Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Zdravim holky! Prosim o radu🙏🏼
Byla jsem u sveho gynekologa, kde mi vysla 3× cytologie low risk. Sestricka mi jen řekla, ze to je zpusobeno infekci (tuším hpv)? Doktor me poslal do COP na podrobnejsi vysetreni, kam teprve pujdu. Měla jsem behem roku kondylomata, ktera byla odstranena a berou neco na podboru imunity atd. Chci se zeptat, zda kdyz cytologie byla low risk, tak to znamena ze byly pozitivni testy na hpv na ty nizkorizikove? Nebo to vubec nepoukazuje ta cytologie jake hpv to bylo? Mam z toho strasny strach, tak kdo s tim ma zlusenosti, tak budu rada za rady a zkusenosti
Děkuj
@Jitkac94 ja chodim do COP uz 3rokem…na zacatku tehotenstvi mi vysla spatne cytologie, gyndarka chtela cekat ale ja chtela mit jistotu, ze vse bude ok….delali mi tam kolposkopii to je takova rekneme velka lupa pod kterou ti zkontroluji cipek, pravdepodobne si kousek ustipnou na biopsii (neboj vubec to neboli!)
A pak podle vysledku, bud te bude cekat maly zakrok (konizace) kdy s cipku seriznou postizenou cast, nebo budes mit jen hodne drobny znemy jako mam ja ( jsem prave sledovana kazdeho pul roku tam chodim). S tema malyma zmenama by si melo telo poradit moje si treba dava na cas, ale porsd se to nezhorsuje, a chceme jeste deuhy ditko takze u zen co planuji deti jeste a maji hodne maly zmeny se to sleduje.
Za me doporucuju Motol a pana primare Plutu (sem chodim ja) nebo Apolinare a pana doktora Slamu. Oba dva jsou spickovy, pan doktor Slama mi daval deuhy nazor kdyz jsem se ptala jestli neni nebezpecny cekat s temi malymi změnami. Zalezi jak ti dopadne vysetreni v COP, ale neboj nic strasnyho se nedeje, pokud nezanedbavas prevenci tak se vsechno zachyti vcas.☺️ 👍
@NicolaR7 moc dekuju! A jaky byl vysledek nez si sla do COP? Ja mam 3× low risk, ale rikal, ze to neni nic z ceho se hroutit atd, ale i tak mam strach. A to znamena, ze mam tedy HPV nizkeho typu? Mam tam totiz ze mi maji delat test na na hov, tak nevim zda behem tech tri cytologii delali i hpv nebo co znamena presne low risk. Jestli treba neni i mozne ze mam ty vysoce rizikove hpv to snad ne;((((
@NicolaR7 s jinak jsem objednana k Apolinari, tak smad to dobre dopadne. Mam z toho strasny strach☹️ a deti jeste nemam
Hele to ja nevim vubev jaky hpv jsem presne mela ale podle me kdyby jsem melanty vysoce rizikové musela bych na konizaci. Ona je urcite presnejsi ta biopsie nez cytologie, ta vicemene upozorni na to, ze se na cipku neco deje a pak je na lekari poslat do COP.
Neboj budes v dobrych rukou, i kdyby si musela na konizaci tak to neni zadna velka traga…ja mam presny vysledek z biopsi LSIL a ted naposled jsem mela uz ted ASCUS coz je to uplne ten nejnizsi stupen nejakej…Ja to moc nezkoumam, verim doktorum. Kdyz se to zhorsi udelaji mi konizaci zatim je to ok, takze bych chtela na podzim otehotnet☺️Ty houby beru protoze jsem prej dobry na imunitu, a na to hpv ale to ma prej vic jak 80%lidi a u nekoho se slabsi imunitou se to ukaze no…bud hlavne v klidu! Stres zadny nemoci nepomuze☺️neni to nic co by se v dnesni dobe nedalo resit!
@NicolaR7 si moc hodna, dekuju🙏🏼Nejhorsi je, jak o tom ctu std, tak z toho mam hruzu.
@Jitkac94 nic necti! Na internetu ti i z blbyho kasle vyleze rakovina! Neco o tom vim, trpěla jsem panickejma atakama….takze klid! Tohle resi hodne zen, dulezita je prevence! Pokud nezanedbavas tu tak se nic hroznyho určitě nedeje!☺️fakt bud v klidu, nejhorsi scenar jaky muze byt je ze pujdes na 10minutovy zakrok🤷♀️nic vic….a mozna to budes mit jako ja, taky jen vic hlidana a kontrolovana….☺️
Jediny co muzes udelat je posilit imunitu vitaminy nebo treba otuzovani (kryokomory jsou super pro telo) jestli mas mozjost zkus to…ja treba nesnasim zimu a zacala jsem pomalu…par vterin studena sprska a ted uz vydrzim daleko dyl….☺️samozrejme vyvazena strava ale vseho s mirou nic se nema prehanet…dulezitej je klid a zadnej stres!