Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky. Poradí mi někdo, kde seženu MM a v Ostravě? A jaky je na to vas nazor? Kdysy byly kojne. Co si o tom myslite dnes? Zadne banky mleka uz az na vyjimky myslim nejsou a zbyva jen UM. Ktere nektere miminka trapi. A maminky, ktere maji tu smulu, ze se jim to mlicko z jakehokoliv duvodu pro toho sveho drobecka v tech prsech proste netvori, pak nemaji jinou moznost jak mu ho obstarat a dat mu tak to co v UM nikdy nebude. Coz je i muj pripad. Proto toto tema.
Nevzala bych pro dítě mléko jiné ženské. Nikdy nevíš, co jí, jestli je zdravá, jak žije. Kdybych nemohla kojit, dávám UM.
Ac jsem pro kojeni, nikdy bych diteti cizi MM nedala. MM je unikatni tim, ze je tvoreno presne pro konkretniho prcka…
@Kfětoslava píše:
Nevzala bych pro dítě mléko jiné ženské. Nikdy nevíš, co jí, jestli je zdravá, jak žije. Kdybych nemohla kojit, dávám UM.
přesně tak!! Naprosto souhlasím!
Kdyby to byla blizka kamaradka, tak jo. Od cizi zensky bych mymu diteti mm nedala. Nikdy nevis, jak se stravuje, jestli nekouri, nebere leky atd…
@e008 píše:
Ac jsem pro kojeni, nikdy bych diteti cizi MM nedala. MM je unikatni tim, ze je tvoreno presne pro konkretniho prcka…
asi tak ![]()
Když malá byla na jip a já měla přebytek, dala jsem souhlas aby mé MM bylo dáváno (po úpravě) jiným dětem. S tím jsem problém neměla.. Ale asi by mi vadilo, kdyby existoval v tomto odvětví soukromý sektor, kde by se MM vykupovalo (zadarmo nikdo odsávat nebude) - není zde možné ohlídat kvalitu MM a životní styl „kojné“
@Zorbas píše:
Kdyby to byla blizka kamaradka, tak jo. Od cizi zensky bych mymu diteti mm nedala. Nikdy nevis, jak se stravuje, jestli nekouri, nebere leky atd…
já tedy asi ani od dobré kamarádky.
Nějak se mi to příčí. Dnes jsou UM dost kvalitní, takže bych radši dala umělé.
Vzala bych MM jiné ženské možná v případě, že by se jednalo o někoho z blízkých, jinak ne. U cizí ženy nemůžeš vědět jaký má životní styl, jestli je zdravá…
Něco o mléčných bankách
http://www.kojeni.cz/maminkam/banky/
Já mám mléka hodně tak jsem si dávala něco na mrazák. Když malý spurtoval tak se mlíčko navíc hodilo. Rozmrazila jsrm mléko a dala ho malému. Nechtěl ho. A nedivím se mu. Sama jsem ho chutnala a bylo hnusný. Čerstvé je lepší. To rozmražené spoustu dětí nemusí přijmout
Tak já jsem nakoukla v rámci svého zaměstnání pod pokličku jedné „mléčné kuchyňce“ na novorozeneckém oddělení krajské nemocnice a…
Nicméně jsem přesvědčena o tom, že tu (ve zdejší porodnici jsem rodila i já) i moje dítě dostalo cizí MM, že je to prostě běžná praxe (odnesou řvoucí dítě, vrátí klidné) a opravdu dost mi to vadilo.
Jinak to funguje tak, že mléko od „dárkyň“ se nechá vyšetřit na mikrobiologii (ale zase - jen vybraný vzorek z „dodávky“, takže např. 1 lahvička z 10, což podle mne o ničem nevypovídá) a před podáním se pasterizuje. U nás ale toto mléko používají jen pro hospitalizované novorozence/kojence, nemůže přijít maminka z domu a „nafasovat“ MM.
Pokud je matka hospitalizovaná a nosí dítěti vlastní MM, tak se nepasterizuje.
Vše kolem je hodně složité, ale pokud by se mi narodilo zdravé dítě v termínu a nemohla bych kojit, s klidným svědomím bych dávala UM.
Anonym kvůli zaměstnání.
@verisa píše:
Ahojky. Darovala by jste nektera prebytek MM a jste z Ostravy? A jaky je na to vas nazor? Kdysy byly kojne. Co si o tom myslite dnes? Zadne banky mleka uz az na vyjimky myslim nejsou a zbyva jen UM. Ktere nektere miminka trapi. A maminky, ktere maji tu smulu, ze se jim to mlicko z jakehokoliv duvodu pro toho sveho drobecka v tech prsech proste netvori, pak nemaji jinou moznost jak mu ho obstarat a dat mu tak to co v UM nikdy nebude. Coz je i muj pripad. Proto toto tema.
Ano, kdysi byly kojne, protoze jinak by novorozenec bez kojici maminky zemrel. Jinak souhlasim s nazory vyse. Nechtela bych MM z neznameho zdroje a to jsem pro kojeni vsema deseti. Mozna tak jeste od dobre zname, nebo pribuzne, na kterou bych se mohla spolehnout. Ale urcite bych to po ni nechtela zadarmo, s odsavanim jsem si uzila dost, takze to bych po nikom nechtela jen tak z dobre vule.
Tak pisete presne to co jsem si myslela. A vicemene souhlasim. Nejakou dobu mi odstrikavala kamaradka ze sousedstvi(znam ji uz dyl a verim, ze je zdrava), ale ona uz ma vetsi mimco a akorad prestava kojit, tak to bylo jen fakt par krat, kdyz prisla na cajik, odstrikala mi 100ml a pak zas za par dni treba. Taky mi odstrikavala sestra od manzela, kdyz jsme u ni byli na vikend a ta mela tolik mlika, ze mela 300ml v 15 minutach. Porad ji to strasne leklo, tak to pro ni nic nebylo. Nicmene obe holky dobre znam…a asi mate pravdu, ze cizi bych nemohla verit..