Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Prosim vás potřebuju poraditv neděli jsem byla na prvním CTG. Při prvním točení malinkej asi spinkal protože bylo nic moc.Tak mě poslali ven ať se projdu, dám si něco sladkýho a přijdu za dvě hoďky. Po dvou hodinách to bylo sice lepší ale doktor mi řekl že už mám dost opotřebovanou placentu a že budeme doufat jestli to vydrží do porodu tím pádem budu muset bejt hlídaná. V pondělí to natáčení probíhalo zase nadvakrát s tím ať přijdu zase ve středu na kontrolní CTG.Ve středu pro změnu na třikrát. Už si mě tam chtěli nechat ale to poslední dopadlo prej dobře, ale v pátek jedu zas nechápu proč si mě tam teda nenechali když to vždycky vyjde až na podruhý nebo napotřetí dobře. bojim se, oni mě sice uklidnujou že malej během natáčení spinká, ale já cítím četný pohyby tak jak je to možné? prosím poraďte, máte s tím některá zkušenost???
Měli jsme to s malým podobné, ale až 39tt., nakonec si mě tam nechali. Udělali zátěžovej test a ozvy několikrát denně, všechno bylo v pořádku a nakonec jsem se rozrodila přirozeně pátý den po termínu (s vyvoláváním chtěli počkat až po víkendu a v pátek odpoledne to začalo samo), taky jsem měla strach, takže ti rozumím, ale oni doktoři vědí, co dělají, věř jim a třeba budeš nakonec taky přenášet, ale ty kontroly a monitory na několikrát jsou pěkně otravný, já vím ![]()
Přímo s tím zkušenosti nemám, nicméně pokud se bojíš, asi bych trvala na tom, ať ti udělají ultrazvukem průtoky pupečníku, to zas něco napoví. Já bych byla posraná strachy, ale já mám za sebou už jednu blbou zkušenost (nicméně, ktg i průtoky byly ok, někdy se to ohlídat nedá)
Vezmi si s sebou čokoládu a až budeš napojovaná tak jí zchroustej + vypij před monitorem alespoň litr tekutin, ale pozor na kofein. miminko na veškerý diskomfort ze strany matky reaguje spánkem takže se nadopuj vodou a cukrem a uvidíš ty divy!
jinak přetáčení není nic divného. to se stává skoro každé ![]()
Já to měla podobně, 37+6, můj doktor mě poslal do nemocnice s tím, že na monitoru to nějak moc lítalo a že je horší placenta, mi natočili jen monitor, lítalo to zase šíleně, ale se to srovnalo, tak že prý OK a poslali mě domů
hrozně jsem se bála, nakonec se mi porod rozběhl přirozeně 39+1 ![]()
A jinak jiné komplikace na sobě necítíš, cítíš pravidelné a silné pohyby, průtoky pupečníkem dělali?
Mě se stalo asi 3× při druhém těhu, že nešly natočit ozvy
,mudr vždy kontroloval utz průtoky pupečníkem. Měla jsem nervy v háji. Rodila jsem 41+0.
Co zkusit názor jiného doktora? já vím, že to někdo nemá rád a nechce „sýčkovat“, ale pokud jsi z toho takhle špatná, tak mě napadá zajet do porodnice, na pohotovost, že cítíš špatně pohyby, a zároveň jim říct o tom, co ti řekl tvůj doktor a oni tě pořádně vyšetří (zkus se zmínit o průtocích pupečníkem) a uvidíš. Víc hlav víc ví ![]()
Já jsem měla na konci těhotenství to samé…jeden týden jsem chodila na CTG každý den a to i 4×, měla jsem plánovanou sekci z důvodu KP, takže jsem rodila 38+0 a nakonec se ukázalo, že měla malá dvakrát omotaný pupečník kolem krku a proto byly monitory špatné…ale bohužel, na žádném UTZ nic vidět nebylo. a to jse na něm byla každý den a pokaždé tam byl jiné lékař
Určitě bych trvala na průtokách pupečníkem, pokud ty budou OK a někdo ti dobře prohlédne placentu, tak bych se snažila být v klidu. Kdyby s ejim jooo něco nezdálo, nepustějí tě domů nebo tě ženou hned na sál.
Malá se nikdy ani nehla, pořád mě posílali na procházku, zmrzlinu, ať si dám coca colu a nikdy nic, nezabralo ani zvonění mobilem, minutkou či zuřivé mrskání břichem. Ve 39+6 mě dr. odeslala do porodnice, že to je divný, tam jim to teda divný přišlo, ale vyřešili to jen častějšíma kontrolama. Malá se narodila bez vyvolání a zdravá ve 41+0.
Já to sem nechtěla moc psát, ale už to tu někdo napsal, já to měla to stejné, akorát mě prosakovala voda od 26.tt ale jednou za týden kapka, pak jsem jeden den hůř cítila pohyby jeli jsme na pohotovost a první monitor špatný druhý lepší, tak pořád dokola, dom do nemocnice. No a pak u toho byla PA která viděla, že je problém a šlo se na císaře, protože malí byl zamotaný do pupčení šňůry. Určitě bych zajela na pohotovost, jak někdo psal víc hlav víc ví. ![]()
Snad ví co dělají..uplně jsi mi připomněla natáčení CTG s dvojčaty..to byl vždycky,,zásah,, minimálně na tři hodiny a stejně se to nikdy nepovedlo.. ![]()
@eliskaj píše:
Já jsem měla na konci těhotenství to samé…jeden týden jsem chodila na CTG každý den a to i 4×, měla jsem plánovanou sekci z důvodu KP, takže jsem rodila 38+0 a nakonec se ukázalo, že měla malá dvakrát omotaný pupečník kolem krku a proto byly monitory špatné…ale bohužel, na žádném UTZ nic vidět nebylo. a to jse na něm byla každý den a pokaždé tam byl jiné lékařUrčitě bych trvala na průtokách pupečníkem, pokud ty budou OK a někdo ti dobře prohlédne placentu, tak bych se snažila být v klidu. Kdyby s ejim jooo něco nezdálo, nepustějí tě domů nebo tě ženou hned na sál.
tak to je nesmysl. pokud ti dělali průtoky tak pupečník kolem krku museli vidět! to by neviděl jen slepec.
Měla jsem to samé, také mě doktoři vždy poslali domů a chodila jsem 2krát týdně na kontroly. Nakonec jsem porodila spontálně 38+6
Ovšem průtoky pupečníkem jsem měla vždy ok. Držím palečky ať je vše v pořádku ![]()
@paola white tak zřejmě jsou všichni lékaři v příbramské porodnici slepci, protože to u malé opravdu nikdo neviděl
a když jsem se po sekci ptala lékařů tak mi i bylo řečeno, že ne vždy to jde rozpoznat…tak nevím
každopádně průtoky pupečíkem byly OK