Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj všem, jdu si pro radu ohledně dcery. V září jí byly tři roky a začala chodit do školky. Ze začátku pouze na dopoledne, ale teď už na celý den. Byl to boj aby si vůbec zvykla tam chodit, ráno hodně plakala a i teď občas ráno trochu pláče, ale brzy se ve školce uklidní. Teď k problému, ona je hodně nekontaktní, nechce si hrát s jinými dětmi, hodně se stydí a má odstup. Do žádné hry ani aktivity se nezapojí, raději sedí sama u stolečku a kouká na ostatní, ani se s nikým nebaví, venku si raději chodí sama po hřišti než aby si hrála. Když jsem se jí na to ptala, tak si prý chce sama hrát a být tam sama, ale ve školce se jí líbí a chce tam chodit
Máte někdo zkušenost nebo radu jak s dcerkou třeba promluvit nebo ji něčím motivovat aby si i hrála? Je mi vždycky líto když ji tam tak vidím samotnou ![]()
@Majjasl chce si hrát sama, je tak spokojená tak to neřeš. Líto ti jí je, ale jde o ni ne o tebe. Někdo je holt samotář…a třeba za rok bude péro třídy a bude to tam organizovat ![]()
Můj syn byl na tom úplně stejně, když začal chodit do školky - byly mu téměř 4 roky. Jen s tím rozdílem, že nikdy neplakal, strašně se těšil
Ale do kolektivu se nezapojoval, ptala jsem se učitelky a ta mi řekla, ať mu dám čas, že ho do ničeho tlačit nebudou a až bude chtít, zapojí se. No a teď je předškolák, je teda pořád introvert, ale s dětmi si hraje, spolupracuje na všem, dokonce ho vybírají veřejně recitovat, protože se nestydí
Dej jí čas, je ještě malinká ![]()
Je mala, nech ji. Syn to mel taky, do peti let. A to je jinak vcelku aktivni, spolecensky.
Musi do skolky chodit? Co to o rok posunout, pokud ji kolektiv nesedi?
@Majjasl Jsou děti společenské a jsou „pozorovatelé“…je ještě malá…vůbec to nemusí znamenat, že není v pořádku nebo je třeba introvert…bylo by fajn, pokud by jí učitelka trochu zapojovala do her, poprosila starší holčičky, aby jí vzaly do hry…do takové hry, kterou ona často pozoruje…třeba kouká denně na holky v kuchyňce…ona by si tam třeba chtěla hrát, ale neví JAK se zapojit do hry…tam to chce, aby se učitelka sama zapojila do hry…a tvou dceru tam „vtáhla“..„Pojď Aničko, uvař mi prosím kafíčko. A dej mi jeden koláček na talířek, jo? Děkuju ti.“
Učitelka je tam od toho, aby děti naučila hrát…
Možná tě udiví, kolik dětí to neumí…rozvíjet námětovou hru. Ona to může korigovat, vtáhnout do hry další děti…a když uvidí, že si hrají, nechat je a odejít…to je práce učitelky. Něž odejde, poprosí holky, aby Aničku nechaly ve hře a hrály si s ní…
Takhle to stačí udělat párkrát a většina dětí se otrká a naučí se zapojit do hry.
Máme to samé…naštěstí si už našel kamaráda a taky kamarádku.
Jednou jsme už u psycholožky byli a řekla o ní, že je extrémní introvert
tak se asi nemůžu divit, že v tý školce takhle funguje
že je právě @JayLee nadprůměrně inteligentní a odpovídá věku dětěte tak o dva roky starší, ale s tím kreslením nevím, to jí moc nebaví
ale má extrémně rozvinutou fantazii na příběhy a hry, jen je škoda, že to v tý školce neukáže ![]()
@Lama Lama Do školky chodit nemusí, já jsem s druhym doma, ale bylo mi to doporučeno právě aby si na ten kolektiv zvykla a naučila se tam fungovat
Právě, je tam jedna z nejmladších, ale jediná která je takhle nespolečenská, řízená hra jí nic neříká, to odmítá a jede si po svym, snad se tohle zlomí, se bojím kdyby jí to zůstalo aby pak neměla problémy ve škole.
@SIMONA1234 To paní učitelka zkouší, ale dcerka na ní moc nereaguje, prý občas když má náladu tak si spolu moc hezky popovídájí až se divila, jak hezky mluví a vypráví rozumně, ale musí mít na to opravdu náladu, jinak se zasekne a nedostane z ní nikdo nic. Ale mě doma zpívá, povídá pohádky, vypráví a předvádí vše ze školky
@Majjasl píše:
Jednou jsme už u psycholožky byli a řekla o ní, že je extrémní introverttak se asi nemůžu divit, že v tý školce takhle funguje
že je právě @JayLee nadprůměrně inteligentní a odpovídá věku dětěte tak o dva roky starší, ale s tím kreslením nevím, to jí moc nebaví
ale má extrémně rozvinutou fantazii na příběhy a hry, jen je škoda, že to v tý školce neukáže
@Lama Lama Do školky chodit nemusí, já jsem s druhym doma, ale bylo mi to doporučeno právě aby si na ten kolektiv zvykla a naučila se tam fungovat
Treba bylo pro ni snazsi zacit v kelektivu za pritomnosti mamy. A v mensim. Ale zalezi jake mate moznosti setkavani s jinymi detmi.
@Majjasl 3leté děti jsou individulisti, často si hrají sami, nevyhledávají kamarády. Neboj, časem se to spraví. Učila jsem ve školce, tak nějaké zkušenosti mám.
Já jsem byla stejná, taky jsem si s nikým nehrála, nebavilo mě to, prostě jí nech ono se to srovná
Já byla introvert od malička a školka pro mě byla docela peklo. Kamarádky jsem tam měla, ale nikdy jsem se sama nezapojila do nějakých společných her, akcí. Nejšťastnější jsem byla s nějakou kamarádkou ve dvojici…Ony kolektivy nejsou pro introvertní děti nejšťastnějším řešením, ačkoliv chápu, že jinak se to mnohdy nedá..To ovšem nemusí být případ tvé dcerky, malé děti reagují různě a často se jejich nálady a zvyky mění.
Tyjo, ja si myslim, ze je skvela uz tim, ze jako triletej introvert zvlada skolku. Mam starsi dceru uplne stejnou, ale ja si nechala do 3 a tri ctvrte doma - proste jsme si vystacily, chodily jsme do MC, na navstevy a tak, vetsi kolektiv nevyzadovala. Pak jsem ji na dalsi rok dala do soukrome skolicky na 3 dopoledna v tydnu - malo deti, maximalni pozornost ucitelek. A ted kdyz se „otrkala“, sla ve 4 a tri ctvrte do klasicke skolky, a je tam hrozne spokojena. Ale proste k tomu musela dozrat ![]()