Masopust a kostýmy

1947
23.1.15 13:55

masopust a kostymy

Dobrý den,
ve školce budeme mít masopust. Myslíte, že by mohla dcerka jít za muchomůrku červenou? Já nedokážu posoudit jestli je to vhodný kostým. Díky moc všem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8959
23.1.15 13:59

Jasný, proč ne:)
Může se chodit za co chce.. U nás byla i Zubní pasta :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
23.1.15 13:59

Proč by nebyl vhodný?

Majda chce jít za mrkev :think: Muchomůrka byla předloni :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
23.1.15 14:04

Já právě nevím, myslela jsem, že jsou jen určité kostýmy vhodné jako vidělajsem hlavně zvířata. Tak se radši ptám. Já jako dítko zažila jen karnevaly a hlavně na ledu. Vůbec právě masopust jako tradici neznám.
Díky moc. Aspoň nemusíme narychlo shánět jinej kostým.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2090
23.1.15 14:05

Proč by ne :) Normální převlek. Narozdíl od tohoto :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
23.1.15 14:07

@Pipet mrkev taky úžasný :mrgreen:
My jsme právě tu muchomůrku vyrobily s mamkou doma, že se nám líbila. Tak mrkev může být inspirací pro příští rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
23.1.15 14:11

@TereuliJa tak to už je dost nevkusné

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
23.1.15 14:34

Jsem z vesnice, kde se udržuje velmi pečlivě tradice masopustu jako taková. A filozofie této „oslavy“ je opravdu někde jinde. Nebudu vás zatěžovat etnografií, omezím se na funkci masek jako takových.

Kromě koledy, která má velmi, velmi pevná pravidla, jdou i maškary. Není to ale jen průvod maškar a nějaká soutěž o nejhezčí masku, ale ty masky taky „něco“ dělají. Většinou je to reakce na nějakou aktuální událost. Třeba v roce olympiády to může být místní vesnický sportovní tým, který nabírá nové členy. Může to být parta exekutorů, kteří se dozvěděli, že hospodář byl tuhle v hospodě a ještě tajně, aby hospodářka nevěděla, a nechal tam „sekyru“ a tudíž mu jdou zabavit… trenky z prádelní šňůry. Je to prostě VŽDY interakce s ostatními přihlížejícími, resp. s obyvateli dané nemovitosti, kam koleda přišla. A vždy (mělo by teda být) je to o legraci a vtipnosti a hlavně originalitě těch, kdo si tu masku připraví. Jednou jsme byly s místníma maminama za místní biofarmu, převlíkly jsme se za slepice a nabízely jsme „zanášení až do domu“ a další… dvojsmysly. Jo, a hledaly jsme svého kohouta. Měly jsme speciální čepičku a prostě úbor pro chlapa, kterého jsme odchytly, zkoušely ho z kykyrýkání a tak. Rozhodně tedy nelze říct, že by po vesnici chodili striktně medvědáři a babky kořenářky.

Karneval je de facto oslava masopustu, ale bez tý koledy. Zvlášť dětský karneval, dětský masopust, pak bude spíš o tom, co se danému dítěti líbí, v čem je mu dobře, do jaké role se napasuje, aby se v ní cítil dobře, popř. aby jí „hrál“. Originalita se cení, ale když holčička touží být princezna a přes to nejede vlak, je zbytečné jí nutit do kostýmu Nšo-či, to asi známe. Takže muchomůrka proč ne. Super! Na druhou stranu, jistý cit by to u té originality taky chtělo, je fakt, že čtyřletý marlborka a tříletá Pretty Women je už jaksi… mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
23.1.15 14:44

@Emilie díky za vysvětlení, já jsem věděla, že ty masky mají určitý smysl -akorát jsem si myslela, že je to pořád stejný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
23.1.15 14:50

@Emilie
přesně.. Ale záleží na lokalitě.. u nás se například tenhle zvyk nikdy nedržel a vždy byl pouze průvod masek s muzikou… Chodilo se po celé vesnici, lidé vycházejí z domu se podívat a nabízejí slivovici, boží milosti, vdolky atd..
Zdroj wikipedie:
Masopust v Česku v jednotlivých regionech[editovat | editovat zdroj]

Dřevěné šavle k tanci
V některých regionech (Chodsko, Doudlebsko, Hlinecko, Strání aj.) je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicí. Tento akt konají zvlášť vypravené skupiny lidí ve specifickém ustrojení a se specifickým chováním, mající dlouhou tradici. Mnohde se vybírá do košíku kořalka, vejce, slanina, koblihy nebo Boží milosti. Ty jsou později společně konzumovány v hospodě během večerní zábavy.

V některých obchůzkách se dostává do ústřední role tanec, především obřadní tance mladíků, zvaných ve Strání „pod šable“. Podobně tančí u každého domu na Uherskobrodsku „bobkovníci“, na Hlinecku „Turci“. Při večerní zábavě se konají další obřadní tance, například „na len“, „na konopě“, „žabská“ apod.

V mnoha dalších lokalitách se koná obchůzka bez těchto obřadních prvků a je tak již jen prezentací masek a formou venkovské (eventuálně i městské) lidové zábavy, která se váže k určitému datu.

Na nás sedí ten poslední odstavec odjakživa..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3648
23.1.15 15:32

Dcera pujde a sedmikrasku, sama si to vybrala. Povodne chtela byt snehulak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
23.1.15 15:42

@Lejaa Nechci se prásknout přímo… ale jsem osobně z jednoho místa z těch lokalit… takže tady u nás to prostě je eňo ňůňo… každá osoba představující danou roli, postavu, musí svou roli perfektně znát, to včetně textu a tance, improvizace je povolena jen v případě a situaci, kdy je to… dovoleno. Jak to je obřadní část, tak to prostě musí být. Jak říkáš, je to region od regionu, ale můžu ti říct, i tady u nás na… tý naší lokalitě… jsou prostě vsi, kdy to dohromady nedají a pak třeba součást kostýmu, šerpa, je z krepáku. A to my tady pak kroutíme očima, tady je kostým koledníka kroj! Koledníci jsou striktně „mládenci“ - t. j. svobodní kluci a muži. Od toho taky „mládenecká koleda“. Jinde nedají dohromady chlapy jakékoli, koledy dělají ženské… A další a další. Respektive je to u nás překlopeno, neznalost tradice a rituálů (zejména odmítnutí kontaktu s koledou nebo maskama - prostě pokud někdo odmítne se nechat vtáhnout do „hry“) omlouvá leda doložená první návštěva naší vsi a tak. No prostě pokud místní dostateně nepohostí koledu, nezatančí si s maskami, pokud s nimi nepřistoupí na jejich „hru“ (kdyby jak jsem psala výše, námi oslovený chlap odmítl podstoupit „konkurz na obecního kohouta“) - tak prostě bude pomlouván, popotahován, prostě bude to… mimoň.

Prostě dneska je masopust. A maskám - těm je dovoleno téměř vše. A kdo s tím nesouhlasí, tomu bude líp, když na 36 hodin opustí… lokalitu. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8959
23.1.15 16:34

@Emilie
to je šílené:) myslím tedy ten konec co jsi napsala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
23.1.15 18:35

@Lejaa A to je důvod, proč NIKDY ve zdejší školce nebude masopust. Možná řízené maškarní, ale NIKDY masopust.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
966
5.2.16 18:33

A co carodejnice? nebo kostlivec? to se hodi?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí