě dozrává jinak a prostě je třeba, aby na to to dítě nebylo doma samo. A dívat se na protivného a otráveného rodiče dítěti také nepřidá.

Příspěvek upraven 16.11.24 v 20:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30474
16.11.24 20:49

To je fakt takový problém tomu dítěti trošku pomoct? Ty budeš raději marnit čas vypisováním litanií zde, místo abys během dvou minut pomohla sestavit tři věty. Ach jo - chudáci děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí