Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj máme malou slečnu, které budou v září 2 roky, dudlíky má na spaní, a třeba když jedem daleko autem-cesta 2 hodiny, aby byla v klidu, ale poslední dobou se stává, že na něco dostane zákaz a tak se rozbrečí a pak volá dudu, že chce dudlína, v noci si usíná sama s dekou a dudlíkem, v noci když začne plakat tak zas jen podám dudu, v noci mi dudlíka neva, ale vadí mi ty scény přes den, prostě se na něj kolikrát ptá, a chce ho, mám jí ho vzít? nebo pořád ještě dávat? jaké máte zkušenosti? přijde mi čimdál víc závisla, a jestli by nebylo lepší ji ho vzít
poraďte díky
![]()
Dva roky už se mi zdá na dudlík hodně, mala toho akorát zneužívá, zvlast když ví, ze ho dostane..
@janicel Když začal kluk scénovat kvůli dudlíku přes den, byl to pro mně signál, že je nejvyšší čas ho zlikvidovat definitivně.
Zkusila bych vzít. Nedávno u nás byla kamarádka a její 33 měsíční dcera měla dudlik
, syn byl taky závislák, ale vzali jsme ho těsně před 2 narozeninami a vzal to dobře.
@janicel jsme na tom úplně stejně, akorát jsme říjnoví. Už dudáme i přes den a když ho nemá, tak ukazuje na pusu, ať jí ho dám. Taky nevím, jak z toho ven.Ale v prosinci je ještě Mikulaáš, napadá mě… ![]()
Taky jsem mela zavislacku a sebrala jsem dudlika ze dne na den. zadne strihani, polejvani necim…proste dydy neni. chvilku oplakala, ale snazila jsem se ji co nejvic zamestnat aby na to nemyslela. sebrala jsem ji ho v roce a pul. a musim rict, ze daleko klidneji spi.
takze za me sebrat, nedat, privezt na jine myslenky.jo a na otazky a ukazovani, kde je dudlik, nereagovat a zakecat ![]()
@janicel Mam dvouletou slecnu a dudlik na spani porad ma. Postupne pribyva doba, kdy v noci, kdyz ji dudlik vypadne, tak normalne znova usne. Predpokladam, ze se tak do pul roku oddudlikuje. Pres den dudlik nedavam. U nas je dudlik znakem pro spanek. Takze pokud spat nechce, tak nechce ani dudlik. Pokud pouzivate ortodonicke dudliky a stridas velikost, tak to neni ani fyziologicky problem, protoze patro se tvori hezky, nedochazi k deformacim (potvrzeno normalne zubarem, ktery u prostredni dcery vubec nepoznal, ze ma pri spani dudlik a chvalil nas, jak ma krasne patro, ze je videt, ze je mala bez dudliku
). Porad lepsi dudlik, nez kdyz si navykne cucat palec. ![]()
Náš 3 lety by možná dudlal ještě ted.
sebrala jsem po 2.roce,když jsem věděla že umi usnout i bez něj. Jinak simraci plenku na spaní mame do ted.
![]()
@Amys presne tak. Dcera mela dudlík taky dele, pak se ho vzdala sama a v pohode. Dcera zname ma jeste v sesti letech palec v puse kvuli odebrani dudliku.Toto je zrovna vec, co bych nedramatizovala-pokud neni uplne pripravena, bude nervni a palec to jisti…do deseti ho mit nebude ![]()
@kve-tinka simraci plenku
moje ma od narozeni nejoblibenejsi deku. tu ji brat nebudu. i kdyz primet ji aby ji strcila do pracky je obcas boj ![]()
@neonka U prostredni jsme oddudlikovali taky prirozene, tak verim, ze to zvladnem i s touhle. Uz se mi povedlo nenasilne odstavit, tak uz zbyva jen dudlik a doodplinkovat ![]()
Meli jsme stejne a nehrotila jsem. Jeste po druhem roce kdyz byl pres den mrzuty, tak ho obcas dostal. Po 2,5 letech jsem striktne jen na spani a tesne pres 3 rokem ho zabalil do pytlicku pro Jeziska, dal ho za okno a vymenil ho s Jeziskem za darky. Bez reci, pláče. Prvni noc se zeptal, kde je dudlik, tak jsem mu pripomnela darecky a vymenu a byl klid.
U nás se oddudlikoval syn sam. Po 2 roce zacal dudliky hodně kousat a velmi brzy je vždy prokousl tak jsem doma zavelela ze novém se nekoupi a bude mít jen ten co rozkousl a on ho brzo přestal sam bavit ![]()
Nechci strašit ale znám holčičku co jí je 6 let, chodí do školky a má dudlíka na usínání a doma kdy si řekne nebo když se potřebuje uklidnit. Byli u nás na návštěvě a,,půjčila" si dudlíka od syna ( 6 měsíců) jakmile vidí dudu a nemá svůj je jak v tranzu a mimo. Já osobně z toho mám strach když jí vidím.
Zkusila bych mít dudlíka jen v postýlce na spaní a nedat přes den ani v autě pro začátek a pak odevzdat čertovi.
@mrs.gendy to je jako hrozne
někteřa špína už nejde ani vyprat. Uschnout musí do spaní. Má uplne roztrepene konečky a tema si jezdí po nose když chce usnout.
jsem zvedava jak bude v září spavat ve školce.