Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
darovala jsem u prvního porodu. před porodem jsem podepsala pár lejster, že ji můžou použít atd. Samotný odběr je rutina… při přestřihnutí pupeční šňůry si odeberou do zkumavky a hotovo. kdyby mi to neřekli, ani nevím, že mi ji vzali…
@ Lucišek papíry budu řešit s doktorkou, to je v klidu. Právě mi jde o ten samotný odběr, ať vím do čeho jdu.
Takže jak porodím mimčo, šmiknou šňůru, mimčo mi dají a než porodím placentu, tak injekčně odeberou tu krev z pupečníku, chápu to dobře? A nijak to necítíš, nic… I když po porodu bych asi necítila nic tam dole ![]()
Ja o tom ani nevedela, mas dite uz v naruci a vubec nic jinyho nevnimas ![]()
Ja si ani nevybavim, jak to probihalo a jestli vubec.
Dávali jsme dvakrát. Poprvé to šlo do banky k darování (jakože bylo dobré množství a tak - ne pro vlastní potřeby), podruhé to nebylo vhodné, takže jsme to dali na laboratorní účely
Ovšem po přečtení článku nevím, zda bych to udělala znovu (tedy, já to myslela dobře, udělala jsem to v dobrém, určitě bych to nedala pro svojí potřebu)
Já bych ji tedy asi nenechávala odebrat, jelikož je to stejně zbytečné, naše zákony neumožnují krev použít
@Gabinka1 děkuji za odkaz. Nechápu proč se teda nenechává pupečník dotepat, když je to krev toho dítěte.
Pokud budu ještě někdy rodit, tak se toho rozhodně budu dožadovat.
@Anonymní píše:
Já bych ji tedy asi nenechávala odebrat, jelikož je to stejně zbytečné, naše zákony neumožnují krev použít
neumožňují ji darovat " vlastnímu člověku". Já ji nechci uschovat pro své účely. Buď pro darování z registru nebo na výzkum…
Přesně, jak říkají ostatní…jen podepíšeš pár lejster a krev beou z pupečníku a ty o tom vůbec nevíš a necítíš to… ![]()
jen co mělo asi špatný dopad na mě bylo to, že odběrem krve se doktorka později dostala k šítí a mě to pak dost bolelo, protože už nepůsobily žádný oblbovadla…
@Banny píše:
@Gabinka1 děkuji za odkaz. Nechápu proč se teda nenechává pupečník dotepat, když je to krev toho dítěte.
Pokud budu ještě někdy rodit, tak se toho rozhodně budu dožadovat.
no, pokud o to požádáš, tak snad už většinou vstříc vyjdou, le bohužel automaticky to funguje málokde (nebo teda aktuálně nevim, děti už mám „starší“ - za 5let se doba posunuje a další neplánuju ani omylem
)
Nevim, co na tom je pravdy, ale přijde mi to logické…njn…
@Gabinka1 píše:
Dávali jsme dvakrát. Poprvé to šlo do banky k darování (jakože bylo dobré množství a tak - ne pro vlastní potřeby), podruhé to nebylo vhodné, takže jsme to dali na laboratorní účelyOvšem po přečtení článku nevím, zda bych to udělala znovu (tedy, já to myslela dobře, udělala jsem to v dobrém, určitě bych to nedala pro svojí potřebu)
http://www.prirozeny-porod.eu/…-asistentky/
Děkuji za odkaz. Já jsem myslela, že můžu nechat pupečník dotepat, pak se přestřihne a odebere se krev, která v něm zůstane
Tak teď nevím
@zichisek píše:
neumožňují ji darovat " vlastnímu člověku". Já ji nechci uschovat pro své účely. Buď pro darování z registru nebo na výzkum…
Jedině na výzkum, jiné použití bohužel zatím nemá, nedávno tady o tom i psala jedna maminka
@Anonymní píše:
Jedině na výzkum, jiné použití bohužel zatím nemá, nedávno tady o tom i psala jedna maminka
V bance mají informaci, e podle množství odebrané krve se rozhoduje. Pokud je jí málo, jde na výzkum a pokud je jí dost, je testována a může být použita pro dárce.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Ahoj, chtěla bych darovat pupečníkovou krev.
Zajímalo by mě, jestli jste některá darovala pupečníkovou krev, jak samotný odběr při porodu probíhá?
Děkuji za vaše zkušenosti