Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Tatian Dala bych ho do školky v září tohoto roku. O nic nepřijde, já mám dceru také tříletou(je na začátku léta) a k tomu desetiměsíční. Z důvodu toho, že jsem doma s mladší, jsem tu starší do školky v září 2014 nedala. Nechtěla jsem, aby se cítila odstrčeně, aby nenosila domů miminku bacily a také se mi nechtělo ji tam každý den vodit
. Prostě půjde v září, kdy jí budou čerstvě 4 roky, myslím, že to bude akorát.
Ja bych ho dala az od zari. Ted ti bude akorat nosit same nemoce, chytne to i mimino…
Navic ruku na srdce… na te pline musite zapracovat, snad neocekavas, ze kadit do zachodu ti ho nauci ucitelky?
Ahoj, určitě bych ho nechala doma. Zvlášť když ty tak cítíš jako správné. Navíc pokud kaká jen do plenky, potřebuje čas a klid na zvládnutí. Pokud půjde do školky, může se stát, že to bude zadržovat a pak se třeba nevykaká ani doma. Mluvím z vlastní zkušenosti. Samostatné kakání dcerky jsme zvládly až v pěti letech. Do té doby kakala jen v polospánku v noci cca jednou týdně.
@Tatian nedávej ho.. Ještě není připravený.. Kakat do plíny ve školce nemůže, obléknout by se měl umět taky sám, jasně že boty obujou, bundy zapnou, ale určitá samostatnost je třeba. Já to měla podobně. Za odstěhované dítě jsme získali v prosinci místo ve školce, v lednu jsem otěhotněla a v únoru bylo synovi 3. ve školce jim lítala až do června 5. nemoc, která je nebezpečná pro těhotné a může usmrtit plod v kterékoli fázi těhotenství, takže jsme si netroufla ho tam dát a nedejbože něco chytit. A tak jsme si místo platili, aby jsme o něj nepřišli a šel do školky v září ve 3,5. A to v těch 3 byl už rok bez plíny a uměl se spolehlivě dobře převlékat, mluvil krásně čistě..takže rozhodně nemůžu říct, že by nebyl na školku připravený, a i tak mu nic neuteklo a v těch 3,5 v září to bylo akorát a nástup úplně hladký a bez problémů.
Díky za vaše názory. S tím kakáním jsem si říkala, třeba uvidí ostatní bude chtít taky na záchod. Ale doma ho na něj zatím nemůžeme dostat a jak tu bylo napsáno, nechci aby to zadržoval a měl problémy…
A malý jednou chce, podruhé ne… Asi si to nedokáže představit, co to obnáší. Záleží jak mu barvitě vylíčíme spoustu hraček a dětí…
Já bych ho nechala doma…Syn šel skoro ve čtyrech letech a udělala bych to zase stejně…Byl pripravený a bylo to bez stresu pro všechny…Kazdopádně to byl taky konec pohody na rodičáku - povinnost kazdý den vstávat a chodit do školky a odpo zase..Uz jsme byli nuceni být někde včas a i mladší se musela tomuto prizpůsobit…O kontakt s dětmi nemusí prijit, stačí se vídat s dětmi někde jinde…
Osobně bych počkala od září, pokud tedy syn po školce vyloženě netouží. Nic mu neuteče. Starší šla, když jí bylo 3 a půl a bylo to akorát. Už jsem viděla, že tu školku potřebuje a prospívá jí. Během prázdnin hodně dozrála. Čerstvě ve 3 letech připravená nebyla, trápila by se tam. A taky vidím, že holkám ten první společný rok opravdu prospěl. Čistě z mého pohodlí by bylo lepší mít obě doma. Od září, co chodí do školky, jsou to samé rýmy, kašle atd. No a to odvádění a vyzvedávání je také občas úmorné. Mně totiž maximálně vyhovovalo, že jsme nikam nemuseli. Teď musím plánovat program podle školky. Pořád musím hlídat čas, abych dceru včas vyzvedla. Mladší to zpočátku hodně nabouralo režim. A to mám výhodu, že často může odvádět manžel a já jen vyzvedávám.
A také souhlasím, že chodit jeden až dva dny v týdnu není ve státní školce moc dobré. Už tu byla zmíněná ucelená výuka. U nás třeba hodně malují „na pokračování“ (každý den udělají kousek…) A navíc mě napadá i další hledisko - tím, že ostatní chodí každý den, je velké riziko, že dítě nezapadne.