Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli náhodou také nemáte zkušenosti s hodně křivými nohy u dítěte. Mám 14 ti měsíčního chlapečka. Začal chodit od 10tého měsíce. Prvně jsme jeho nohy do O neřešili, říkali jsme si, že se to zlepší, jak trošku zesílí… Jenže v roce už nám to bylo divný, tak jsem navštívila ortopeda. Ten mi řekl, že to má teda trošku víc, že to je kvůli brzké chůzi, ale že se to urovná. Mám mu dávat Vigantol a dát pevnou obuv. Utekly dva měsíce a moc se mi teda nezdá, že by se to lepšilo. Má to vyloženě od kotníků vyhnuté. Vážně je to normální a zlepší se to? Máte s tím někdo zkušenosti? Nerada bych to zanedbala… Jestli se to dá řešit, dokud má ty kůstky ještě křehké. Na to, že chodí už 4 měsíce, je kvůli tomu pořád takový nejistý. Nechci z něj maratonce, to rozhodně ne, jen se mi prostě zdá, že za tu dobu už by měl chodit s přehledem
Děkuji
Dcera to tak taky měla, teda trošku později. Jak byla bez plínky - kolem 2 let, tak měla pak zase šílené X, dle doktorky ale v normě. Je jí skoro 5 a nohy má rovné.
Je to brzo, ono to narovnávání trvá roky, nemůžeš čekat změnu za tak krátkou dobu. To by ho neskutečně bolelo kdyby se mu ty nohy „rovnaly“ tak rychle.
Syn měl Očko jako blázen - taky chodil na 10. měsíci plus ranec látkových plen. Dnes má 4 roky a má je téměr v normě, lehoučce do X. Křivé fakt hodně je měl tak do dvou let.
Je to naprosto normální. Nejdřív mají nohy do O, potom do X, a potom se jim to nějak samo srovná ![]()
Muj starsi mel nohy do O, ze by mu mezi nima proletel mic…pak je mel zas chvili do X a pak se mu srovnaly samy…ted je mu skoro devet a nohy stale rovne ![]()
@Terinka2016 U nas ortoped meril vychyleni co 6 mesicu. A vzdy se me ptal, jestli davam Vigantol, mela jsem kapat do dvou let. Ta nejista chuze muze byt i hypermobilitou kloubu, ktera se s vekem zlepsuje. Zkousel kolena do boku? Ted mame kontrolu za rok. Myslim, ze se neboj.
Dekuji za anonym, nerada resim zdravotni stranku verejne.
Myslím, že zkoušel i kolena do boku. Tak jo, jsem klidnější, děkuji moc ![]()
Malá to měla taky a hodně, jsou jí 4,5 a rovné nožičky
to se srovná ![]()
Nás chlapeček chodi od 11 měsíců a taky desny očka. Ortoped mu změřil mezeru mezi koleny…1,5cm…prý ok, resi se az 5cm…tak kapeme vigantol a za 3mesice kontrola…