Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Všechny moc zdravím, mám takový dotaz. Dcerka hraje na piano, které máme umístěné v panelovém bytě. Hraje asi půl hodiny denně, někdy obden, jak nám to časově výjde. Dnes na nas klepala sousedka s tím, že nemůže vydržet dceřiné cvičení na piano a zda odhlučníme stěnu, u které je piano umístěné, případně ať jej přemístíme jinde, bohužel není moc kde a odhlučnění stojí dost peněz. Chci se tedy zeptat, zda může dítě v panelévém bytě v normálním čase cvičit na piano půl hodiny denně, či když se objeví v domě jeden netoleratní soused, má dítě smůlu
. Jak to prosím máte vy, kteří máte také děti, co hrají na piano a bydlíte v bytě? Děkuji moc za vaše odpovědi.
Určitě nehraje v době nočního klidu, tak ať si sousedka trhne. Maximálně bych se zeptala, kdy nebývá doma, a nechala dcerku hrát v té době.
Tak ja driv hrala asi 6 hodin denne na klavir v panelaku nebot jsem studovala konzervator. Sousedi byli na nervy ale jelikoz jsem hrala mimo nocni klid, tak nemohli nic delat. Jeden starsi par se kvuli nam odstehoval
ale to je tak vse co zmuzou. Pul hodinka je uplne v klidu, sousedku bych vykazala do patricnych mezi
Sousedovic „Max Braun“ cvici uz sesty rok. Uz jsme si zvykli
Navic se desime, ze bude donucen zacit cvicit i jeho mladsi bratr ![]()
@Galka Pokud cvici v beznou dobu, tak bych to neresila, ale s usmevem reagovala, ze zacatky jsou tezke ![]()
@Galka ja sice nehrala na piano ale na fletnu a me vzpominky jsou sotva jsem se nadechla a foukla prvni tony myslela jsem ze sousedka pod nami vytrhne stoupacky
a jelikoz me bylo uz 13 tak jsem nekdy naschval hrala falesne a ty nejvyssi tony
casem pochopila a nechala toho.
Pod nami maji take klavir a vubec mi to nevadi naopak nekdy se rada zaposloucham. Obcas jim do toho brinkaji deti ale jsou to. preci deti ty me taky hluci a kdyz brinkaji hodne pustim radio a je po problemu. Co mi spise vadi je jejich deda obcas v 23 hod. zacne hrat a zpivat na heligonku sice pekne ale radeji bych spala, ale je to tak 2× do roka tak vydrzim nebo cekam az jiny soused na nej zazvoni ![]()
Tak se na ni vykaslete a pekne cvicte ![]()
Paní sousedka je v důchodu a z domu vychází úplně minimálně, takže nemáme šanci hrát v době, kdy doma není…bohužel.
Jsou piana na sluchatka, co poridit takove. Ja hrala na kytaru-to je dobry, housle-to byl masakr, ted jsme meli chvili tu heligonku a to jsme vzbudili vlastni deti v 21h
tu jsme darovali. Mela by mit sousedka vic pochopeni pro dite, pozvete ji na koncert a doneste babovku…
@Galka píše:
Paní sousedka je v důchodu a z domu vychází úplně minimálně, takže nemáme šanci hrát v době, kdy doma není…bohužel.
Tak má smůlu, hlukovou hladinu ( pokud nehraje čardáš a nebuší do toho jako hluchej do vrat ) nepřekračujete. Sousedce bych řekla, že chápu, že stupnice jsou otravný, taky jsem je srdečně nesnášela
ale za rok, za dva už se nebude rozehrávat stupnicema, ale písničkama a to bude lepší.
Zaplaťpánbu za naše sousedy, když to tak slyším. Já totiž hraju většinou kolem sedmé, půl osmé večer, když přijedu ( vynervená ) z práce, mám to jako relax. Nikdo si nestěžoval.
Pul hodina denne je naprosto v pohode. Taky jsem studovala konzervator a bydleli jsme v panelaku. Sousedi museli poslouchat me hrani nekolik hodin denne. Dneska zpetne si uvedomuju, ze to pro ne musel byt hrozny opruz. Ale i hodinu denne nemůže nikoho obtezovat prece.
Tak to ja cvicila na klarinet
Masakr.14 let, neboli 2 cykly hudebky a 6 letou konzervator. Zespod na me mlatili pometlem do stropu, z vrchu do stupacek.Ale bylo to opravdu jen zridka, ta pulhodina az hodina se dala vydrzet. Piano bych neresila, at si pani pusti televizu. ![]()
Pokud nehraje v době nočního klidu, tak má sousedka smůlu. Můžete jí vyjít vstříc a zkusmo se zeptat, v které době by jí to vadilo nejmíň - kdy třeba zrovna nesleduje telenovelu
Pokud chcete, můžete za piano na stěnu dát plata od vajec, je to levnější varianta odhlučnění, i když to je méně účinné ![]()
Moc Vám děkuji za vaše rady, příspěvky. Zkusíme nakonec ještě piano přemístit na jiné místo, ke stěně mezi naši chodbou a obývakem, jestli to nebude o něco lepší. Už jsem koukala i po digitálních pianech se sluchátky, ale toho jsem se chtěla původně vyvarovat, protože jsem chtěla, aby se naučila dcerka správnou techniku na normální piano, když si představím, že jsme za piano v záři dali 23 000 Kč a teď bychom měli dát zase takovou částku za digitální piano, ne-li vyšíí, tak je mi z toho smutno. ![]()
@Galka nedělala bych to. Když už začala cvičit na normální ( což je pro techniku hraní lepší ), tak bych jí ho nechala. Paní se ne****
No tak ať to nevydrží. Sousedova dcera taky hraje. A kdyby půl hodiny… někdy mam pocit, ze třeba dvě hodiny. Moc ji to nejde. Taky mi to trochu občas leze krkem, ale bydlím v bytě, musím s tím počítat. Lepší, než kdyby hrála na bicí ![]()
@Galka Nekupuje digitání, to je nesrovnatelně horší nejen na techniku, ale i zvukově. Tam je jediná výhoda váha (třeba při stěhování) a ty sluchátka. Ale třeba zeslabení/zesílení je naopak na škodu, děti si zvyknou a potom se nesnaží o nějakou dynaminku. Ještě mě napadlo, zkuste natrvalo něčím sešlápnout levý pedál (příp. i prostřední, pokud tam je). Trochu by se to mělo ztlumit ![]()