Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mám dvouměsíční holčičku a včera si začala hodně intenzivně cucat paleček a to i přesto, že už tak od 1 měsíce jí dáváme dudlíka. Vždycky když jdu a vyměním jí paleček za dudlíka, chvíli dumlá pak dudlík vypline a už si zase cpe do pusinky paleček. Mám strach, aby se z toho nestal zlozvyk - na internetových diskuzích jsem četla o špatném růstu zubů a deformaci patra a cucání palce až do 6 let. Nemáte někdo tip jak to u takhe malého miminka zastavit?
Ahoj.
Já bych to u malého dítěte neviděla tak špatně. Prostě jí asi nechutná „cizí těleso v puse“.
Radimek taky dostával dudlík, ale od 4 měsíce si jej sám vyndával, škubal, používal spíše nako dekoraci… V 5 měsících ho prostě „zrušil“. Vyndal z pusy, občas strčil palec, ukazovák, ruku … no prostě, co bylo po ruce. Tak jsme jej dávat přestali. Palec cucá občas, mnohem častěji má v puse jiný předmět - kostku, plínku, plyšáka, botu… No, co takové skoro roční dítě najde.
Myslím, že nejhorší je něco lámat přes koleno a dítě nutit. Za problém bych to začala považovat, až bude starší a cucala by vždy a všude.
Zase jsem viděla 6 leté dítě s cumlem. No ten palec by asi vypadal lépe.
Beruška
Ahoj,
ja by som mu ten palec za dudlik asi nemenila. Oni deti si potrebuju spoznat vlastne telo, takze do pusy najprv strkaju jeden prst, potom si ho poobzeraju, zase daju do pusy, potom dva… Ja som tento proces Radkovi nijako nenarusovala, nech si cuca, co povazuje za zaujimave
, ak je spokojny, preco to riesit. Inak Radko tiez nebol na dudlik nijak zvyknuty, asi od 5 mesiacov bol uplne bez neho. Mne sa tiez nepacia deti, ktore maju v x rokoch dudlika a ani im nie je cez neho poriadne rozumiet, co hovoria…
Gabika a Radko
Ahojky,
take bych v tom nevidela problem. Elisce jsme dali dudlik ve 2 tydnech, od 1 mesice si zacala cucat celou pesticku nebo vsechny prsty az to preslo k palecku (asi ve 3 mesicich). Ten vydrzel asi mesic. Nasledovaly v puse obe ruce najednou. Ted strka do pusy vse, co se ji objevi v dosahu a nejradeji cizi prsty. Svoje rucicky ani palecek uz necuca.
Dudlik ma porad a umi ho velmi dobre obsluhovat ![]()
Prstikum zdar!
Lenka
Já minimálně do 3měsíců dudlík nedala až když začal cumlat prstíčky teprvejsem o něm začla uvažovat a dala.Už se mi až tak nenaučil,ale nevyžaduje ho.V jednu dobu usínával s prstíkem v puse a to jsem začala řešit zda dudel či ne.Jinak ted nám rostou zuby a tak tam máme ručky zase.Už to neřešim a myslim si,že do 4et dudlíka mít nebudem jako cigáni.
Ahoj,
nechala bych to být a neřešila to. Naše skoro 3 měsíční Anička si cpe do pusinky obě ruce, občas se jí povede najít i ten paleček a to pak saje jak o život. Hledala jsem na netu rady a dočetla jsem se, že to prostě patří k věku, kdy miminka objevují svoje ručičky a nožičky. Později objeví jiné předměty a budou chtít ochutnávat zase je. Tak jsem to přestala řešit a zasahuju jen ve chvíli, kdy si naše kočička strčí prst na krku a začne jí to nutit na zvracení. Dudlíka má jenom na usnutí, pak ho hned vyplivne a spí bez něj. Přes den ho vůbec nechce, když je vzhůru, má moc práce s broukáním, chechtáním a výskáním a na dudlíka není čas.
Věrka
ahojky
Michal začal taky tak a palec má v puse vraženej dost často - ted už mín častěji když leze a stojí, ale na usínání nebo pro uklidnění ho používá pořád… navíc třeba když mu nejede jídlo tak za každým soustem cucá palec.....
Nenaděláš nic.
Já z toho byla neštastná, ale dudlíka nechtěl a když jsem mu vyměnila palec za dudlíka tak ho vyflusl a dal palec, s dudlíkem to nikdy neuměl:o(
Dr. mi říkala, když jsem se jí na to ptala (to byly Michalovi 2,5 měsíce že u tak malýho mimina s tím stejně nic nenadělám a že jde o vývojovou fázi. Některé děti s tím přestanou samy, některé ne..
tak hodně štěstí
u nás taky malej začal ve dvou měsících rvát do pusinky ručičku.Myslím,že je to úplně normální a patří to k vývoji.A když se babička vyjádří ručička je aaa tady máš dudlík čerti by mě vzali.Je mi to vyloženě proti srti rvát mu dudel když zrovna zkoumá tu zajímavost-svoji ručičku.
Nikkol píše:
máme ručky zase.Už to neřešim a myslim si,že do 4et dudlíka mít nebudem jako cigáni.
![]()
tak to jsem jeste neslysela…jak je to s tema ciganskejma detma ![]()
ohledne dudliku,podle me,je lepsi diteti dat obcas dudlik obcas mu nechat palec,nemelo by ani jedno zustat celodennim zlozvykem,ja se snazim nejak lindu zabavit kdyz si porad cuca ruku..
Vetsinou to dela spis z nudy,bez dudliku by neusnula..
Ja jsem v rime a tady vidis deti normalne ve 3letech s dudlikem,moc se mi to taky nelibi,ale nic spolecnyho s ciganama to nema nebo jo
…
Tak já jsem přesně ten případ - cucala jsem si palec do 6 let - mám předkus, deformaci patra a špatné vyslovování některých souhlásek. Odnaučili mě to až obvazováním rukou obinadlem. Já vždy jak malou slyším mlaskat - pokouší se cucat palec tak letím a vyměním ho za dudlík ![]()
Já jsem si naopak vypracovala slušný předkus s dudlem. Ř a S je pro mě v běžné mluvě neznámá hláska. Samostatně se mi je daří bez problémů říct po dlouhých letech na logopedii. Já ted taky bojuju co s pěstičkou. Dát nedát. Nedala jsem!!!!
Manžel dal ![]()
Ahoj, mám úplně stejný problém, moje malá bude mít za 3 dny 3 měsíce přes den si do pusiny cpe i celou ruku a to je po jídle, když usíná nebo sleduje TV cucá si palec dokud tvrdě neusne.
Snažím se měnit palec za dudlík ale ošidit se nenechá
Když zjistí že nemá palec v puse je oheň na střeše a její pláč ustane až si strčí palec ![]()