Cvičení bobath a děsný řev

62
28.11.12 15:44

cvičení bobath a děsný řev

Ahoj maminky,
moc potřebuju povzbudit nebo mi asi hrábne. Naše malá bude mít za týden 9 měsíců. Nechla jsem si jí zkontrolovat fyzioterapeutkou, protože se mi některé její pohyby nezdály, neplazí se, neleze, ani si sama nesedne. Po vyšetření nám řekla, že malá nepoužívá k pohybu ručičky. Neumí se o ně opřít a ani nechce se o ně opírat. Vyfásli jsme 3 cviky z bobatha na posílení svalů. Ale jsem s nervama v koncích. Malá se strašně vzteká, ječí a pere se semnou. Absolutně jí nemůžu dostat do té potřebné pozice. Nevím co dělat. Nepomáhají ani hračky, ani pohádka, ani zpěv prostě nic. Už nevím co dělat. Má už skoro 9 kilo a nejsem schopná se s ní poprat. Má hroznou sílu, takže ona pomalu přepere mě. Fyzioterapeutka mi řekla, že pokud cvičit nebudeme, nikdy nebude plazit ani lést. Ležák prý nebude, jednou se prostě rovnou postaví a bude chodit. Chtěla bych aby lezla, aby se jí připravily svaly na chůzi. Máte někdo stejné zkušenosti jako já? Cvičili by jste za každou cenu nebo jí nechali?(buď na to přijde nebo ne) Navíc já jsem psychicky úplně mimo, jsem hrozný nervák a moje nervy jsou u toho v kýblu. Přivítám každý názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1236
28.11.12 16:48

Myslím si, že prát se s dcerou a být z toho permanentně psychicky na dně ničemu nepomůže. Zkusila bych se s fyzioterapeutkou domluvit, jestli neexistuje jiná forma posilování potřebných svalů, která by byla pro malou i pro vás snesitelnější.
Spousta dětí ale fázi lezení přeskočí a začne rovnou chodit. Nemusí to být známka žádné patologie. Důležité je, aby jste se za nějaký čas (až bude dcerka schopná s Vámi lépe spolupracovat a nebude se Vaší intervenci bránit) s ní k této fázi vrátila a naučila ji správně lézt. Tzn: Na střídačku levá ruka, pravá noha, levá noha, pravá ruka popř. se plazit. Měla by si tyto vývojové fáze osvojit kvůli vývoji celkové motoriky, ale jestli to bude před chůzí nebo až po ní, není zas tak stěžejní věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
28.11.12 17:02

Naprosto přesně tě chápu, já měla totéž. Začali jsme chodit na rehabilitace když měl malý 9 měsíců z podobného důvodu - používal víc jednu ruku než druhou. A to cvičení bylo peklo, úplně totéž, co Vy. Řval, pral se se mnou, do těch Bobathových pozic jsem ho dostala tak jednou z dvaceti pokusů. Já jsem hrozná poctivka, tak jsem se s ním snažila cvičit za každou cenu, ale teď zpětně toho lituju, akorát jsme se oba trápili. Je opravdu nesmysl, že pokud nebudeš cvičit, malá nezačne lézt ani se plazit. Ona samozřejmě jednou začne, ale nemusí ty pohyby být správné. Jestli tě to uklidní, můj syn se začal plazit v 10ti měsících a lozit až dva týdny po prvních narozeninách, sedl si teprve ve 13ti měsících. To Bobathovo cvičení s námi po čase vzdala i naše fyzoška, protože taky viděla, že to s ním nejde a přešli jsme na Vojtu a na posilovací cviky formou her.

Zkus se s ní poradit, aby ti dala jiné cvičení, případně zkus vyměnit fyzošku. Fakt se mi zdá divné, že ti tvrdí, že malá nikdy nezačne plazit a lozit, to je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13046
28.11.12 17:32

Taky jsme se synem měly jet na cvičení a za fyzioterapeutem, protože mému pediatrovi se nelíbilo že v 9ti měsících nelezl neplazil neseděl.. já ale na to kašlala, syn v 10 měsících začal z ničeho nic plazit, a během 14dní lezl sedal si a teď v roce obchází nábytek…být tebou přestanu se upírat na cvičení a na něco co řekla nějaká fyzioteraputka..dala bych ji čas, proto že není tabulková neznamená že bude opožděná!!! ona začne sama až na to bude připravená!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22267
28.11.12 17:41

Prakticky každé dítě, se kterým se nějakým způsobem cvičí, se vzteká a pere.

Otázku, jestli s ní budeš cvičit „za každou cenu“, si polož hlavně sama sobě. Nikdo Ti tady nedáme požehnání, abys toho nechala. Že cvičení potřebuje, to vidíš sama - Ty sama jsi zjistila, že nějaký problém je.

Dostala jsi odborný názor, čím to je a co se s tím dá dělat. Teď je jenom na Tobě, jestli budeš cvičit nebo si řekneš „já jsem psychicky mimo, je to těžké, ona na to přijde sama“. Osobně tenhle přístup neuznávám - co bys dělala, kdyby Tvoje dítě bylo vážněji nemocné a potřebovalo drsnější cvičení, inhalace, odsávání, injekce??? Řekla by sis, „já jsem nervák“? Asi ne, že??? Prostě bys udělala, co je potřeba.

Já jsem cvičila - s oběma dětmi - i když mi samozřejmě nedělalo dobře, že se vztekají. Ale věděla jsem, že je to potřeba a že to má smysl. Dneska jsem ráda, vidím výsledek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
28.11.12 19:48
Já psala, že se vzteká-což taky chápu. Ale taky jsem psala že má 9 kilo, že cviky nejsem schopná zvládnout, protože se mi vzpírá a nenechá se. A taky se bojím abych jí neublížila když s ní budu manipulovat na velkou sílu, protože jinak to nejde. A jsen pro info jsem zdravotní sestra, která pracovala v nemocnici a viděla hodně zlého, takže kdybych byla tak moc pschick mimo asi bych to nedělala. Mě nevadí, že řve, už jsme si prořvali hodně zlých chvil, ale jsem psyhcicky mimo abych jí něco neudělal a z toho že to cvičení nezvládám.
@BohunkaP píše:
Prakticky každé dítě, se kterým se nějakým způsobem cvičí, se vzteká a pere.

Otázku, jestli s ní budeš cvičit „za každou cenu“, si polož hlavně sama sobě. Nikdo Ti tady nedáme požehnání, abys toho nechala. Že cvičení potřebuje, to vidíš sama - Ty sama jsi zjistila, že nějaký problém je.

Dostala jsi odborný názor, čím to je a co se s tím dá dělat. Teď je jenom na Tobě, jestli budeš cvičit nebo si řekneš „já jsem psychicky mimo, je to těžké, ona na to přijde sama“. Osobně tenhle přístup neuznávám - co bys dělala, kdyby Tvoje dítě bylo vážněji nemocné a potřebovalo drsnější cvičení, inhalace, odsávání, injekce??? Řekla by sis, „já jsem nervák“? Asi ne, že??? Prostě bys udělala, co je potřeba.

Já jsem cvičila - s oběma dětmi - i když mi samozřejmě nedělalo dobře, že se vztekají. Ale věděla jsem, že je to potřeba a že to má smysl. Dneska jsem ráda, vidím výsledek.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
62
28.11.12 19:51

Děkuju holky za příspěvky, trošku mě to uklidnilo a nakoplo. budu to zkoušet a pokud to nepůjde tak to prostě nepůjde. hold nebude lézt. z toho se svět nezboří. a třeba opravdu ještě není její čas. zkusíme to tento týden a příští týden se dyštak domluvím na něčem jiném. jen jsem chtěla vědět, zda mám tak „temperamentní“ dítě jen já nebo je nás víc..:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22267
28.11.12 19:54

@lzicka, pokud to vázne na tom, že nezvládáš tyto cviky, požádej zkrátka fyzioterapeutku o jiné… Určitě existují i alternativy, rehabilitace nestojí na tom, že „buď zvládnete tenhle jeden jediný cvik nebo smůla“ - a coby zdravotní sestra jistě nemáš v komunikaci s dalšími zdravotníky problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18285
28.11.12 19:57

Naše malá v 9 měsících neseděla, neplazila se, natož aby lezla. Pak najednou zlom - taky v 10 měsících, jak někdo psal - sama si sedla, pak se jednou probudila z odpoledního spánku a plazila se a teď do týdne se rozlezla - leze už jako profík :-) a dokonce má náznaky, že si bude stoupat. Možná jen potřebuje malá čas, děti si jedou podle sebe, ne podle tabulek :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
972
28.11.12 20:16

@lzicka Neboj se, ona na to přijde sama, jak říkám, můj syn začal lozit v polovině 13tého měsíce! Ono to cvičení není o tom, že ji donutíš lozit, ale je k tomu, aby se pohybovala správně, aby rovnoměrně zatěžovala obě poloviny těla a podobně - tedy aspoň u nás to tak bylo. Myslím si, že to cvičení má smysl, ale ne na sílu, čím víc ji budeš nutit, tím víc se ona bude vzpírat. Prober to s fyzoškou, pokud ona ale nebude mít pochopení a snahu tento problém řešit, tak ji vyměň. Ona je tu proto, aby ti pomohla a pokud nepomáhá, nemá to smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
64
28.11.12 21:25

U nás teda pomohlo při cvičení dcerce zpívat nebo říkat různá dětská říkadla, hodně jí to zklidnilo a přestala se vztekat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2606
15.4.15 13:59

Ahoj holky taky jsem byla s malou u terapeutky skrz to ze plazi jen dozadu(uz delsi dobu),pretocit se umi ale casto to nedela a taky nesedi,26 ma 10 mesicu a vazi 9kg a cviky ji fakt stvou.Tak uvazuji jedtli cvicit nebo ne (je z dvojcat a jeji bracha uz chodi za rce, leze, sedi, stoupa)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
R2
3656
15.4.15 14:04

No já cvičila s oběma holkama, dvojčata, od mimin, plakali jen ze začátku, pak už vůbec ne, tak jestli jste začli cvičit až ted tak se není čemu divit, jinak teda nvm, ale mě si holky sedli v 13 měsicích, ale určitě bych ještě chvíli cvičit vydržela. já cvičila do 20měsiců, žádnou ujmu na zdraví se cvičení rozhodně nemají :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2606
15.4.15 14:22

R2: ja si taky rikam ze to vydrzim, ona neni nejak spozdena, jen pry ma ochablou levou stranu tela a trosicku panev, jinak mi bylo receno ze to rozhodne neni na Vojtovku. Terapeutka rikala ze u ni jde o to zaktivovat tu levou stranu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
R2
3656
15.4.15 20:19

My jsme taky celou dobu cvičili jen bobatha, já myslím, že po pár cvičeních se to zlepší a pak udělá určitě najednou velký pokrok, ale chce to vydržet no :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí