Daň z nemovitosti, spoluvlastník manžel

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
35323
22.1.07 19:18

dan z nemovitosti

Ahoj,
neni to zrovna miminkovske tema, ale urcite se najde nekdo, kdo dokaze poradit. Prisel mi papir z financaku, ze se mam urychlene dostavit(do konce ledna, ale jen v uredni dny) podat danove priznane dane z nemovitosti. Kdyz pominu, ze nemam cas tam letet, nebot jsem zacala pred necelym mesicem pracovat a mam dite v jeslich a manzela na sluzebce v Kazachstanu, neni mi jasne, proc bych mela nejake priznani podavat. Koupili jsme totiz minuly rok byt v novostavbe(kolaudace v dubnu, vypis z katastru jsme dostali v listopadu) a ja si myslela, ze jsme timto od dane osvobozeni. Navic tenhle papir prisel jen mne, prestoze jsme s manzelem spoluvlastnici. Nerozumim tomu a mam z papirovani des, co po mne vlastne tedy asi chteji?

Diky za rady
Mroe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
22.1.07 19:33

Tvou povinností je podat daňové přiznání za byt, který jste s manželem koupili v roce 2006. Je jedno koho z vás dvou spoluvlastníků úředníci oslovili, překvapuje mně, že vás vyzývají dopředu, to jsou pro vás plusové body. Jelikož potom byste mohli být pokutováni. I když máte osvobození na patnáct let od koulaudace, přiznat to musíš a doložit je to nutné kolaudačním rozhodnutím. Takže ve svém zájmu tam zajdi do konce ledna.
Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
48
22.1.07 19:43

Ahoj, myslim ze jit tam osobne nemusis. Staci vyplnit danove priznani k dani z nemovitosti a poslat to postou (do konce ledna). Zatim jste u novostavby osvobozeni a po te lhute vam budou sami vzdy posilat slozenky. Podat se musi kazdopadne. Radeji zacni driv, vim ze kdyz jsem to vyplnovala ja, nebylo to uplne nejjednodussi (ale my meli jeste garaz a pozemek, to osvobozene neni).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22.1.07 20:36

Po uplynutí lhůty je poplatník povinnen opět podat daňové přiznání, neboť došlo ke změně okolností. Sám správce daně, tj. Finanční úřad Ti složenku nepošle, jen Tě po skončení a uplynutí lhůty písemně vyzve, že jsi nesplnila povinnost, která plyne ze zákona. Garáž může být taky osvobozena, pokud je součástí stavby. Pracovala jsem přímo na oddělení majetkových daní.
Na úřad jít nemusíš, ale stejně se s nimi musíš zkontaktovat, aby jsi uvedla správné výpočty, protože jinak Tě dle z.č.337/1992 Sb. a nebo dle 338/92 ve znění pozdějších předpisů vyzvou k doplnění neúplného podání. Jsou tam totiž různé koeficienty, které jsou různé pro danné katastrální území. Není zrovna nejjednodušší tento tiskopis vyplnit.
Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17938
23.1.07 09:43

Ahoj,
holky už všechno napsaly, já jen doplním moji zkušenost: vezmi si daňové přiznání, pokus se ho vyplnit a pak s ním v ruce zavolej úřednici, která ti vyzvání poslala, a zkonzultuj si věci, kterýma si nebudeš jista. Já si s finančákem zá:,–(ně dopisuju a telefonuju, v životě jsem tam nebyla osobně a funguje to. A navíc mimo úřední hodiny. Hlavně to udělej rychle, ať tě pak zbytečně nepopotahujou.
Ten formulář vypadá děsně složitě, ale když to začneš vyplňovat, zas tak složité to není.
Tak držím palce, ať se to podaří.
 Jiřina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
1.11.11 14:59

daně

Chci se zeptat kupujeme v listopadu domek,slyšela jsem že by jsme byli 1 rok osvobozeny od daně z nemovitosti?děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7
2.11.11 18:32

pracovní volno

Zajímá mě jestli mohu u zaměstnavatele žádat o pracovní volno na stěhování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JanickeZ
26.5.15 11:29

Daně u nemovitosti

smazáno adminem - spam

• Citovat
  • Upravit
2874
26.5.15 11:30

@JanickeZ Jasné, fundovaná rada je nespamovat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2481
26.5.15 11:30

@JanickeZ zkus si zavolat na Finanční úřad, kam spadáš :) a poví Ti. Každopádně nám již složenka na daň z nemovitosti přišla :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1000
26.5.15 11:38

@JanickeZ mě taky nepřišla. Ale volala jsem na FÚ a nahlásili mi č. účtu, částku, VS, KS

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JanickeZ
26.5.15 11:42

Díky za radu, zítra si tedy zajdu na Finanční úřad a zkusím se poptat. Díky moc holky.

• Citovat
  • Upravit
189
3.10.17 08:15

Zdravím, zkusím moudřejší požádat o radu, ohledně majetkové daně. Jsem momentálně v situaci - S partnerem (nejsme manželé) jsme pořídili starý barák na hypotéku (hypotéka je psaná na něj - stejně jako 100% vlastnictví). Rekonstrukci jsem hradila ze svých prostředků. Nyní - je to mezi námi takové všelijaké, on se i zadlužil, apod. Zkrátka chci nechat barák napsat na sebe. Já jsem momentálně na rodičovské dovolené, ale s bankou jsem domluvená, že převod hypotéky a vlastnictví na mě, by nebyl problém (půjdou do toho se mnou i moji rodiče). Co mě ale zajímá, jak ten převod vyřešit „nejlevněji“. Jestli se lze nějakým způsobem vyhnout placení dani z převodu nemovitostí, což by byl celkem balík. Jestli barák darovat nebo sepsat raději kupní smlouvu, ale pořád tam jsou asi ty 4%. Dočetla jsem se, že nějaké nemovitosti jsou osvobozené od dani. Ale moc jsem to nepochopila. Třeba, že pokud je tam trvalé bydliště 2 roky, tak je od placení osvobozeno (ale vážně nevím, jestli se to na to vztahuje). Dokáže někdo poradit? Děkuji všem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1142
3.10.17 08:23

@Peha26 Stejně jako dědická daň i daň darovací formálně již neexistuje a relevantní případy stejně jako v případě příjmů nabytých děděním či odkazem spadají pod rámec daně z příjmů, konkrétně pod ostatní příjmy upravené v ustanovení § 10. Bohužel však na rozdíl od příjmů z dědictví neplatí, že všechny příjmy z darů jsou od daně osvobozeny. Zákon stanoví, že daň z příjmů se z darů neplatí, jsou-li tyto dary získány příležitostně a pokud jejich hodnota nedosáhne 15 000 Kč bez ohledu na to, kdo je dárcem. Pro dary vyšší hodnoty pak zákon taxativně stanoví okruh osob, od nichž dar rovněž dani nepodléhá. Jedná se o příbuzné v přímé řadě, tedy rodiče, prarodiče, děti a vnuky a ve vedlejší řadě sourozence, tety a strýce, synovce a neteře manžela, manžela dítěte, dítě manžela, rodiče manžela nebo manžela rodičů. Nad tento příbuzenský okruh jsou od daně osvobozeny dary od osob, se kterými žil obdarovaný před přijetím daru nejméně rok ve společné domácnosti. Takovéto příjmy z darů rovněž není povinnost, stejně jako u příjmů z dědictví, nikde uvádět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1326
3.10.17 08:52
@Peha26 píše:
Zdravím, zkusím moudřejší požádat o radu, ohledně majetkové daně. Jsem momentálně v situaci - S partnerem (nejsme manželé) jsme pořídili starý barák na hypotéku (hypotéka je psaná na něj - stejně jako 100% vlastnictví). Rekonstrukci jsem hradila ze svých prostředků. Nyní - je to mezi námi takové všelijaké, on se i zadlužil, apod. Zkrátka chci nechat barák napsat na sebe. Já jsem momentálně na rodičovské dovolené, ale s bankou jsem domluvená, že převod hypotéky a vlastnictví na mě, by nebyl problém (půjdou do toho se mnou i moji rodiče). Co mě ale zajímá, jak ten převod vyřešit „nejlevněji“. Jestli se lze nějakým způsobem vyhnout placení dani z převodu nemovitostí, což by byl celkem balík. Jestli barák darovat nebo sepsat raději kupní smlouvu, ale pořád tam jsou asi ty 4%. Dočetla jsem se, že nějaké nemovitosti jsou osvobozené od dani. Ale moc jsem to nepochopila. Třeba, že pokud je tam trvalé bydliště 2 roky, tak je od placení osvobozeno (ale vážně nevím, jestli se to na to vztahuje). Dokáže někdo poradit? Děkuji všem…

Není jednodušší zvednout telefon a zavolat na místně příslušný FU? Já to takto také řeším a vždy mi referenty poradily, i když to nebylo jakoby oficiální stanovisko FÚ. Nebo poslat mail, ale odpovědi jsou někdy moc úřednické a kdo se nevyzná trochu v zákonech, tak tu textaci nemusí pochopit. Na telefonu to vysvětlí srozumitelnějia případně se doptají na příbuzenské vztahy, přičemž okamžitě víte, jak na to jste.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí