Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Taky mám 3 a ještě bych asi jedno zvladla, ono už pak není moc rozdíl jestli má člověk 3, 4 nebo 5
se to ztratí, největší šok byl jít z jedináčka do druhého
akorát mě už by to nevyšlo věkově, mám nějakou hranici, přes kterou už jít nechci, takže kdyby se zadařilo do toho věku, tak ok, pak už bych si to nenechala. Taky záleží finančně no, 3 školáci už dají zabrat a jestli by tvůj příjem hodně chyběl a starší by kvůli tomu musely strádat, tak to je zle.
Vedle v diskuzi píšeš, že vloni jste měli s manzelem velkou krizi korunovanou nevěrou z tvé strany. Plus finance nic moc. Takže ne, další dítě do vašeho vztahu bych si nenechala.
Nejsem zastánce potratů jen z důvodu, že by vám dítě křížilo plány/museli byste se trochu uskromnit, takže pokud jiné důvody nejsou (krize ve vztahu, zdravotní stav, vážné ekonomické problémy), o potratu bych vůbec neuvažovala.
A k tomu čištění - u hormonální antikoncepce je nejrizikovější vždy začátek (největší riziko krevních sraženin apod.), takže pauzou s následným dalším nasazením si spíš škodíš.
Pokud je pravda, co píše Karkarka, tak ani náhodou! myslím, že máte svých starostí i bez 4. dítěte už tak dost..
jinak ptát se na zrovna tohle na netu jsem nikdy nepochopila - v každé rodině je to přece jinak! někde zvládnou OK i pět dětí (např. muž solidně vydělává, velký dům, rodinně zaměřená žena v domácnosti bez pracovních ambicí… to se pak zvládat dá)
Já osobně bych rozhodně nechtěla z více důvodů ani tři.. ale to už je mé soukromé nastavení..
Ach jo… je mi smutno Nechceš m ito těhotenství dát?
![]()
Nevím co bych dělala v tvé situaci. Ale pokud máte nějaké opravdu ne uplně ideální manželství.. řešíte finance… tak dítě znamená výpadek přímů a navýšení výdajů.. vše se ted zdražuje.. tak na to mysli. Dej si to finnančně na papír…a rozmysli se a co nejdříve at je ideálně ještě možná miiinterupce.
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Včera jsem zjistila, že jsem těhotná, jde k v čtvrté dítě. Všechny tři děti byly plánované, chtěné, chránili jsme se vždycky tak, aby se nic nechtěného nestalo. Tento měsíc jsem si chtěla dát pauzu (mám kroužek),trochu se pročistit. No, tak jsem se pročistila bezvadněděti mají 11,9,6, nejmladší půjde po prázdninách do školy. Máme domek, bez hypotéky, finance průměr, vyskakovat si moc nemůžeme.. děti jsou hodně živé, hlučné, dávají nám slušný kopr
přemýšlíme, zda si čtvrté dítě nechat, pere se to ve mě. Srdce říká ano, rozum ne, chodím do práce, děti už jsou v některých ohledech samostatné a tohle by byl skok zase na začátek.. byl někdo v podobné situaci a jak jste se rozhodly?.. díky předem za názory..
Prober to s manželem. Pro mě je noční můra mít tolik dětí, takže za mě ne. Každý to má ale jinak.
No já bych se radovala, děti jsou dar, jenže moje rada je ti k ničemu- sama mám děti dvě plánované a chtěné, zato pak uz jsem za zadnou cenu nechtela ani třetí, takze jsem se chránila skoro hystericky.. takže protimluv no.. ale proste moje reakce na těhotentví od druhých- jeee, to je super, bude mimi,..
zalezi jen na vas dvou
@Lainaire8 píše:
To je moje „noční můra“.. Taky máme tři (9, 6, 3) a dávám si sakra pozor (HA neberu, takže se chráníme jinak). Ale manžel by další chtěl, jednou za čas na to zavede řeč, já jsem proti. Ale pokud by se stalo, na potrat bych nešla, to zas vím já. Nedokázala bych to. Takže ofiko čtvrté dítě ne, ale když už by vzniklo, tak bych si to holt vyžrala. Zní to takto hnusně, ale brala bych to tak![]()
máme to stejně jako ty, děti jsou živé a dost výživné, nemáme žádné kliďánky. A to ještě nejsou v pubertě
![]()
ale finance dáváme normálně, nemáme dluhy, barák i auto naše. Takže z tohoto hlediska by to taky bylo ok. Spíš jde fakt o to jak to cítíš.. Ty ho budeš nosit, přibereš, budeš X hodin rodit, v noci vstávat, po doktorech lítat a ve finále se starat i o ostatní plus domácnost. Chlap půjde jenom do práce
tak si to rozhodni hlavně sama v hlavě
Mám to stejně
Manžel by se dalšímu nebránil, já osobně mám co dělat, abych se občas nezhroutila 😆 Děti máme mladší (7, 6 a 8 měsíční). Plánovaně další opravdu už nee. Pokud ale otěhotním, na potrat nepůjdu, to bych si nikdy neodpustila. Za mě jde o miminko od úplného začátku, takže já bych to nemohla udělat. Tedy, chráníme se, aby k tomu nedošlo. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj všem. Včera jsem zjistila, že jsem těhotná, jde k v čtvrté dítě. Všechny tři děti byly plánované, chtěné, chránili jsme se vždycky tak, aby se nic nechtěného nestalo. Tento měsíc jsem si chtěla dát pauzu (mám kroužek),trochu se pročistit. No, tak jsem se pročistila bezvadněděti mají 11,9,6, nejmladší půjde po prázdninách do školy. Máme domek, bez hypotéky, finance průměr, vyskakovat si moc nemůžeme.. děti jsou hodně živé, hlučné, dávají nám slušný kopr
přemýšlíme, zda si čtvrté dítě nechat, pere se to ve mě. Srdce říká ano, rozum ne, chodím do práce, děti už jsou v některých ohledech samostatné a tohle by byl skok zase na začátek.. byl někdo v podobné situaci a jak jste se rozhodly?.. díky předem za názory..
Měla jsem to skoro stejně, jen děti menší (6let, 6let,2,5roku) těsně po rozvodu a s ex co mě tahá po soudech, protože se mu zdá že platí moc, menší byt, hyper děti, dva přivýdělky…to bylo tolik stresu, tolik otázek, uffff
Ale mám tři děti, nedokázala bych dát pryč dítě, když vidím doma ty tři, jak rostou, jak jsou super…a ted vidím jak jsou štastní, že mají čtvrtého bráchu ![]()
Vyhodnotila jsem, že si nežijeme tak špatně, dříve byly vícečetné rodiny v uplně jiných podmínkách a zvládli to. Věděla jsem, že to taky zvládnem a je to super. Přišel nečekaně, neplánovaně a mělo to tak být - více neřeším ![]()
My nečekaně čekali třetí přeš tělísko. Nechali jsme si ho. Vím jak těžký tohle rozhodnutí je. Ale u každého je situace jiná budete se muset rozhodnout vy dva.
@Kriss Tina píše:
Taky mám 3 a ještě bych asi jedno zvladla, ono už pak není moc rozdíl jestli má člověk 3, 4 nebo 5se to ztratí, největší šok byl jít z jedináčka do druhého
akorát mě už by to nevyšlo věkově, mám nějakou hranici, přes kterou už jít nechci, takže kdyby se zadařilo do toho věku, tak ok, pak už bych si to nenechala. Taky záleží finančně no, 3 školáci už dají zabrat a jestli by tvůj příjem hodně chyběl a starší by kvůli tomu musely strádat, tak to je zle.
@Anonymní píše:
Poslechni
.
@Náměsíčná píše:
My nečekaně čekali třetí přeš tělísko. Nechali jsme si ho. Vím jak těžký tohle rozhodnutí je. Ale u každého je situace jiná budete se muset rozhodnout vy dva.
Můžu se zeptat bylo to hormonální tělísko?
Díky všem za příspěvky..
Je mi jasné, že rozhodnout se musíme my dva..
Přesně jsem přemýšlela nad tím, že je to nefér, někde se snaží roky a nic a já tady uvažuju nad potratem.. ![]()
Krizi jsme měli, to ano, ale posunulo nás to, změnilo, k lepšímu, takže partnersky vím, že to ustojíme.
Spíš si říkám, že i pro děti to bude krok zpět, budou se muset přizpůsobit miminku, některé věci minimálně ze začátku půjdou těžko, pere se to ve mě moc.. ve věku problém není, je mi lehce přes třicet..
A ano, bylo to nezodpovědné, nechránit se, ale metodu dám si pozor jsme úspěšně užívali několik let a naivně jsem se domnívala, že se to stát nemůže..jsem blbá, vím to. Zakladatelka