Moje šestileté dítě neumí vyslovit "K"

1780
24.1.15 15:20

Moje šestileté dítě neumí vyslovit "K"

Ahoj holky, potřebuju poradit, snad má někdo zkušenost…
Syn neumí písmeno K a to mu bude v březnu 6 let. Na logopedii sice chodíme, ale teprve od října a jednou za měsíc a půl.
Písmenek neumí víc - RŘ to je klasika, ale pak taky SŠ, CČ a ZŽ. Včera jsme byli na zápisu ve škole a tam mu kvůli tomu chtějí dát odklad. Všechno jinak umí, jen ta řeč. Máte s tím někdo zkušenost? Je možný, že když teď bude chodit na logopedii každý týden, že by se to mohl do září naučit?? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4960
24.1.15 15:24

Proč chodíte tak málo? Kamarádky kluk 4r chodí jednou týdně a už za dvě sezení zvládl dvě písmenka, jedno z nich tuším taky bylo K. To chce častější návštěvy a doma trénovat a trénovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
24.1.15 15:26

Jít tam s ním nechat si ukázat jak cvičit a trénovat a trénovat :nevim: Co teda říká místo k?

• Citovat
  • Upravit
Tímeaaa
24.1.15 15:26

Jednou za měsíc a půl je žalostně málo, to nechápu proč jste to nechali zajít tak daleko… ale určitě je šance to dohnat ;)

• Citovat
  • Upravit
7346
24.1.15 15:27

@Sunnyess ale to přece není o tom, jak ČASTO chodí na logopedii, ale jak ČASTO doma spolu cvičíte výslovnost…
jinak dohnat to může, ale chce to fakt máknout doma…nečekat, že to za tebe logopedka udělá…ta pouze poradí a přezkouší… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
24.1.15 15:27
  • Citovat
  • Upravit
69235
24.1.15 15:28
Najdi jinou logopedku, moje dítě taky neříkalo K, ale má za s sebou inenzivní logopedii od 4 let. K jí trvalo extrémně dlouho, přes rok. Máš špatného logopeda.
@jahuhudka píše:
Jít tam s ním nechat si ukázat jak cvičit a trénovat a trénovat :nevim: Co teda říká místo k?

T a čím déle se to nechává, tím hůř pro ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
24.1.15 15:28

Pokud mas logopeda pres pojistovnu, tak se obavam, ze to kazdy tyden nepujde, u nas to jde cca jednou za 3-4 tydny. Tedy prijde mi to dost honeni na posledni chvili, ale pokud by mi strasne slo o to, dostat dite do skoly (je jinak nadane), tak bych platila soukromeho logopeda a ten by za pul roku mel syna pripravit.

My chodime od srpna, dceri bylo ted v prosinci 5, a trenujeme, aby to u zapisu bylo OK (neumela L, Z-Ž, R-Ř, ted uz zaciname trenovat R). Trosku me zarazi, ze vas neposlala pediatricka nejpozdeji z petilete prohlidky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1437
24.1.15 15:30

@Sunnyess No, tak o odkladu rozhoduje PPP a lékař. Jinak chce to trénovat a trénovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.1.15 15:31

Jinak co pomohlo Terce, hláska K se tvoří vzadu na patře, skoro až v krku tím, že se v tam dotkne kořen jazyka, laicky, hodně laicky vysvětleno. Takže Terce pomáhalo, že si držela jazyk, jakoby za špičku, prsem na něj tlačila, dovnitř do pusy, tím se jazyk vzadu vyklenul do oblouku, říkala T a postupem z toho bylo K.

Nicméně, najdi jinou logopedku, je potřeba intenzivní trénink, on ti totiž nerozlišuje sluchem K a T, je potřeba to odbourat, ideálně než půjde do školy, bude mu to dělat problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.1.15 15:33

Jinak my měli logopeda přes pojišťovnu, v blbém období jsme chodili každý týden, jinak nejpozději co 14 dnů, a to po dobu tří let.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.1.15 15:35

@Sunnyess můj neuměl š, č, ž, ř, zjistilo se, že má zkrácené svaly u pusy, neumí ji našpulit. Takže logo - jenže my tam chodili jednou týdně :think: aktuálně nevysloví pořádně jen ř, ale už to není tak hrozné, jak to bylo.. Na každé to písmenko bylo určité cvičení ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.1.15 15:35

@Sunnyess otázka, jak moc mu to půjde. Říká L? Čistě? Asi ne, viď? reálně já z mé zkušenosti, ani intenzivním tréninkem tohle nedožene do září.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
24.1.15 15:40

Bohužel jsme asi čekali, že mu to K samo naskočí. Do školky chodí 3 roky a ani jednou se učitelka nezmínila, že by se to mělo řešit, popravdě ani do teďka nevědí, že už na logopedii chodíme. Takže si myslím, že to u něj zanedbala hlavně školka, ty to musejí poznat včas. Až doktorka nás poslala při 5-leté prohlídce, jdnže jsme ji neměli v březnu, ale až v červnu a na logopedii mi řekli, že až od září. Včera na tom zápise jsme se dohodli s učitelkou, která dělá logopedii, že nas vezme soukrome každý týden. Vím, že je to o cvičení doma, ale jde to tezko, uz ma proste zazite to T. :?

Příspěvek upraven 24.01.15 v 15:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9066
24.1.15 15:41

Tak ja nemam zkusenost primo s K, ale L nerikala Zuzka vubec, a ted od srpna do prosince, tedy za 4 mesice, jsme vypilovali L (fakt uz rika krasne a vsude), Z-Ž a dopilovali i dalsi zmekcovani. Ted uz zbyva pouze R-Ř. Ale K uz tedy umela a nez naskocilo to L, trvalo to asi 2 mesice ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí