Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte, zajímal by mě váš názor - můj tatínek je vyléčený alkoholik, nepije již 7 let. Napekla jsem cukroví a některé jsou samozřejmě s troškou rumu. Jelikož letošní Vánoce budeme u rodičů, beru cukroví sebou. Myslíte, že si může dát i ty rumové? Vím, že když ho propouštěli, řekli jim, že i rumová pralinka může spustit recidivu. Je mi hloupé ho upozorňovat kde je rum a kde ne. Poraďtě jak to kulantně vyřešit
Díky
Nemám přímou zkušenost s alkoholikem (ani vyléčeným), ale jestli je to jak píšeš o rumové pralince, tak bych svoje „rumové“ cukroví nechala doma a s sebou vzala jen „nerumové“.
Já bych nedráždila…nemusí mít dobré období, větší vnitřní chutě na alkohol a ta rumová chuť může spustit recidivu. Co je s rumovou chutí nech doma pro manžela…Nechtělo by se mi říkat tohle a tohle nejez, je tam rum.
Doporučuje se zcela se vyhýbat alkoholu, a to nejen v pití, ale také v jídle. Důvody jsou zřejmé… Cukroví s rumem bych nechala doma.
Asi bych rumové cukroví nechala doma, zbytečné pokoušet když už je tak dlouho čistý
nějak si nedovedu představit říkat „tati, tohle si neber“
Tak já bych rumové určitě nebrala, ani s příchutí rumu, asi by ani nebylo vhodné ho pořád upozorňovat, kde rum je a kde neni a tak mu připomínat jeho problém. Prostě vzít jen cukroví bez alkoholu, bez vůně a příchutě alkoholu, nech si to tatínek užije v klidu bez nástrah v jídle, i tak jich má hodně kolem sebe a když se tolik let drží.
@renule2 Rumové cukroví nechej doma..Vyléčený alkoholik není, je jen abstinující..i malinkatá příchuť či něco tresť atd..spustí recidivu..Já třeba vím, že to dělá těmhle lidem špatně, prošla sem si tím a věř, že si dávám i na jídlo sakra pozor…Zbytečně ho nedráždit, bylo by škoda tolik roků zahodit ![]()
Díky moc za reakce. Asi to tak bude nejlepší
Je to zlatý člověk, prostě do toho kdysi spadnul. Nerada bych mu způsobila nějaké trauma. Už tak je o Vánocích toho alkoholu kolem tak nějak více…
@renule2 píše:
Díky moc za reakce. Asi to tak bude nejlepšíJe to zlatý člověk, prostě do toho kdysi spadnul. Nerada bych mu způsobila nějaké trauma. Už tak je o Vánocích toho alkoholu kolem tak nějak více…
no prave, bud rada ze tatka je takovy kabrnak a uz 7 let se drzi! takze urcite ho v tom abstinovani podporovat, rumove cukrovi si pak s manzelem snite sami az se vratite domu
vesele vanoce!
@renule2 píše:
Díky moc za reakce. Asi to tak bude nejlepšíJe to zlatý člověk, prostě do toho kdysi spadnul. Nerada bych mu způsobila nějaké trauma. Už tak je o Vánocích toho alkoholu kolem tak nějak více…
no právě, už takhle se musí hlídat, a doma ať je v klidu a uvolněný, ještě když je to zlatý člověk. Hezké svátky celé rodině ![]()
Tak to bych byla klidná, veškerý alkohol se z cukroví vypaří během pečení a nevěřím tomu, že by se tatínkoi zachtělo alkoholu, pokud ucítí kdesi v pozadí chuťových pohárků rumovou esenci..to by si mohl chodit kupovat do obchodu Milenu, kdyby chtěl. Tím to v žádném případě nezlehčuji, v rodině mám taky pár alkoholiků, takže vím, o čem mluvíš a chápu, že máš starost, ale v tomto si fakt nekaž vánoční pohodu..
ps:co se poradit s maminkou?
Příspěvek upraven 10.12.12 v 16:16
@Alidan Jenže rumové kuličky a úly jsou nepečené
I tak bys je dala na stůl?