Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ve druhé třídě? Ony si tebou nechodí od batolat na WC? Nebo o čem ji chceš poučovat? Děti napříč pohlavím vi, že pokud není žena těhotná, tak 1× za měsíc „vypousti krev“. Ze to nebolí, ma na to ruzne pomůcky…
Takhle brzo ne. Ale průběžně jsme se prostě bavily. Žádné tabu před sebou nemáme. Je fakt, že dětská se u obou na devítileté ptala, jestli mají MS. A to obě dcery byly jak suchá větev, ani náznak předčasné vyspělosti. Obě mají MS od 12,5-13 let. Přesně už nevím. Ale obě to vzaly rozumem, vyrovnané. Žádný problém nebyl.
Záleží jak je dcera vyspělá.
Mám osmiletou dceru a řekla bych, že máme ještě času dost. Je drobná, žádný náznak růstu prsou či ochlupení. Neteř je o rok starší a ochlupení, růst prsou i statnější postava tam je a očekávala bych i brzký příchod periody.
Jinak bych si s ní sedla a vysvětlila jí, že se jí teď bude hodně měnit tělo. A k tomu patří i měsíčky. Ukázala ji menstruační pomůcky (vložky, tampony, kalich a kalhotky). Domluvila se s ní co by ráda vyzkoušela (předpokládám vložky či kalhotky) a aby věděla, kde je bude mít, kdyby to náhodou přišlo… ![]()
Moje holky to vědí už dávno, kolikrát se ptaly, co je tampon když ho u mě viděli. Takže nejdřív jen okrajově, že to mají ženský každý měsíc, že to je normální a neboli to. Starší jsem koupila asi v 8 letech takovou hezkou knížku vlastně už o všem a teď, když ji je 10 let jsme to řešily znovu a víc do hloubky. Normálně si povídáme.
Mladší je 7 let, ta se přestala zajímat, až to zase vytáhne, budu postupovat stejně
žádná věda.
@Cuddy no každý to má tedy jinak… Mám dvě děti a nikdy se mnou na WC nechodili. Prostě chvíli počkali. A když se pouziva kalíšek tak tedy nevím jak by to měli vědět ci zjistit. A o bolestivosti bych polemizovala..
@kiwa tak u nás nepockali a odpadl jeden problém. Máme WC a koupelny společné, takže vidi i tu péči o hygienické pomůcky.
Dcera mě viděla jako malá x krát v koupelně kdy mi byla vidět šňůrka od tamponu
normálně jsem ji popsala k čemu to je a že žena krvácí každý měsíc, že takhle pozná že je zdravá a už dospívá a jednou bude mít děti…že většinou to nebolí ovšem někdy může bolet trochu břicho, není to ale nijak nebezpečné. V deseti jsem nakoupila vložky a taštičku na vložky kterou může pak nosit do školy. Neděláme kolem toho žádnou vědu, ví že až to přijde má mi říct a neděsit se. Už mi hlásila že od nich ze třídy to dostala jedna a pak druhá spolužačka. Normálně se o tom baví. Takže za mě hlavně z toho nedělat drama ![]()
No já to uplně nestihla, bylo jí 10 a řešila jsem to až to dostala, no. Ale vzala to v pohodě
Tak moje dcera se o těchto tématech strašně nerada baví, už od malička. Hned je zpruzena a je vidět, jak jí to je proti srsti. O to to s ní bylo tezsi, ji předat alespoň základní info. Vůbec u ní nebyla stran tohoto žádná zvědavost, spíš odpor.
Tak dostala aspoň takovou hezkou holčičí knížku od babičky, kde bylo vše okolo popsáno. S tím, že kdyby cokoli, jsem tu pro ni a muzeme se o tom. pobavit.
Sama používám jen tampony. Takže si buď při nákupu dají do košíku vložky, které jim vyhovují. Nebo už vím, že se obě ustálily, které chtějí. Tak jak jdu na nákup, tak automaticky vezmu zásobu holkám. Máme na každém WC proutěný košík. Případně si zajdou k Vietnamce koupit. Ale je fakt, že je velký mentální rozdíl ve vyspělosti u holky, která má 13 let a jinak je to u mladší. V páté třídě je jedno děvče. Stále velmi dětinská. Už má nějakou dobu MS. Je mi ji líto.
@Anonymní píše: Více
Ty jsi jak moje kolegyně z práce, taky z dítěte dělala dospělou
Cpala do ní velikosti podprsenek a druhy vložek snad od druhé třídy
Dnes je holka v 7 třídě, prsa nemá, menstruaci taky ne a je z toho nešťastná, že všechny holky jo a ona ne, jak je to možný? A ona jí naopak chlácholí, ať je ráda, že ještě takový problémy nemá ![]()
Dnešní děti to mají jinak než my. Tahle témata už nejsou tabu, takže buď v pohodě, až ji to bude zajímat, tak se optá. Kámošek, učitelky, tebe… ![]()
Já jsem nikdy u sebe netajila menstruaci, takže se nějak přirozeně dozvěděly, že něco takového je. A jedinou promluvu jsem měla s dcerou, když odjížděli na švp a už u ní byly znaky puberty, tak jsem jí pro jistotu dala vložky a nějaký základ vysvětlila, kdyby to tam náhodou poprvé dostala.
@Cuddy
No, já téměř do 12 nevěděla nic, fakt jsem netušila co to je menstruace, až když nám to na konci 5. třídy vysvětlili ve škole formou přednášky.
Třeba moje mamka taky se mnou otevřeně mluvila nebo chtěla mluvit o MS. Nebylo žádné tabu. Stihla to teda jen jednou nebo jednou mám v paměti. Pamatuji si, jak seděla v mém pokoji večer, než jsem šla spát. Už nevím, jestli jsem to tehdy měla prvně nebo mi něco říkala preventivně. Pak se šlo spát a v noci dostala mrtvici. Takže se řešilo vše kolem nemocnice. Už mi nemohla poradit, než se trošku udrzavila, tak jsem sama dospěla.
Ahoj, mám osmiletou dceru ve 2.tride a už bych ji chtěla poučit o menstruaci, aby byla připravena a taky nechci, aby se to jako první dozvěděla někde od spolužaček. Ale nevim, jak začít se mnou se o menstruaci, když jsem byla v pubertě nebavil a taky mi to úplně není příjemné téma. Nechci totiž ji nějak strašit nebo aby to neznelo nejak blbě
Jak jste to vy vysvětlili dcerám?