Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Matematika Hejného. A já nevím, jestli to je vůbec dobrá volba. Přijde mi vše tak strašné složité. Ale možná se to tak počítá i u klasiky. To nemůžu posoudit.
Tak matiku jsem se ucila s ditkem jeste na stredni. To se neda tak pausalne prece rict.
Já mám sedmáka. Matiku a fyziku se s ním učím pořád. Paní učitelka jim prý jen napíše výpočty na tabuli a oni si jen opíší. A moc to nevysvětlí, takže vysvětluju doma. Zbylé předměty si více méně látku pamatuje ze školy, takže jen přezkouším.
S jednim ditetem není třeba se učit tak od třetí třídy, naprosto samostatný jednickar. S druhým dítětem se občas učím já nebo sourozenec i teď v osmé a počítám ze to tak bude i na stredni. Toto je hodně individuální.
My se s bráchou učili od první třídy sami, úkoly jsme měli hotové, než naši přišli z práce, oba máme vysokou školu. Brácha je starší, vyzvedl mě v družině a jeli jsme autobusem domů…ráno jsme se vypravovali většinou taky sami.
Příspěvek upraven 11.11.24 v 06:22
Neděláš špatně vůbec nic, chyba je na učitelce neumí učit, ale to tady nezlomíme. Domácí úlohy nejsou povinné.
Domácí příprava není povinná. České děti mají šichty jak horníci, škola je nic nenaučí, povinnosti se přesouvají na rodiče. Nic se za ty roky nezměnilo.👎
Jistě si tady počteš jak se mnoho děcek naučilo číst samo ve 3 letech.
Je to individuální. Dokud si o pomoc řeknou.
Sestřenice říkala, že jedna její dcera za ní chodila i v prváku na vysoké, ať ji zkouší, dává otázky. Než se rozjela. Od června je Ing.
Moje dcera je první rok na střední a taky potřebuje občas poradit, postrčit. Nebo minimálně o zadání se bavíme. Třeba první seminárku v září nevěděla, jak má uchopit. Byla to seminárka na téma, jaký vliv má biologie v pedagogice (zjednodušeně). Učitelka měla složitě psané zadání na pět řádků. Mladší dcera teď v sedmé má poněkud zvláštní, nevyhovující učitelku na NJ. Fungujeme spolu, jinak by nevěděla vůbec nic.
@LednovaLocika
záleží v jské době to bylo, dnešní děti nemají možnost být samostatné
Úplně ti rozumím… Nám bylo doporučeno, že když něco vysvětlujeme, nemáme se spokojit jen s kýváním hlavy a větou: „Jó, rozumím.“ Ale odpovědět: "Jak by si mi to vysvětlil(a) ty? Jak si to pochopil(a)? Pokud není schopen odpovědět, tak tomu nerozumí ![]()
Kolegyně se s detma učily i na střední, což obdivuju, protože já například matematiku už tak 6tr nechápu
Se straší dcerou jsem nemusela učit, mladší je ve 4tr a občas si ověřím co umí. Vyzkouším ze slovíček atd.ale zatím všechno chápe ze školy, uvidíme jak to bude dál.
@Divná Bára chápu, že se sami nedopraví, to už taxikaříme i se školkovou, aby dělala, co jí baví a s malou taky…bylo to na začátku 90.let ![]()
Matematika Hejneho je odlišná, nedá se to moc pochopit jen tak z učebnic, lidem to připadá nelogické. Zkus si o tom něco zjistít.
@Kelsey1 oroč neřešíš ve škole nevyhovující učitelku na NJ, proč děláš doma její práci? Pokud to tak půjde dál nikdy se nevymotáme ze zatuchlého školního režimu.
Přeji všem dětem, kéž by se jednou měly ve škole tak dobře jako př. Švýcarsko, Norsko..
@LednovaLocika
hodně mě to připomnělo dobu, kdy jsem chodila do školy, jak vidîm, nic se nemění k lepšímu
Do kolika let jste se učili s dítětem a odkdy jste vse nechali na dítěti? Mám dítě na druhém stupni a pořád se s ním musím učit. Ne vše, ale je toho hodně. Přijde mi, že moje dítě spoustu věcí nechápe. Táhne se to hrozně dlouho, ale učitele ve škole si ničeho nevšimli. Dokonce loni říkala jedna učitelka, že by stačilo trošičku přidat a bylo by to lepší. Přitom se se mnou opravdu učila a ja už nevím, kde přidat. Slovní úlohy nebo fyzika, to se fakt nedá. Převody času, délky… Vysvětluji pokaždé a pokaždé mám pocit, že na to nemám nervy. Asi mám jen dítě, které to nedá. Do poradny by nás nikdo neposlal, protože nevidí důvod. Byla jsem v soukromé a tam neviděli žádný problém. Ale já ho doma vidím. Kolikrát umí vše perfektně z mého pohledu, ale pak je v testu otázka nebo něco, co prý nebrali nebo je to složite napsané. Nikdy nemůžu říct, že dostane jedničku, protože se tam může něco objevit. Mají se prý na test učit tak půl hodiny. U nás je to ale kolikrát hodiny. Něco děláme špatně. Dítě není hloupé. Snaží se. Zápisky jsou úplně mimo. Výpočty chybné. Něco chybí. Přitom píše to, co si mají psát.
Chápu, že jsou děti, které s nemusí vůbec učit, jsou děti, které se zvládnou učit bez pomoci. U nás to tak není. Jaké máte kdo zkušenosti s učením? Zlepšilo se to? Co pomohlo?