Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Bude se muset přizpůsobit kolektivu. Tak jako později v práci-pokud od Vas nepřebírá rodinné podnikání. Nebude vždy první a nejlepší a je zapotřebí se s tím naučit poprat. Pokud bude výborný, může přeci zkusit gymnázium po páté třídě…nicméně i tam je tvrdá konkurence a ambiciózní děti a rodiče. ![]()
@truelly píše: Více
Ty tomu věříš? Je to provokační diskuse.
No počkej, nepíšeš nic o tom že vyrušuje protože všechno umí nebo protože neumí udržet pozornost. Plus teda asi úplně geniální asi taky nebude když není první v soutěži.
takže asi zas tak dopředu nebude
Takže je prostě nepozorný a neumí se srovnat s prohrou. To jsou věci které se musí naučit, ideálně v kolektivu. V životě se bude potkávat s lidmi a je potřeba aby s tím uměl pracovat.
Ono to bude tím, že jste tak hrozně ambiciozní. Syn to odkoukal a teď to chápe tak, že ve všem musí být nejlepší a první a když není, nezvládá to. To je ale docela problém, protože absolutní většina úspěšných lidí je úspěšná proto, že si předtím prošli mnoha neúspěchy. A nezhroutili se z toho. Cestou není syna izolovat a vychovat z něj někoho, kdo se bude trápit tím, že pokud ve všem nebude první, tak se zboří svět. Naopak - cestou je naučit ho přijímat prohru. Protože ta prohra je pouze dočasná a ve výsledku ho může posunout vpřed. Umět snášet prohry buduje odolnost. A to je velmi důležitá vlastnost, pokud chce jeden uspět…
Dítěti prokážeš medvědí službu, pokud ho stáhneš z kolektivu a budeš vyučovat sama. On se musí naučit fungovat v interakci s ostatními dětmi a naučit se prohrávat. Spíše bys měla zapracovat na sobě a nebýt tak strašně ambiciózní. Evidentně na to to dítě nemá, když v matice při soutěžích prohrává. Jen mu tím zaděláváš na slušné psychické problémy.
Nejdřív vyrušuje a pak se diví, že není první. Měla by jsi ho především vychovat.
Znám takové dítě osobně. Teda znala jsem pracovně. Je hodně aktivní, temperamentní, bojovný, soupeřivý, kde přijde, tak je slyšet a je zvyklý soutěže vyhrávat. Jak prohraje, tak je oheň na střeše. Vzteky se i popere. Už přešel na sportovní školu. Tam je vytíženější, spokojenější. Navštěvuje od druhé třídy poradnu, psycholožku pravidelně.
Budu se tvářit, že tomu věřím, takové dítě znám i mám doma. Můj syn neustále ve škole vyrušuje, protože se nudí, plus má velký problém s tím, že neumí prohrávat a do 8 let nezvládal ani to, když prohrával kdokoliv jiný, to už naštěstí odeznělo.
Celkem proto chápu i pocit „raději si ho nechám doma, protože mě nebaví to neustále řešit“, ale u nás bychom to nepřežili ani jeden.
@Alušáček jak naučit dítě, že ve škole nemá vyrušovat?
Dobrý den,
jsem studentka a ve své diplomové práci se věnuji zkoumání školních potřeb dětí, zejména školních batohů. Tento dotazník je součástí výzkumné části mé práce, kde se snažím zjistit, jaké batohy nejlépe vyhovují dětem a jejich rodičům.
Vaše názory jsou pro můj výzkum nesmírně důležité, a proto bych vám byla velmi vděčná, pokud byste si našly 5 minut na vyplnění krátkého dotazníku. Vaše pomoc mi umožní zpracovat kvalitní a smysluplné výsledky.
https://forms.gle/…paE4dcoTA9v6
Moc děkuji za váš čas a ochotu pomoci! ![]()
Ahojte, jsem maminka 8-letého chlapečka. Ve škole jsem měla problém s učitelkou, která mi říkala, že náš synáček často ve třídě vyrušuje a pokud dojde na nějakou soutěž (většinou v matice), tak nedokáže unést pokud není první. Přemýšlela jsem, jestli si nemám tedy začínat syna vyučovat sama doma. Jsem celkem dost ambiciózní matka, proto náš syn navštěvuje i různé sportovní kroužky, mimoškolní hodiny angličtiny apod. Máte někdo s tímto taky tento problém? Nebo jste spíše za to, že dítě na prvním stupni má vyrůstat se svými vrstevníky a nemusí být tolik popředu? Děkuji.