Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Může být, děti s AS se podobně projevují, ale odborný názor tady opravdu nehledej. Jak jí?
@Anonymní píše: Více
Ahoj, je brzy - dva měsíce v novém prostředí ještě se stydět může. Ale pokud to pozoruješ delší dobu, je fajn mít potvrzení z PPP. Jinak mám letos AS ve třídě a u nás toto:
Hele tohle je na odborníky a ne na eMimino.
Nechala jsem testovat u psycholožky dvojčata. U jednoho z dvojčat jsem měla pochybnosti a i okolí mi říkalo že dělá to a to.
Vyšetření v pořádku. Bylo to díky něčemu jinému.
Takže rady ti tu dát děvčata mohou. Zbytek je na odborníkovi.
Asperger nespadá pod PPP. Objednejte se ke klinickému psychologovi. Ten potvrdí a nebo vyvrátí diagnózu. Pokud se Asperger potvrdí tak dítě patří pod SPC, ve větších městech je přímo SPC pro autisty. PPP se stará o jiné problémy dětí.
Tak je otazka, jestli tu diagnostiku k necemu potrebujete, jestli by to pro Vas byl prinos. Treba potrebuje nejake podpurne opatreni nebo si nevis rady. Pak ano, jdete diagnostikovat. Jestli ne, tak je to zbytecne davat mu nalepku, ktera mu muze i uskodit. Treba autisti porad, pokud vim, nesmi mit ridicak. Pro nejake ucitele je kazda diagnoza jen vymluva a naopak mu to muze i uskodit. Lide jsou ruzni. Chce to zvazit pro a proti a co je tvym cilem. Uz jsem toho zazila dost a byla bych opatrna.
Moje dítě je něco podobného, plus hodně trvá na ritualech, nenávidí změny, nemluví s cizími, ubližuje si… AS a ani PAS podle psycholožky nemá.
Sehnala bych na vašem místě opravdu kvalitní psycholožku nebo zkusit NAUTIS, měl by teď otevírat pořadník. My to vzdali, ale máme starší dítě a více méně to celkem zvládame.
@Oriseka píše: Více
Já tedy souhlasím. U nás doma máme něco podobného a raději s ním pracuji doma a s psycholožkou, než dávat do papírů, že je zkrátka „jiný“. U nás by se nedostal kluk ani na běžnou ZŠ a to samé, kdybych chtěla školu měnit, tak i hodně škol si vybírá, jestli přijme dítě s úlevou atd. Já si myslím, že když se s dítětem doma pracuje, tak plno poruch pak nepůjde tolik vidět.
@vejilka píše: Více
Je to cele tenka hranice a ze zkusenosti dost lidi, co nechce schvalne diagnostikovat, tak ma stesti (nebo nekde to jde ovlivnit) na dobreho ucitele a to uz mas napul vyhrano, pak takova skola, kde je maly kolektiv, treba nekde na vesnici. Ono dost problemu odpadne samo od sebe, kdyz je ve tride 15 deti a vubec, kdyz je to mala skola. Proc by se kluk nedostal na beznou ZS? Kdyz nema MR tak patri do bezne ZS a nedostanes ho do specialni, ikdyby jsi chtela. Spadova ho vzit musi. S menenim skol souhlasim. To jo. Chce to vse dobre rozmyslet. AS se dokaze nekdy dobre skryvat a nejsou problemy.
Tady nesouhlasím. Dítě s aspergerem patří do běžné školy (protože nemá mentální postižení). O tom že má podpůrná opatření škola ani vedět nemusí. Navíc je má dneska velká hromada dětí. Do školy berou úplně normálně ![]()
Podpůrné opatření nastavuje škola…
Chtěla bych to vědět už z toho důvodu, abych jeho reakce přijala. ze to není povaha, ale nemoc a mohla bych hledat řešení jak mu pomáhat
ne, stupeň podpůrných opatření nastavuje PPP nebo SPC. Škola se tím musí řídit. Škola nastavuje individuální vzdělávací plán pokud je třeba.
Vysokofunkční autismus kombinovaný s nadprůměrným nadáním je mnohem víc něco na úrovni osobnostního nastavení než něco na úrovni nemoci. Přijmout povahu dítěte musíš tak jako tak. To je asi ta úplně nejzákladnější věc, co pro svoje dítě můžeš udělat. (Tím samozřejmě neříkám, že ledacos není nutné kompenzovat, naučit se dítě něco regulovat apod.)
@Oriseka píše: Více
Nevím, jak to funguje u ostatních státních škol, ale já například zvažovala jednu soukromou, kde je opravdu tlačenka. Jak píšeš, malý kolektiv, ve třídě deset dětí a tam dítě s papírem nechtějí.
Tak to jo. Beznou ZS beru jako spadovou statni skolu. Tam si nemohou vybirat, koho vezmou a koho ne. Vy mate domaci vzdelavani nebo jak?
Dobrý den.7 letý kluk. Letos nastoupil do první tridY.Dle učitelky bystrý, ale moc se nezapojuje. Spíš pozoruje, pokud není složené nuceny dělat nějakou aktivitu.
Od mala náročný, budil se do 5 let, 2 roky kojený. V rámci předškolní zralosti zjištěné překvapující nadprůměrné nadání. Postupem času si uvědomuji, že něco není v pořádku. Do aktivit ve školce a škole se nezapojuje, stydí se všech cizích lidi.Je strašně náročný na sebe- umí velice dobře počítat, ale když se objeví příklad, který vypočítat neumí, nebo slovo, které nepřečte, začne vyvádět, že je k ničemu, že se nikdy nic nenaučí. Prostředí doma je podpůrné, relativně harmonické.
Byly časy, kdy říkal, že se neměl narodit, zeje na tomto světě zbytečně, že půjde z domu pryč. Včera jsem četla o AS a tam bylo popsané taky to, co on dělá..např. udeří se do stolu a začne nadávat blby, zatracený stůl…co se týče sociálních kontaktů…vyhýbá se všemu…má jednoho kamaráda. Do oči hledí jenom nejbližším (rodiče, sourozenci), jinak nikomu. Stydí se i babičky, už ho ani nenutím někomu přát, nemá to rád…když jsem s ním třeba byla v čekárně u lékaře a někdo procházel kolem, šeptal mi ať jsem z ticha, protože se stydí..co na to říkáte vy? Na testování do PPP půjdeme. Děkuji