Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
ve školce budeme mít masopust. Myslíte, že by mohla dcerka jít za muchomůrku červenou? Já nedokážu posoudit jestli je to vhodný kostým. Díky moc všem.
Jasný, proč ne:)
Může se chodit za co chce.. U nás byla i Zubní pasta ![]()
Proč by nebyl vhodný?
Majda chce jít za mrkev
Muchomůrka byla předloni ![]()
Já právě nevím, myslela jsem, že jsou jen určité kostýmy vhodné jako vidělajsem hlavně zvířata. Tak se radši ptám. Já jako dítko zažila jen karnevaly a hlavně na ledu. Vůbec právě masopust jako tradici neznám.
Díky moc. Aspoň nemusíme narychlo shánět jinej kostým.
@Pipet mrkev taky úžasný ![]()
My jsme právě tu muchomůrku vyrobily s mamkou doma, že se nám líbila. Tak mrkev může být inspirací pro příští rok.
Jsem z vesnice, kde se udržuje velmi pečlivě tradice masopustu jako taková. A filozofie této „oslavy“ je opravdu někde jinde. Nebudu vás zatěžovat etnografií, omezím se na funkci masek jako takových.
Kromě koledy, která má velmi, velmi pevná pravidla, jdou i maškary. Není to ale jen průvod maškar a nějaká soutěž o nejhezčí masku, ale ty masky taky „něco“ dělají. Většinou je to reakce na nějakou aktuální událost. Třeba v roce olympiády to může být místní vesnický sportovní tým, který nabírá nové členy. Může to být parta exekutorů, kteří se dozvěděli, že hospodář byl tuhle v hospodě a ještě tajně, aby hospodářka nevěděla, a nechal tam „sekyru“ a tudíž mu jdou zabavit… trenky z prádelní šňůry. Je to prostě VŽDY interakce s ostatními přihlížejícími, resp. s obyvateli dané nemovitosti, kam koleda přišla. A vždy (mělo by teda být) je to o legraci a vtipnosti a hlavně originalitě těch, kdo si tu masku připraví. Jednou jsme byly s místníma maminama za místní biofarmu, převlíkly jsme se za slepice a nabízely jsme „zanášení až do domu“ a další… dvojsmysly. Jo, a hledaly jsme svého kohouta. Měly jsme speciální čepičku a prostě úbor pro chlapa, kterého jsme odchytly, zkoušely ho z kykyrýkání a tak. Rozhodně tedy nelze říct, že by po vesnici chodili striktně medvědáři a babky kořenářky.
Karneval je de facto oslava masopustu, ale bez tý koledy. Zvlášť dětský karneval, dětský masopust, pak bude spíš o tom, co se danému dítěti líbí, v čem je mu dobře, do jaké role se napasuje, aby se v ní cítil dobře, popř. aby jí „hrál“. Originalita se cení, ale když holčička touží být princezna a přes to nejede vlak, je zbytečné jí nutit do kostýmu Nšo-či, to asi známe. Takže muchomůrka proč ne. Super! Na druhou stranu, jistý cit by to u té originality taky chtělo, je fakt, že čtyřletý marlborka a tříletá Pretty Women je už jaksi… mimo.
@Emilie díky za vysvětlení, já jsem věděla, že ty masky mají určitý smysl -akorát jsem si myslela, že je to pořád stejný
@Emilie
přesně.. Ale záleží na lokalitě.. u nás se například tenhle zvyk nikdy nedržel a vždy byl pouze průvod masek s muzikou… Chodilo se po celé vesnici, lidé vycházejí z domu se podívat a nabízejí slivovici, boží milosti, vdolky atd..
Zdroj wikipedie:
Masopust v Česku v jednotlivých regionech[editovat | editovat zdroj]
Dřevěné šavle k tanci
V některých regionech (Chodsko, Doudlebsko, Hlinecko, Strání aj.) je součástí oslav obřadní průvod masek, který obchází s muzikou vesnicí. Tento akt konají zvlášť vypravené skupiny lidí ve specifickém ustrojení a se specifickým chováním, mající dlouhou tradici. Mnohde se vybírá do košíku kořalka, vejce, slanina, koblihy nebo Boží milosti. Ty jsou později společně konzumovány v hospodě během večerní zábavy.
V některých obchůzkách se dostává do ústřední role tanec, především obřadní tance mladíků, zvaných ve Strání „pod šable“. Podobně tančí u každého domu na Uherskobrodsku „bobkovníci“, na Hlinecku „Turci“. Při večerní zábavě se konají další obřadní tance, například „na len“, „na konopě“, „žabská“ apod.
V mnoha dalších lokalitách se koná obchůzka bez těchto obřadních prvků a je tak již jen prezentací masek a formou venkovské (eventuálně i městské) lidové zábavy, která se váže k určitému datu.
Na nás sedí ten poslední odstavec odjakživa..:)
Dcera pujde a sedmikrasku, sama si to vybrala. Povodne chtela byt snehulak.
@Lejaa Nechci se prásknout přímo… ale jsem osobně z jednoho místa z těch lokalit… takže tady u nás to prostě je eňo ňůňo… každá osoba představující danou roli, postavu, musí svou roli perfektně znát, to včetně textu a tance, improvizace je povolena jen v případě a situaci, kdy je to… dovoleno. Jak to je obřadní část, tak to prostě musí být. Jak říkáš, je to region od regionu, ale můžu ti říct, i tady u nás na… tý naší lokalitě… jsou prostě vsi, kdy to dohromady nedají a pak třeba součást kostýmu, šerpa, je z krepáku. A to my tady pak kroutíme očima, tady je kostým koledníka kroj! Koledníci jsou striktně „mládenci“ - t. j. svobodní kluci a muži. Od toho taky „mládenecká koleda“. Jinde nedají dohromady chlapy jakékoli, koledy dělají ženské… A další a další. Respektive je to u nás překlopeno, neznalost tradice a rituálů (zejména odmítnutí kontaktu s koledou nebo maskama - prostě pokud někdo odmítne se nechat vtáhnout do „hry“) omlouvá leda doložená první návštěva naší vsi a tak. No prostě pokud místní dostateně nepohostí koledu, nezatančí si s maskami, pokud s nimi nepřistoupí na jejich „hru“ (kdyby jak jsem psala výše, námi oslovený chlap odmítl podstoupit „konkurz na obecního kohouta“) - tak prostě bude pomlouván, popotahován, prostě bude to… mimoň.
Prostě dneska je masopust. A maskám - těm je dovoleno téměř vše. A kdo s tím nesouhlasí, tomu bude líp, když na 36 hodin opustí… lokalitu. ![]()
@Lejaa A to je důvod, proč NIKDY ve zdejší školce nebude masopust. Možná řízené maškarní, ale NIKDY masopust.