Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zajímalo by mě, kolik prvňáčků (cca) umí číst při nástupu do školy. Uměly to vaše děti? A jak? Jen písmena, slabiky, slabikování slov, plynulé čtení…
Myslím si, že dneska umí před školou číst docela hodně dětí, tak si to chci ověřit
![]()
A ještě doplňkový dotaz - pokud číst uměly, jak k nim přistupovala paní učitelka? Musely slabikovat s ostatními nebo si třeba samostatně četly svoje knížky?
Příspěvek upraven 23.11.16 v 18:18
@Jahru Syn ještě nechodí do školy, příští měsíc mu bude 6 let. Pozná všechna písmenka a čísla, ale čtení celých slov mu dělá problémy.
Myslim ze to uciteka bude brat stejne jako u tech, co cist neumi, ja tedy do prvni tridy chodila pred 13 lety a číst jsem neumela, ale ani se na to nikoho neptala ![]()
Mama je učitelka, většinou se prý ve třídě objeví 2-3 děti, které čtou. Pak jsou děti, které umí písmena, ale číst neumí. No a pak jsou děti, co se naučily číst špatně a s nimi prý je nejvíc práce.
Ona to dělá tak, že čtoucí děti čtou texty navíc.
Ale bude záležet na škole, na nějaké výběrové bude ctoucich dětí většina.
@Jahru V mé třídě(20 prvňáků) uměl číst jeden žák už při nástupu do školy. Písmenka umělo asi pět dětí, ty se během září rozečetly samy. Žák, co uměl číst ale činnosti s písmenky docela potřeboval, aby se naučil pracovat posle pokynů, pomáhal při skládání slabším žákům, sám zas potřeboval dohled při úklidu věcí - prostě jeho čtenářství zase vyvažují jiné nedostatky. Teď míso slabikování čte svou knížku nebo Sluníčko.
@Jahru, syn je v prvni tride a nastoupil jako ctenar. Uz pred skolou si sam dokazal precist cokoli. Kolik deti u nej ve tride umelo cist, netusim..
U nas ve skole se cteni uci genetickou metodou, tzn. neslabikuje se, cte se nejprve po pismenkach, pozdeji se skladaji ve slova. Rikaji tomu „robotkovani“ (M-Á-M-A - MÁMA), to cvici i syn. Kdyz ctou z citanky, on si cte vlastni knizku..
Moje rijnova dcera uz jednoducha slova precte, predpokladam, ze teda v zari asi cist bude umet. (Ale je to proste nepomer, nemuze se to porovnavat treba se srpnovymi detmi, ten skoro rok dela hodne) Ja jsem taky cist umela a zas jsem neumela slabikovat pri cteni, takze to taky byl boj ![]()
Holka při nástupu do školy stejně, jak všechny děcka ze třídy uměli komplet abecedu, tu se naučili ve školce v přípravce. Takže všichni měli stejné podmínky. Tím nástupem do školy zjistila, že čtení je super, že získá nové informace, kamkoli jsme sli, jeli, napisy, noviny titulky, na tabletu atd.to ji bavilo. Pak v pololetí šli s třídní do knihovny, dostali kartičku.
No dcera napřed chodila brala jen komixy, až všechny vyčetla začla si vybírat další knížky. Chodí si pro knížky 2× měs. bere po dvou. My ji nenutime, nahlas doma musí číst jen co řekla paní uč. že maji přečíst a zbytek necháváme na ní samotné, kdy chce tehdy si čte.
První pololetí v první třídě chodila i ve škole na logop. kroužek ve škole před vyučováním, 1× za 14 dní, ale pak ji s tama uč. vypsala, že to nepotřebuje, že zbytečně vstává brzo, ať čte dál, jak si zvykla.
Díky všem za odpovědi. U syna v první třídě uměly slabikovat 3 děti, žádné nečetlo plynule. Dcera asi bude nastupovat do školy v září(6 jí bude až na konci srpna, tak maličko zvažuju odklad) a rozhodla se, že se naučí číst. Na konci prázdnin ještě neuměla všechna písmena, teď čte skoro plynule (složitá slova slabikuje). Tak zjišťuju, jaká je šance, že podobně „postižených“ bude víc ![]()
Junior při nástupu do první třídy slabikoval a uměl počítat. A nebyl sám - měli spolužáka, který uměl plynně číst, psát i počítat a plynně anglicky. Dle toho, co uměli, dostávali práci navíc, rozhodně je nikdo nenudil slabikováním má-ma. Je tedy lepší spíše v matematice. Občas mají cosi jako třídní olympiádu a jsou ve třídě čtyři, kteří mají ještě svojí „ligu“, těžší příklady, protože by si to, s čím ostatní ještě třeba bojují, prostě rozebrali levou zadní mezi sebou. Brácha, toho času prvňák, umí to, co brácha, takže tam je to ještě zajímavější. Ale taky není sám, kdo už umí a má „práce“ ve škole dost a nenudí se. Ne, není to ojedinělé a pokud je učitelka co k tomu a pozná to (nebo se jí to řekne), nebrzdí je..
Junior při nástupu do první třídy slabikoval a uměl počítat. A nebyl sám - měli spolužáka, který uměl plynně číst, psát i počítat a plynně anglicky. Dle toho, co uměli, dostávali práci navíc, rozhodně je nikdo nenudil slabikováním má-ma. Je tedy lepší spíše v matematice. Občas mají cosi jako třídní olympiádu a jsou ve třídě čtyři, kteří mají ještě svojí „ligu“, těžší příklady, protože by si to, s čím ostatní ještě třeba bojují, prostě rozebrali levou zadní mezi sebou. Brácha, toho času prvňák, umí to, co brácha, takže tam je to ještě zajímavější. Ale taky není sám, kdo už umí a má „práce“ ve škole dost a nenudí se. Ne, není to ojedinělé a pokud je učitelka co k tomu a pozná to (nebo se jí to řekne), nebrzdí je..
@Jahru píše:
Díky všem za odpovědi. U syna v první třídě uměly slabikovat 3 děti, žádné nečetlo plynule. Dcera asi bude nastupovat do školy v září(6 jí bude až na konci srpna, tak maličko zvažuju odklad) a rozhodla se, že se naučí číst. Na konci prázdnin ještě neuměla všechna písmena, teď čte skoro plynule (složitá slova slabikuje). Tak zjišťuju, jaká je šance, že podobně „postižených“ bude víc
Dcera je na tom podobně, jen 6 jí bude v únoru. Právě se snaží číst skoro vše co vidí, pořád počítá a umí základně sčítat a odčítat do 10, přes 10 jen vyjímečně. Vše toto ji zajímá a snaží se o vše sama. Také mám trochu obavu z první třídy.
Jako učitelka, která je momentálně v 1. třídě - v jedné třídě se najde většinou jedno, dvě děti, které už čtou. Já mám např. zase druhý extrém, kdy se z 28 dětí neuměla polovina ani tiskace podepsat a ještě teď jim dělá problém zapamatovat si písmenka…
Pokud budete mít „normální“ učitelku, tak dá jinou práci a bude to. Já to dělám tak, že ti šikovnější dopomáhají těm horším, aspoň si budují i sociální vztahy a učí se předávat informace. Pak máme vzadu ve třídě knihovnu, jsou tam knihy (5 - 8 let), časopisy… tak tam si můžou vybrat a číst si svoje…
@elen-ka píše:
Dcera je na tom podobně, jen 6 jí bude v únoru. Právě se snaží číst skoro vše co vidí, pořád počítá a umí základně sčítat a odčítat do 10, přes 10 jen vyjímečně. Vše toto ji zajímá a snaží se o vše sama. Také mám trochu obavu z první třídy.
Ja mela velkou obavu z prvni tridy, protoze Ondra krome cteni zvladne scitat a odcitat dvojciferna cisla, co mu nejde, napise pod sebe a spocita. On mel pocit, ze vsechno umi a uz druhy tyden v zari prinesl poznamku, ze vyrusuje. Pry se nudil, tak si zpival
. On je totiz jinak hrozna hracicka a ditatko. Vysvetluji, ze pozor musi davat, i kdyz umi cist a pocitat, protoze se dozvi jeste vic zajimavych veci. Tak snad si to seda, uz je vice v pohode..
Dcera sla do skoly v zari v necelych 7 letech - je rijnova, pozna celou abecedu, hlaskuje, umi vytleskavat, precte text- neni rychla, ale co potrebuje si dokaze precist. Ve skole nemam pocit, ze by delala jine veci nez ostatni, jen dostali vsichni za ukol si pri cteni ukazovat ktere pismenko ctou.
Jak jsou na tim ostatni deti netusim, dneska z ni vylezlo, zepani ucitelka zkousi cteni o přestávkách - asi aby deti nevedely jakou kdi dostal znamku