Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Chtěla bych Vás poprosit o názor.
Mám dceru, které bude 18 měsíců. Manžel je jedináček, takže tchánovci mají jediné vnouče. Před Vánoci nám dali 15 OOO dohromady na dárky, at si něco pořídíme. No a ctěli tip na dárek pro malou, aby pod stromečkem něco měla. Tak jsem jí řekla, at koupí Lego Duplo. Tak koupili. A dneska u nás byla tchýně, že včera nakoupili malé za dalších 5000 dárky. ˇ2 kočárky, panenku a další věci. Přitom věděla, že panu a kočár kupujeme my.
Ted si to malá neuvědomuje, ale až bude starší, tak bude babička ta nejlepší, protože tam má kopec dárků a doma jen pár. A to jsme jí koupili opravdu dobré dárky. Přijde mi, že tchyně se nás snaží trumfnout. A to jak ji rozmzluje je prostě příšerné.
Co myslíte, je to normální. Mám to nechat být?
Vyřešila bych to tím, že bych ty hračky nechala u nich, aby si tam malá měla s čím hrát a zárověň je poprosila, aby se trošku mírnili. Ale zase na druhou stranu tchán například Vítkovi ještě stále nedal nic k narozeninám a to je měl v červenci.
My řešíme stejný problém už 3.rok a stále nějak bezvýsledně,takže jsme pomalu rezignovali.Řekli jsme to několikrát,bohužel bez efektu,takže co s tím,než to nějak zkousnout ![]()
Doma dále udržujeme v dárcích svůj „standart“ a od babičky zase dostávají ten její „standart“, žádná rivalita.No,a nám nezbývá,než skřípat zubama ![]()
Tady je každá rada drahá ![]()
Pro mne byla stejně babička ta nejlepší, i když mi nedávala tolik dárků. Prostě si se mnou víc hrála, lecos povolila, co rodiče ne
, byla s ní legrace. Myslím, že je to normální, když má dítě hezký vztah s prarodiči, nemusíš na ně žárlit, máma budeš stejně jediná.
Na druhou stranu utrácejí za ty dárky dost, kdoví, zda malá tolik hraček vůbec užije. Řekla bych že skoro škoda peněz, zvlášť jestli si babička sama utrhuje od huby. Pokud jí ty peníze vyloženě chtějí dát, tak se s nimi domluv na něčem užitečnějším.
Mohla bys být přece ráda, že se starají… mají jediné vnouče, tak rozmazlují, no… Co by jiní za to dali, pohledej si tady v diskusích.
O co Ti vlastně přesně jde? Dokud malá věří na Ježíška, je jí to fuk, co a kam jí přinese… O to, že za deset let, až na Ježíška věřit nebude, pochopí, že babi s dědou jí dávají víc dárků? No tak pochopí - a bude na Vás (a na nich), abyste jí společně vysvětlili, že babi s dědou mají prostě zrovna víc peněz než máma s tátou. Krom toho se dá vždycky dohodnout i na praktických dárcích - jak začne holka brát rozum, začne si psát Ježíškovi a zase bude jenom na Vás, k jakým přáním ji nasměrujete a jak ji ovlivníte.
Dokud Vám tchyně nějak výrazně nezasahuje do výchovy, nehledej problémy, kde nejsou.
já ti rozumím, mám to podobně, ale teda na tvoje tchánovce naši nemají
Řeším tak že nechávám u babičky veškeré hračky co nakoupí. Takže tam má tak 3× víc hraček než doma a to tam jezdíme jednou za měsíc. Řešila jsem to už několikrát ale marně. Navíc už teď dostává hračky které jsou vhodné tak pro 3-4 leté děti, neumí si s nimi ještě hrát, jsou na ní složité. U nás pomohla ještě rozmluva s tím, co budem kupovat my a co nechci aby kupovali. Ale jak říkám částečně. Možná někomu budu připadat jako nevděčná, ale 1,5 leté dítě z toho stejnak nemá rozum a na hračkách svět nestojí. ![]()
Já se spíš děsím období kdy si malá začně některé věci vydupávat a babička s dědou poběží a vše koupí. ![]()
Holky já nevím, když tchýně dává, je to špatně, když nedává, je to zase špatně ![]()
Já teda netrpím tím, když dá tchýně za víc malému než my, naopak jsem ráda, že dostane co chceme. A když mu koupili boby, které jsem chtěla koupit já, tak jsem byla ráda, že ušetřím a koupím něco jiného.. K svátku dala tchýně malému „jen“ balík plen, byla bych raději za nějakou hračku.. A dárkama si dítě stejně nekoupí.. Když ji bude mít ráda, tak proto, že bude fajn, ne proto, že jí dává hračky.. Ber to tak, že ušetříš a to Duplo jí můžeš koupit sama.
Čeho je moc, toho je příliš
To je jen můj názor, nechci se tu nikoho dotnout ![]()
U nás je to tak i tak… tchánovci taky nám taky dávají tisíce ba i desetitisíce a moji rodiče téměř nic…
Když se malej narodil, tak od tchánovců dostal 10000,– jakoby na uvítanou a dalších 20000,– na spoření.. Od našich dostal pár hadříků..
Teď malej slavil 2. narozeniny.. tchánovci mu dali dárky v hodntotě 1500,– ,naši mu nedali nic.. Co je lepší nevím… zatím z toho nemá rozum, ale .. pak to bude mít a nevím jak mu vysvětlím, že jedny prarodiče přehazují prachy vidlema a druhý na nás prdí…
![]()
Snad pochopíte, co jsem tím chtěla říct..
Máme to taky tak nějak, obě babičky orzmazlují, s našima se domluvím snáz, s tchyní hůř, ale ona to myslí dobře, tak to neřeším. letos jsme se dohodli, že Tobíkovi kouppí stavební válec a Julince kolíbkuna panenku a dohromady jim koupí stan. No a tetě jsme řekli, ať koupí Tobíkovi pásák.
No a den poté, co jsme se dohodli s tetou na pásáku mi volala tchyně totálně nadšená, že sehnala nádhernej obrovskej pásák ![]()
Takže tetě jsme přenechali dárek, co měl dostat Tobík od nás jako druhý a je to. nechtěla jsem aby měl zas nějak extra moc dárků. No a předevčírem tchyně zase říkala, že pro něj ještě má nějakou krásnou plyšovou opici, Tobík má plnou postel plyšáků, většinu zděděnoiu po mojí neteři. A vsadím se, že ještě uročtě něco dalšího co nevíme pod stromkem bude ![]()
Takže bych asi byla ráda za to, že se starají, určitě to myslí dobře, až bude malá starší, tak se to vytříbí samo ![]()
Já bych to neviděla tak tragicky…vždyť je fajn když má malý od prarodičů první poslední, pokud dostává penízky tak nemusíš vyplácat všechny, něco koupíš a zbytek mu uložíš a pokud dostává věcné dárky, tak se dohodněte co je potřeba…a je to ![]()
Amber píše:
Holky já nevím, když tchýně dává, je to špatně, když nedává, je to zase špatně
Já teda netrpím tím, když dá tchýně za víc malému než my, naopak jsem ráda, že dostane co chceme. A když mu koupili boby, které jsem chtěla koupit já, tak jsem byla ráda, že ušetřím a koupím něco jiného.. K svátku dala tchýně malému „jen“ balík plen, byla bych raději za nějakou hračku.. A dárkama si dítě stejně nekoupí.. Když ji bude mít ráda, tak proto, že bude fajn, ne proto, že jí dává hračky.. Ber to tak, že ušetříš a to Duplo jí můžeš koupit sama.
No jo jenže on je rozdíl když koupí něco co chceš ty v rozumné míře a když toho koupí hromadu (nevhodných dárků). Já bych třeba byla raději za ten balík plín. Malá teď dostala jen k mikuláši hromadu hraček a tak se děsím co vše bude pod stromečkem. ![]()
Hledej na tom to pozitivní, tchánovci mají o vnouče zájem, rozmazlování je lepší než nezájem. Asi bych s nimi zkusila promluvit, aby tolik nešíleli, ale spíš z důvodu, že dítě tolik věcí nepotřebuje a je to zbytečné vyhazování peněz, které se jednou mohou hodit. Co kdyby třeba místo toho ty peníze co dají za dárky někam ukládali a dali to malé až jí bude třeba 15 nebo 18 a budou se jí ty peníze hodit třeba na studia, na bydlení, na cestování… Malá bude mít určitě radost i z menších dárků, zvlášť dokud je ještě malé dítě. Ale záleží, jestli s nimi je rozumná domluva.
u nás podobné, dělá to jedna naše nevlastní babička - není to sice v takové finanční výši…ale i když nechci, začíná být malý hračkami zavalen…maličká pro změnu oblečením
nedá se s tím nic dělat ![]()
babičku prostě baví nakupování a na moje námitky nijak nereaguje. naštěstí bydlíme v jiném městě, tak občas nějaké věci „pošlu dál“ ![]()
ještě podotknu, že tím její zájem o děti končí - i když to není daleko, nejezdí za námi a nijak se jim nevěnuje…