Učení s dítětem, do kdy?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
6381
11.11.24 07:29

Můj názor je ten, že dokud je dítě ochotné se učit s rodičem a dokud ten rodič tu látku chápe. A taky pokud se ten rodič v tý roli cítí dobře. Jinak doučování, klidně až po státnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15412
11.11.24 07:30
@Pavla Be píše: Více

Mam dceru ve 4tride, dvojky neřeším, kdyz přijde s dvojkou s diktátu, určitě se s ni kvůli tomu nebudu učit. Pokud ma trojku, zajímám se proč a pokud je potreba, učení si si probereme. Zatím měla na vysvědčení samé jedničky, ve 3tr se průměr z matematiky pohyboval pořád mezi 1-2. Ne protože by nechápala, ale protože je občas nepozorná, místo odečíst, sečte, něco nestihne.. Nakonec měla jedničku, ale já jsem na tom vůbec nelpěla, kdyby měla dvojku nic se neděje. Známka je druhořadá, hlavní je aby chápala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5098
11.11.24 07:58
@Anonymní píše: Více

A poradna, aby se vyloučily nějaké dys -?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Meduza543
11.11.24 08:01

S ani jedním dítětem jsem se neučila nikdy, v první třídě jsme trochu četli a to i tak jen cca půl rok a trvalo to max. 10 minut, od té doby úplně samostatní a hrozně šikovní, dcera chodí do 4. a syn do 2., oba úplně bez problémů zatím…když tak o tom přemýšlím, tak já vlastně ani vůbec nemám přehled, co právě berou :nevim:

Příspěvek upraven 11.11.24 v 08:02

• Citovat
  • Upravit
5098
11.11.24 08:01
@Pavla Be píše: Více

Já bych se určitě s dítětem nedoučovala, pokud by nemělo vážné problémy. A to není dvojka. Myslím, že toho mají ve škole dost a teda řešit dvojky mi zavání perfekcionismem a myslím si, že se tím dětem dělá jen medvědí služba. Dospělí, neschopní přijmout nedokonalost a chyby, to je pak lahůdka.

Nevzpomínám si, že by se někdo věnoval mému učení od třetí třídy dál. Se synem (čerstvě prvňáček) nedělám nic. Má kratičké úkoly na pár vteřin, dělá si je sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5757
11.11.24 08:04
@Meduza543 píše: Více

Presne tyhle deti se sroti jak sprti. Jeste ani jednou se mi nestalo, ze by to nebyla pravda :jazyk:. Neuci se s detma jen tam, lde skoro propadaji :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.24 08:11
@Anonymní píše: Více

Ahoj, u nas je to uplne stejne. Dcera 7.trida. Ma teda dg vyvojovou dysfazii..
Ucim se s ni doted..ne teda vsechno a porad..
Ted momentalne plave ve fyzice. Je tezky, pokud neco nechape, nez ji to sepne, chvili to trva..
Prevody apod.taky kolikrat plete doted..

• Citovat
  • Upravit
7522
11.11.24 08:18

@Pavla Be Já si myslím že je to individuální, že i uvidíš podle dítěte… ale já snažím se dceři vštěpovat že je to hlavně její povinnost, že se musí jít učit sama od sebe.. no moc nejde no, takže zatím na ní dohlížím. Učí se jako tak sama, ale já ji musím poslat, přezkoušet.. něco málo dovysvětlit. Chodí do třetí třídy. A ano pokud by to byl samostatný dvojkař až trojkař a viděla bych že ty jedničky by šli, ale nebude tak moc samostatná tak prostě budu dohlížet a učit se s ní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5314
11.11.24 08:19
@Divná Bára píše: Více

Hele já ti nevím - já sama prošla 2 základky, pak osmiletý gympl, takže různých učitelů spousta a nikdy se se mnou nikdo učit nemusel :nevim: Podle mě je to v tom dítěti.
Já mám dvojčata - spolu v 5.třídě. Se synem nebylo potřeba se učit skoro nikdy - občas procvičíme něco z čj, mat, případně slovíčka z anj (ale spíš stylem, že zkontroluju, že to umí). S dcerou se naopak učit musím, protože se jí látka hůře pamatuje - mám hrůzu, až přijde fyzika, chemie a pod. (ale naopak, když pak něco dobře pochopí - třeba matiku, počítá mnohem rychleji než brácha).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
11.11.24 08:27

Se mnou se přestala máma učit ve 3. třídě. A najednoi se vše zlepšilo. Ona byla trochu nervák a pro mě bylo učení s ní stres a otrava. Raději jsem automaticky říkala, že to nechápi, než abych zapnula mozek :D

Ve chvíli kdy celé učení bylo na mě a mohla jsem se věci naučit a pochopit svým tempem a svým způsobem, strašně se to zlepšilo.
Možná máte stejný problém. Třeba jen tvému dítěti nevyhovuje způsob, jakým učíš. Na druhém stupni je dítě (dle mého) schopné se snadno učit samo. Na internetu je hromada obsahu a mteriálu, které snadno a pochopitelně vysvětlují nejrůznější látku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.24 08:31

Tak třeba se mnou se rodiče neučili nikdy. Neměli čas. Bývala jsem vždy poslední ve družině, úkoly si musela dělat sama a už ve druhé třídě jsem měla na vysvědčení dvojky. Ve třetí trojky,…na střední jsem prolézala tak tak. V prváku jsem v pololetí propadla. Maturitní vysvědčení velká ostuda, mám tam čtyřky. :oops: Vysokou jsem nedodělala. Neměla jsem žádnou motivaci, nejsem ten typ, co chce něco dokázat, zvládnout, dokončit, kousnout se,…být lepší nebo nejlepší. Možná proto, že jsem vždycky byla podprůměr ve všem. :think: A našim i mě to stačilo.

S manželem rodiče dřeli. Učili se denně, zkoušeli ho, dvojka pro ně byla špatně… Celou základní školu byl premiant třídy, vyznamenání, to samé střední. Samé jedničky. Vysokou zvládl levou zadní. Má Ing. a za celé to studium, jestli má 2 trojky? Jinak samé jedničky a dvojky. Teď přemýšlí, že zkusí práva. Nepochybuji, že by je nezvládl. Je velmi úspěšný, kariérně rychle stoupá, protože se ve všem hned orientuje, zvládá složitější problematiku, do které se většině nechce,…

Jo, vidím v tom spojitost a snažím se jít ve stopách jeho rodičů :) Ne až tak přes mrtvoly. Říkáme dětem (máme dvě ve 3. třídě), že chceme vidět hlavně snahu a úsilí. Že pokud se něco nepovede, nic se neděje, ale nesmí nic flákat. První dítě má za ten 2,5 rok kromě samých jedniček jednu jedinou dvojku a druhé dostalo ve druhé třídě ke konci jednu pětku z matematiky, jinak mají zatím samé jedničky :dance: Školu s nimi dělám denně, děláme spolu úkoly, i se učíme nad rámec úkolů, procvičujeme, opakujeme, vedeme je do četby, ikdyž to ve škole po nich nepožadují. Hlásím je na olympiády, soutěže. I po nich chci, aby dělali dobrovolné úkoly, věci navíc,…
A jsem na ně moc pyšná. :) Do školy chodí rádi. Často se i hlásí, že chtějí vyzkoušet, když je ta možnost. Dostávají občas třeba i na výběr, zda si vypočítají příklad a buď dostanou za jedna nebo s jakoukoliv, i minimální hrubkou za 5 a i na to se syn přihlásil, jako jediný :srdce:
Ve škole jsou oblíbení, druhý syn byl zase vyhlasován jako třídní král.
Oba jsou úplný opak mě. Já seděla vždy někde stranou v koutě. Většinou jsem látku neuměla, měla ze zkoušení špatné známky. Nikdy jsem nebyla na olympiádě, nereprezentovala v ničem školu,…
Věřím, že pokud nám do toho puberta nějak nehodí vidle :lol: budeme pokračovat v tom, co jsme začali a snad se jim povede pak lépe, než mě :) A dokud budou stát o to, abych jim s učivem pomáhala, tak já budu jen ráda a v tomhle směru se na mě můžou vždy spolehnout. V tom jsme s manželem za jedno.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
11.11.24 08:41

S dítětem bez nějakých diagnózy ( SPU, VD) jsem se nikdy na druhem stupni neučila. Tedy maximálně občas něco vysvětlila, když nepobrali ve škole. Ale určitě ne nějak soustavně a hodiny před písemkou.
Jinak ve škole měli možnost chodit i třeba na doučováni z matematiky.
Jestli to využili byl už jejich boj.
I tak všichni studují na středních /vysokých školách.
Učit se denně s dítětem na ZŠ na druhem stupni běžné mi přijde šílený. :kytka: :kytka:

Jako že by se dítě nemohlo naučit samo nechápu. Snad chodí do školy, má materiály, umí si najít látku na internetu, procvičování. Můžou se učit spolu s kamarádkou. Fakt nevidím důvod, proč bych u normálně chytrého dítěte měla na druhém stupni běžné základky měla strávit hodiny přípravou na testy.

• Citovat
  • Upravit
kocourGarfield
11.11.24 08:50

Jinak dítě zakladatelka zřejmě nějaký problém má. Proč má špatně zápisky ze školy, chybně výsledky?
Nemůže to probrat s učitelkou?
Kde a jak chyba vzniká?

Nemůže si tedy pak tu stránku vyfotit ve skle od někoho, kdo to má dobře a doma opravit?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.24 09:03

Se synem jsem se na prvním stupni nemusela učit vůbec, vše zvládal ze školy. Na druhém stupni nosil z některých předmětů tak děsivé zápisy (vinou učitelů), že jsem se s ním radši začala učit. Někteří učitelé navíc zkoušeli i věci, které dětem ani neřekli, případně se je snažili v testu nachytat. Na 6G zápisy v pohodě, ale stále pomáhám a sleduji, jak je na tom hlavně s matematikou, fyzikou a chemií. Další učivo často navazuje, tak chci, aby těm věcem rozuměl a neztratil se. Díky mojí pomoci tráví učením minimum času. Se mnou se nikdo neučil, musela jsem si na vše přijít sama, což je asi fajn, ale škola mi tak zabírala zbytečně hodně času a to správné pochopení souvislostí tam chybělo, ač jsem byla známkami premiant.
Pokud tvoje dcera doma učivo umí, může to být klidně i tím, jak jsou formulovány otázky v testu. Také jsem často v testu chybovala, protože jsem neměla učivo zažité, chyběly mi souvislosti a divně formulovaná otázka mne zmátla. Zkus dceři při zkoušení ty otázky různě formulovat a nachytávat ji. Při výpočtech ve škole ji může stresovat čas. Zvaž i návštěvu PPP, ať ji otestují, zda nemá nějakou poruchu učení, ty máš asi pocit, že by tam něco být mohlo, tak aspoň budeš vědět, na čem jste.

• Citovat
  • Upravit
317
11.11.24 09:10

@Divná Bára a k čemu lepšímu, pokud jsme měly jedničky bez pomoci rodičů, asi 2 látky si pamatuju, že mi taťka vysvětloval, jinak jsem vše uměla ze školy a rodičům na nás záleželo a záleží, ale naučili jsme se sami…pokud budou naše děti pomoc potřebovat, tak jim to rádi vysvětlíme…ale starší si ve třech spočítala věci do 20, grafomotoriku má ve školce pořád s pochvalou…je vybíraná na různý vystoupení, tak věřím, že ji učení půjde dobře a u malé uvidíme, ale tváří se taky chytře…:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí