Cysta na epifýze v mozku

Anonymní
12.2.14 17:42

Cysta na epifýze v mozku

Omlouvám se za anonym, ale nerada bych, aby toto někdo z rodiny či známých zjistil. Byla jsem na magnetické rezonanci a ve zprávě mám napsáno cysta na epifýze 12×14mm. Doktor mi vesměs nic neřekl, pouze že vyšetření proběhlo v pořádku. O té cystě jsem to zjistila až po odchodu, kdy jsem si výsledek MR přečetla. Neurolog, ke kterému chodím (bohužel musím, je přímo v nemocnici a v mé situaci dovedl urychlit vyšetření MR) je takový „zvláštní“. Nic pořádně neřekne a připadáte si u něj jako by Vám vlastně nic nebylo a jen si vymýšleli. Máte s tím někdo zkušenost? Posledních pár týdnů trpím závratí, motáním hlavy, celkovou slabostí a hned se unavím. Bývám zmatená (pletou se mi slova) a jsem nemotorná (třeba se netrefím mezi futra). Proto to vyšetření, ale podle DR jsem v pořádku. Krevní testy, moč také nic moc neodhalili, pouze to, že jsem někdy v relativně krátké minulosti prodělala mononukleozu, která se ale neléčila, přestože příznaky byly. (Bolest v krku, únava, zvětšené uzliny trvající déle jak 1,5 měsíce a po dobrání atb penicilinu alergická reakce.) Omlouvám se za delší počtení, jen už opravdu nevím na jaké vyšetření dál jít. Už je mi lépe, než bylo, ale stále to není ono a já opravdu potřebuji fungovat. V práci, doma, s dcerkou. :roll:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
85437
12.2.14 17:51

Podívej se sem na odpověď, je to stejný dotaz, jako jsi měla Ty:

http://www.ulekare.cz/…blasti-60697

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.14 17:54

Děkuji za odkaz. To je taky taková odpověď - neodpověď. :-)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.2.14 17:54

Tedy myslela jsem v tom odkazu, ne tu Vaši. :-)

• Citovat
  • Upravit
4367
12.2.14 17:59

tady
tady

Zní to asi hrozivě, mít něco na mozku, ale možná by to chtělo zjistit, jestli jsou tvé problémy opravdu zapříčiněny cystou.
Určitě to chce hlídat, pokud máš pocit, že s tebou doktoři „nemluví“, napiš si vše, co chceš vědět na papír a na příští kontrole to čti a v klidu trvej na vysvětlení.
Vím, že pro někoho je doktor tak velká autorita, že ze sebe nevymáčkne nic a až když vyjde ven ho to přepadne, že se nezeptal a nevyptal, ale je to tvoje zdraví a máš právo a měla bys dostat odpovědi na všechny otázky. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.2.14 18:05

Všechny možné vyšetření a testy už jsem absolvovala, takže jediné, nad čím teď uvažuji je si říct praktické o doporučení k psychologovi a podívat se na to z této stránky. Těch zdravotních obtíží se mi ted během pár měsíců nakupilo tolik, že už nevím co je z čeho. Jen mne zajímalo, jestli má někdo zkušenost s tou cystou a případně podobnými potížemi.

• Citovat
  • Upravit
2054
12.2.14 18:05

Mužů ti k tomu říci jen z pozice zdrav. sestry(pracovala jsem na NChir).K odstranění cyst se přistupuje až když dělají větší obtíže-parezy končetin, epilep. záchvaty, silné bolesti hlavy,…). Hlava je strašně složitá, není to jako odstranit slepák, cystu na vaječníku a tak, jestli mi rozumíš, dr. prostě vyčkávají, někdy se to srovná samo, když na to přestaneš myslet, popřípadě pomohou léky na zmírnění příznaků, změna živ. stylu. Prostě k operaci se přestupuje až když jsou velké problémy, protože zásahem ti mohou způsobit poškození a po op. mohou byt následky(aniž by někdo chtěl), mozek neregeneruje jako třeba játra, která dorostu.
Ale samozřejmě by mi to taky vadilo, jsi asi mladá, že? Zkusila bych i jiného neurologa, jiny názor, odkud jsi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4624
12.2.14 18:15

Minimálně ti měli říct, jestli se to bude hlídat, tj. pravidelné kontroly na MR. A pokud tě tvůj neurolog neuspokojil s odpovědí, najdi si jiného. Také by mě takový přístup znepokojil. To na klidu moc nepřidá. Nicméně jak jsem četla úvodní příspěvek, popsané příznaky mohou souviset i s velkou únavou. Nicméně bych neurologický nález nepodceňovala a ani nepřeceňovala (jak se zřejmě v tvém případě snaží lékaři :nevim: ). Ale na více info máš nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85437
12.2.14 19:00
@Anonymní píše:
Děkuji za odkaz. To je taky taková odpověď - neodpověď. :-)

No ale ono to tak fakt je, je to náhodný nález, vídám to častěji na MRT, ale prostě posoudit to může jen ten neurolog nebo neurochirurg. Protože závísí na velikosti té cysty, ale ani ta velikost sama o sobě nic neřekne, musí se posoudit, jestli ta cysta něco utlačuje a podobně. Proto si já osobně myslím, že nejlíp to posoudí neurochirurg, neurolog si podle mě přečtě jen popis, neurochirurg se podívá i na to MRT a porovná to s klinickým nálezem…

A jak píše ady01, řeší se to stejně až v pokročilých případech s horšími problémy. Doporučila bych pravidelné MRT kontroly, pokud se zjistí, že se cysta nezvětšuje, dají se i ty kontroly přerušit. A zkus se zeptat na názor i jiného doktora, MRT ti vypálili na CD-rom, ne? Pokud ne, tak si o to můžeš zažádat, my to teda vypalujeme automaticky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.6.14 14:24

Ja mam tiez diagnostikovanu cystu epifyzy 10×9 mm. Neurologicka mi povedala ze je to skor nahodny nalez. A ze mnoho ludi takuto cystu moze mat od narodenia a nemusi o tom ani vediet. Takze tie tvoje problemy s cystou nemusia mat vobec nic spolocne. Tak sa uz netrap. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11.9.24 14:38

Cysta epifyzy

Dobrý den mam cestu epifyzy vel 13mm v průměru ….jake problémy mi muze způsobit? operuje se to? leky???dekuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
17.9.24 15:54

Ahojky,
po téměř dvouletém brnění konečků prstů na obou rukách i nohách a postupem času i špičky jazyka mi bylo včera řečeno, že mám objemnou cystu epifýzy až velikosti 16 mm. Ale prý to nic není a ani to nemusí souviset. Každopádně mi už za ty dva roky vyloučili kde co a tím má léčba na neurologii končí protože už neví co se mnou. O kontrolní MR se mohu přihlásit za rok. Takže brním dál a nevím kam se dál obrátit, kde hledat příčinu, jak se toho zbavit. Má prosím někdo podobnou zkušenost? Případně i souvislost s tou cystou? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.10.24 16:25

Cysta epifyzy

Dobrý den má někdo cystu epifyzy? je po operaci? a jaké problemi Vám dělala…dekuji moc za odpověď …Eva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.10.24 17:08

Cysta na epifýze, tedy v oblasti šišinky mozkové, je poměrně častým nálezem a většina z nich není nebezpečná ani nevyžaduje aktivní léčbu. Velikost cysty, kterou máš (12×14 mm), je středně velká. Často jsou cysty v této oblasti mozku asymptomatické, ale pokud rostou, mohou vyvíjet tlak na okolní struktury, což by mohlo vysvětlovat některé z tvých aktuálních příznaků, jako jsou závratě, zmatenost nebo potíže s koordinací.

Je možné, že tyto příznaky souvisejí s cystou, avšak není to jisté, protože podobné obtíže mohou mít i jiné příčiny, například prodělaná mononukleóza. Ta, jak uvádíš, byla neléčená, a mohla zanechat následky jako chronická únava či neurologické potíže, které se mohou překrývat s tvými současnými symptomy. Mononukleóza bývá známá tím, že může dlouhodobě ovlivňovat celkový zdravotní stav a způsobovat únavu či slabost.

Co se týče cysty, doporučil bych v tuto chvíli sledování jejího vývoje. Obvykle se provádí opakovaná magnetická rezonance po několika měsících, aby se zjistilo, zda cysta roste, mění tvar nebo strukturu. Pokud by se změnila, bylo by vhodné situaci konzultovat s neurochirurgem. To, že ti lékař řekl, že je vyšetření v pořádku, může znamenat, že cysta nepředstavuje akutní riziko. Přesto by bylo vhodné ji monitorovat, zvláště pokud příznaky přetrvávají.

Jelikož máš nadále symptomy, které tě obtěžují v každodenním životě, zvážil bych další konzultaci s jiným neurologem, který by ti mohl nabídnout podrobnější vysvětlení nebo případně navrhnout další vyšetření. Může se jednat například o elektroencefalogram (EEG), který zkoumá elektrickou aktivitu mozku, nebo vestibulární vyšetření, které by mohlo pomoci objasnit závratě. Pokud tvůj neurolog neposkytuje dostatečné informace nebo odpovědi na tvé otázky, neboj se požádat o druhý názor.

Cysta na epifýze tedy zatím nevypadá jako bezprostřední hrozba, ale pokud se tvé obtíže zhoršují nebo přetrvávají, je důležité pokračovat v dalších vyšetřeních a sledovat vývoj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.11.24 21:43
@Anonymní píše: Více
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat