Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dnes som bola na UZ na onkologii, pretoze som si pred dvoma
tyzdnami nahmatala tvrdu nebolestivu bulku v prsu.
Vysledok: dve loziska o velkosti 2cm.
3- BIRADS pravdepodobne benigní. Nador pravdepodobne nezhubný.
Kontrola za 3 mesiace.
Zaliza si to uz niektora z vas? Ako dopadla vasa kontrola?
Mam celkom strach…
Ahoj, nedávno jsem si tu psala s maminkou, co je zrovna po operaci nádoru v prsu. Můžu najít odkaz. Vím, že jde o trošku něco jiného, ale třeba podobné osudy pomůžou.
Znamena to, ze nalez je pravdepodobne novy a neni s cim porovnat, ale nevypada jednoznacne podezrele. Kdyby se jakkoli podezrely zdal, nebude to 3 ale 4 a poslou te na biopsii.
U takoveho nalezu by mela byt kontrola nejpozdeji do pul roku a pak by se melo rozhodnout, zda to je benigni( vypada to tak na UZ a nemeni se to) nebo je potreba biopsie.
Moje zkusenost - nejspis to nebude nic zavazneho, pravdepodobne fibroadenomy.
Jinak i kdyby to byl fibroadenom, u veliksoti nad 2 cm se obvykle doporucuje ho nechat vyndat( ale to zalezi hlavne na tvem rozhodnuti). Jestli jsi z toho prilis nervozni, tak necekej a domluv si s nimi biopsii ted, budes mit klid, do dvou tydnu vysledek.
Holky, kdo víte co je to BIRADS.Byla jsem na mamografu.Tam byl nález trošku podezřelý. Závěr BIRADS 0.Šla jsem hned na ultrazvuk.Tak už je nález neohraničeného ložiska, BIRADS 4.Objednaná biopsie za 6 týdnů-není dříve termín.
V mamo poradně lékařka mrkla nejdřív na výsledek mamografu. Říkala, že tam není nic jednoznačného, že se teprve bude vidět co biopsie, že se nemám znepokojovat. Že vše může být dobré. A než jsem se stačila obléknout, tak dočetla nález ultrazvuku a říkala-musím se omluvit, že jsem vám řekla špatnou informaci. Nález na ultrazvuku je bohužel jiný. Uvidíme dle biopsie. A vysvětlovala jak by probíhala léčba.
Myslíte, že je ještě šance, že bude vše dobré?
A má význam nechat si nabrat onko markery? Jsou u zhoubného nádoru vždy pozitivní? Nebo se může stát, že nezaberou celou škálu možných nádorů. A vyjdou negativní, i když biopsie dopadne špatně? Zašla bych si k obvodnímu lékaři je nachat odebrat.Jen nevím, abych se neuchlácholila dobrým výsledkem a potom mě nepoložilo to, že to bude špatný. Nebo naopak, vyjdou špatně a já zešílím, že vím, že je něco špatně a nic se s tím nedělá.
Nabírat bych nenechávala…pokud bude biopsie potvrzující špatnou diagnozu, stejně je budou nabírat.
@vodolejka. Myslíš že onko markery nic neřeknou? Pro mě je dlouhé čekat do půl května na výsledek. To je k zbláznění.
A Birafs 4 je už hodně? Nikde jsem nenašla stupnici jak se značí.
A kdyby jo, v čem Ti to pomůže? Ono onko markery a jejich výklad je dost složitá záležitost. Jestli máš pochybnosti, asi bych to probrala přímos dr. před biopsií.
@vodolejka píše:
A kdyby jo, v čem Ti to pomůže? Ono onko markery a jejich výklad je dost složitá záležitost. Jestli máš pochybnosti, asi bych to probrala přímos dr. před biopsií.
Vím, že onko markery jsou hodně složitá záležitost. Že mají největší přínos při sledování dynamiky konkrétního onemocnění.
Ale prostě jsem zoufalá a třídím myšlenky co a jak. Nejvíc mě vadí doba, než budu vědět na čem jsem.Dva měsíce je šílenost.
A můžu se zeptat-jak se stupňuje BIRADS a co které číslo znamená? Jak veliká je stupnice? Do 5 nebo do 10?
Stupňování BIRADS nevím. Rakovinu prsu máme v rodině ve dvou případech. Chápu, že jsi zoufalá a máš velký strach, proto rozumím, proč ty testy chceš. Já jsem Ti jen chtěla napsat, že jsou zbytečné, protože tak i tak si tím přivodíš větší stres a to zcela jistě. Snaž se vydržet a případné dotazy konzultovat s lékařkou. Držím palce! ![]()
@Anonymní píše:
Holky, kdo víte co je to BIRADS.Byla jsem na mamografu.Tam byl nález trošku podezřelý. Závěr BIRADS 0.Šla jsem hned na ultrazvuk.Tak už je nález neohraničeného ložiska, BIRADS 4.Objednaná biopsie za 6 týdnů-není dříve termín.
V mamo poradně lékařka mrkla nejdřív na výsledek mamografu. Říkala, že tam není nic jednoznačného, že se teprve bude vidět co biopsie, že se nemám znepokojovat. Že vše může být dobré. A než jsem se stačila obléknout, tak dočetla nález ultrazvuku a říkala-musím se omluvit, že jsem vám řekla špatnou informaci. Nález na ultrazvuku je bohužel jiný. Uvidíme dle biopsie. A vysvětlovala jak by probíhala léčba.
Myslíte, že je ještě šance, že bude vše dobré?
A má význam nechat si nabrat onko markery? Jsou u zhoubného nádoru vždy pozitivní? Nebo se může stát, že nezaberou celou škálu možných nádorů. A vyjdou negativní, i když biopsie dopadne špatně? Zašla bych si k obvodnímu lékaři je nachat odebrat.Jen nevím, abych se neuchlácholila dobrým výsledkem a potom mě nepoložilo to, že to bude špatný. Nebo naopak, vyjdou špatně a já zešílím, že vím, že je něco špatně a nic se s tím nedělá.
Napis mi SZ, myslim, ze muzu odpovedet na tvoje otazky. Ale asi bych potrebovala vedet vic o nalezech na MG a UZ a tvuj vek…
Ahoj holky, našla jsem si v prsu bulku, nález birads 4a, 5 mm pod kůži, v místě rezistence asymetrický okrsek žlázy 32×10 mm. Okrsek spíše mastopatickeho charakteru. Na biopsii jsem objednaná na 18. Máte někdo zkušenost a podobným nálezem? Jsem dost vynervovana. ![]()