Darování krve a plazmy - chybíte?

25496
12.6.25 17:40

Darování krve a plazmy - chybíte ?

Přátelé, můžete ziskově i neziskově, sama mám 40 neplacených odběrů, v ČR chybí krev i plazma, proč nejdete? nebo chodíte?
Můžete i do plazma center za litr, i tak to pomůže, proč je nás tak málo!? Proč máte strach? tak je to hodinka nepohodlí, no, ale někomu pomůžete, se životem, operací, proč ne?

Příspěvek upraven 13.06.25 v 08:09

Anketa

Hlasovalo:

Loreipsum doloret

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
12.6.25 17:47

Darovávala jsem krev, ale nedělalo mi to dobře. Běžné odběry mi nevadí, ale jak ze mě vycucli skoro půl litru, skoro vždy jsem sebou sekla. A pak celý den dost blbě. Nestojí mi to za to …
Plazmu jsem řešila s dr a nedoporučuje mi to …

Můj chlap chodil darovat krev tak často, jak mohl a má po cca 50ti odběrech problémy s krví. Které způsobilo to darování.
Takže ono to úplně pro každého není …

• Citovat
  • Upravit
675
12.6.25 17:47

Mám stříbrnou medaili. Teď kojím, nemůžu. Plánuju se k tomu vrátit. Chutnají mi ty svačiny na transfuzce :D Bonus je i kontrola zdravotního stavu. Krevní skupinu mám vzácnou, tudíž ne tak potřebnou. Nejvíc chtějí obvykle A+ a 0+. Ale zapotřebí je všech dárců. Bezplatné odběry jsou však lepší, protože jednak motivace dárce může být důvěryhodnější (ne zisk) a jednak ho kompletně zdravotně nevysosají (plazma odebíraná 2× za měsíc prostě zdraví zhuntuje… už i ty bezplatné 3-4 odběry ročně jsou pro tělo zátěž). Čest každému, kdo daruje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.25 17:54

Chodim na plazmu, rada si tim privydelam, neublizi mi to a mam prehled o tom, jestli mam krev v poradku.

• Citovat
  • Upravit
18029
12.6.25 17:57

Protože plazma se ve velkém prodává kosmetickým firmám… dostaneš za to houby v porovnání s tím, kolik na Tobě vydělají… neni to tak ušlechtile, jak se zdá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3117
12.6.25 18:06

Mám jen asi 10 nebo 11, pak jsem byla těhotná a kojila a žila v zahraničí a pak jsem měla malé děti a pak nastoupila do práce a šla mi z toho všeho hlava kolem :lol: Už asi tak 2 roky si říkám, že bych se k tomu měla vrátit, ale nějak se k tomu nedokážu dokopat, už tak mám mental load jak kráva a nejsem schopna to naplánovat.
Jinak kolega chodí fakt na té hranici, jakmile může, a naposled ho taky poslali pryč, že nemá dobře výsledky, ono to úplně časté darování asi taky není pro každého, jak píše první Anonym. To ale není úplná výmluva, když člověk nejde vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
121
12.6.25 18:17

Chtěla jsem, zkusila jsem to, ale nejsem vhodný dárce. Mám ulcerózní kolitidu a i přes to, že v období, kdy jsem to zkoušela, jsem byla kompletně bez medikace i symptomů, odmítli mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69142
12.6.25 18:32

Já kvůli zdravotnímu stavu nemůžu a nikdy moct nebudu. A chlapa po x letech odběrů vyřadili z databáze sami, protože v rámci nějakýho výzkumu otestovali na nějakou prkotinu, co se nikdy netestuje, a usoudili, že už ho nechtějí. Nulu negativní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22568
12.6.25 18:35
@Lucy75 píše: Více

Chtela jsem a bohuzel nemuzu a nikdy nebudu moct :nevim:.
Velke diky vsem, co muzou a daruji :kytka:

Příspěvek upraven 12.06.25 v 18:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37241
12.6.25 18:48

Ja byla několikrát, ale pri posledním odběru jsem zkolabovala, ztratila vědomí, pak jim to tam cele pozvracela a behem toho sem si propichla ruku skrz naskrz :lol: vylila se mi krev do svalu a ja mela pak 3 týdny ruku od zápěstí po rameno doslova černou, sama podlitina a neskutečná bolest. Takze se uz několik měsíců odvažuji to zkusit znovu, ale nechce se mi ten zážitek úplně opakovat :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5877
12.6.25 18:59

Babička darovala celý život, měla vzácnou krevní skupinu. Mamka darovala, dokud z toho neměla velké zdravotní problémy. Tehdy jí doktor řekl, ať myslí i na sebe, že ono to dlouhodobé darování pro ženy není vůbec dobré.
Já darovat nemůžu, nicméně děkuji všem, kdo krev darují. Za mě je to tedy bez bezpečnější pro mladé zdravé sportovce muže..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1170
12.6.25 19:04

Já jsem darovat vždycky chtěla, ale v mládí jsem měla mononukleózu a doteď jsem EBV pozitivní. Takže pro blaho příjemců radši ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31309
12.6.25 19:19

Chodila jsem darovat krev, ale relativne často jsem mela bile krvinky mírně nad limit, takze me nekolikrat poslali domů :roll:
Ted chodivam, na vyzadani (na zavolání) darovat krevní destičky do mistni FN, pro jejich onko centrum. Je to pro me, jak to nazvat, adresnější, darovat konkrétnímu pacientovi.
Take si rikam, kdyz muzu, tak proc nepomoci.
Z registru na kostni dren me bohuzel kvůli astmatu vyřadili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5359
12.6.25 19:21

Bohužel zdravotní kontraindikace…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.6.25 19:25

Dávala jsem, byla jsem více jak 40× bezpříspěvkově, teď už nemůžu, nejspíš doživotně

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna pediatra

Ikona - Jiří Havránek

Mudr. Jiří Havránek