Dárky od příbuzné

288
30.1.24 15:06

Dárky od příbuzné

Zdravím, asi jste to někdy někdo zažil - nevhodné nebo zbytečné dárky od příbuzných. Mě už to docela leze krkem, opakovaně jsem od své pokrevní příbuzné dostala zbytečný/nevhodný dárek…nezáleží, jestli na Vánoce nebo k narozeninám, zkrátka se mi zdá, že kdykoli je z její strany možnost zbavit se „zbytečností“, obdaruje mě nebo i mého muže (storka z minulosti - muž měl kulatiny a ta příbuzná se ptala, co mu má koupit, muž chtěl nějakou košili za 250Kč, tak jsem jí i řekla, kde to mají i velikost atd, ona na to - jojo, super, koupím…probíhá oslava a muž od ní dostal nějaké věci jako oříšky, olivy z Alberta a další krámy) No nic, mě dorazila třeba otevřeným a použitým perineálním olejem (ještě se přiznala, že ho používala), expirované víno (bylo naprosto hnusné, když jsme ho otevřely, tak se přiznala, že už ho má víc než 5 let, nebylo to archivní), atd a teď zas a znova - ví, že mám ráda z alkoholu pouze víno (žádný tvrdý alkohol), no a hádejte, dala mi opět ze své sbírky nějaké tvrdé pití, už si fakt říkám, Bože, kams to duši dal. A to my třeba kupujeme, co má ráda nebo co řekne a mě to už fakt nebaví. Za 2 týdny mám mít narozeniny a říkám si, co zas dostanu…jak se zachovat při nevhodném dárku? Nebo zas předstírat, že přece nevadí, že se nic nestalo? Opakuji, ta příbuzná nestrádá, není ani senilní, věkově mladší než já (35let), my ani nechceme nějaké drahé dárky (ano, mám ráda třeba víno za 1500Kč, ale rozhodně to nechci po ostatních lidech, koupím si ho sama, mám ráda i jiné značky a ty lze koupit za 140-150Kč, což není zas tak moc) a ještě další věc - opravdu se mi kdysi přiznala, že když nějaký dárek dostane (dělá hodně s lidmi, tak ti ji občas podstrojují), tak že to posílá dál a neřeší. Což si myslím, že u příbuzných by se zas dělat nemělo a měl by se aspoň trochu používat mozek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2668
30.1.24 15:24

Já myslím, že tohle by se nemělo dělat u nikoho. Měla jsem takovou kamarádku, které jsme vždycky dávali hezké promyšlené dárky, skládali jsme se i na dražší věci, dokonce si ještě sama poroučela, co by chtěla… a když jsem slavila já, tak mi donesla levnou flašku, co taky evidentně měla někde zahrabanou doma, protože jí sama nechtěla. A nebylo to tím, že by neměla peníze. Vyřešila jsem to tak, že jsem jí jednoho krásného dne místo hezkého dárku donesla jen levnou bonboniéru, protože to jednostranné dávání mě nějak přestalo bavit. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9292
30.1.24 15:26

Já tohle neřeším a hned mám o starost míň :mrgreen:
My se tomu občas doma s manželem zasmějem. U nás je na dárky expert tchyně. Nevhodné a prošlé dárky, to je slabota. Jednou nám na Vánoce dala dárek, který jsme jí dali loňské Vánoce my :lol:
Ale fakt to neřešíme, spíš nás to pobaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
310
30.1.24 15:32

Nastavit zrcadlo - příště bych jí schválně dala něco, co vím, že nemá ráda a působí to jako nějaký přebytek. A podle situace bych případně přidala nějaký méně či více pichlavý komentář :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
30.1.24 15:35

Třeba má plný zuby dávání dárků, považuje to za naprostou zbytečnost a už neví, jak vám to má dát najevo. Tak si prostě přestaňte dárky dávat a máš vystaráno. Nemusíš se pohoršovat.

• Citovat
  • Upravit
5018
30.1.24 15:40

Zkažené dárky bych prostě vyhodila a to co nejíite/nepijete bych někomu jen tak darovala, kdo to má rád.
My třeba nejíme vepřové a děti teď od jedné příbuzné dostaly krabici želatinových bonbonů s vepřovou želatinou (příbuzná si to asi neuvědomila). Poděkovali jsme jí, normálně jsme dárek přijali. Další den jsme krabici dali (jen tak, ne jako dárek) známým, o kterých vím, že to mají jejich děti rády s tím, že my želatinu nejíme a ty byly nadšené. Pokud se to děje vyloženě opakovaně, tak bych z vaší strany příště volila třeba levnější dárek (např. sprchový gel, svíčku) a dál to neřešila. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21866
30.1.24 15:49

A co je na olivach a oŕišcích špatného. Otevře se to při oslavě a sní a je po problémech s dárky.
Jako ty fakt po nějaké sestřenici chceš. ať tvému muži kupuje košili? Takové věci si snad člověk kupuje sám, max manželka.
Vykaslejte se na předávání darů k vánocům a narozeninám, nejste malé děcka. Snad co potřebujete, tak si kupte a nenuťte příbuzné někde lítat po obchodech a shánět vámi určené dárky nebo se prohrabovat na eschopech.
Domluvte se na nějaké variantě, co nebude příbuzné zatěžovat a je to. Většinou se to řeší tím, že každý přinese něco jedleho či k pití, co se zrovna použije nebo navíc nějakou vhodnou pozornost.
Nevím, proč si dělat zbytečně problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
30.1.24 15:50

Neřeším, když mi někdo dá něco blbeho, tak podekuju a pak to vyhodim nebo pošlu dal. Ne teda jako dárek, ale když se mi shromáždí nevhodné dárky a přijde mi na návštěvu třeba mamka se segrou, tak je tím nechám prohrabat jestli se něco nebude hodit jim a zbytek vyhodim :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
30.1.24 15:51

Mi takhle dávala babička darky, co sama dostala od dalších příbuzných, hlavně teda sprchové gely nebo různé dražší bonboniery. Nikdy mi to teda nepriznala, ale vím to, protože ona nakupovala jen v Kauflandu a malých obchodech myšleno u Vietnamců a mne davala pravidelne kosmetiku Marks and Spencer :nevim: bylo mi to líto i vzhledem k nim, ze ji tím chtěli udělat radost, tak i vzhledem k ni, ze si to nechtěla jakoby užit a sama si koupila nějaký za par kacek z toho Kaufu nebo nějakou obyčejnou čokoládu, tak jsem byla taková rozpacita to přijmout :think: není to úplně prijemne.

Ale zase nevidim nic špatného na tom poslat dárek zavcasu dal, když to člověk fakt nevyužije. Lepší, než to sušit doma a pak to po x letech vyhodit. Akorát by to chtělo posílat od rodiny k přátelům a naopak, a ne od rodiny k rodině. Pač tam se ti lidi někdy hodně znají a vědí, co nakupující druzí, a tudíž dokážou rozpoznat, od koho co je :lol: dále třeba momentálně nevyužité hračky nebo nějake věci pro děti schranuju v krabici a bud vytahnu na jinou příležitost, nebo když ne, naskladam pak před vanocema do krabic do bot, nejake věci tam dokoupim, a daruji. Zmercila jsem, ze lze tvořit i krabice pro rodiny, ženy nebo muže, kde se dá dat opravdu široká paleta věci, což otvírá úplně novou dimenzi využití nepotřebných darku a vlastně mi tudíž už ani nevadí nejake takové darky dostat, protože dobre vím, co s nimi udělám, když je náhodou opravdu nevyužiju :mrgreen: snažím se nicmene využít pokud možno vše, co dostanu, pokud to jde, nejsem nějaká hýřivá a vážím si snahy mě potěšit.

Prošlé potraviny nebo otevřenou kosmetiku bych teda vyhodila bez rozpaku, to se nehodí. Vina liju do rizota nebo pod maso, nikdo to u nas nepije. Tvrdý alkohol schraňuje manžel a samozrejme neotevreny posila dal, protože má svého dost a další již nechce :mrgreen: porad ale zároveň něco dostává, tak si možná ty flašky určitý okruh lidi posila nevědomky porad dokola :P :P :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21866
30.1.24 15:55

@Semtex jo kolujici alkohol, co nikdo nepije. Teď jsem dostala od známé za protisluzbu, i když jsem nic nechtěla, nějaký exkluzivní tvrdý alkohol, prý pro manžela. My to ovšem ani jeden neoceníme a nepijeme, tak musím vymyslet někoho, komu to přijde k duhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
30.1.24 16:02

@mado my jsme v době nevědomosti dostali od příbuzného sběratelský rum a pak se mu pochlubili, že jsme ho již načnuli a je moc dobrý… :lol::mrgreen: :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37132
30.1.24 16:03

@Semtex hele s tou drahou kosmetikou, treba ji to jen nesedlo a nechtěla to vyhodit :nevim: ja používám par osvědčených produktu a cokoli jiného, i když je to mnohem dražší posílám dal. Takže i když sama budu používat baleu a někdo mi koupi nějaký luxusní sampon, tak ho stejně někomu daruju :D to nemusi byt o tom, ze si to ten člověk nechce užít :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14614
30.1.24 16:09

@Kriss Tina jo, to chapu, akorát mne bylo blby si to od ni brat, jelikož to vlastně i mohlo vypadat, ze to od ni třeba i loudim já sama :D a samozřejmě oni když prijeli, tak museli vidět, ze to v koupelně nemá a rovněž vedeli, kdy jsem tam byla já. Tak jsem se cítila tak jakoze poněkud trapne, no :lol: když mi dá něco kamarádka, tak nevím, odkud to má, a je to tudíž jedno :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116110
30.1.24 16:12

@mahebka
Proč ji to neřekneš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7221
30.1.24 16:15

Pokud se budeme bavit jen o alkoholu, tak je mi to jedno a taky to pošleme dál. Nebo vezmeme sebou jako vlezny. Jednou ročně kupujeme na Moravě za hooodne láhve dobrého vína a ty jdou taky do oběhu. Je to takovej rychlo dárek na poslední chvíli. Je. Dodám že některé lahve jsou za víc jak 150kc a nikdy by nás nenapadlo dát někomu něco otevřeného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová