4letá pomalu jí, je proto mentálně zaostalá?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
356
16.1.15 23:52

Je opravdu zaostalá?

Ahoj, řeším teď problém ve školce. O mé dceři (čerstvě 4 roky) učitelka ve školce tvrdí, že je mentálně zaostalá. Počítá do třiceti, napíše a přečte nějaká písmena, plynně mluví, problém je v tom, že podle učitelky je pomalá v jídle a oblékání. Já nevím, je to opravdu mentální zaostalost? Nějak se se tím nemůžu ztotožnit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
4373
16.1.15 23:55

@lennca tak to nevím, jak by se vyjádřila o naší čtyřleté :lol:
Nic si z ní nedělej, sama je asi zaostalá :roll: asi bych s ní hodila nezapomenutelnou řeč, takové fakt miluju :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35489
16.1.15 23:56

No to jsem zvědavá…syn je total nejedlik, no a ted je mu 3 roky a 4 mesice a rozhodne se neobleka sam…řekla bych učitelce, co si to dovoluje a hlavně at nic takového neříká před malou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
16.1.15 23:58

To, že je někdo pomalý ještě neznamená mentální zaostalost
taky záleží jak je to doma, jestli má na vše klid, tak možná ve školce kde učitelky pospíchají jim příjde moc pomalá
navíc záleží taky co znamená pomalá, jestli se obléká hodinu?
spíš si myslím, že je to kliďas a má svoje tempo - ale neznám ji a jenom tenhle popis je málo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1947
16.1.15 23:59

Jinak paní učitelka asi také nebude zrovna na úrovni, protože spíš by mohla maximálně říci, že je pomalejší než ostatní děti, ale používat výraz mentálně zaostalá jí opravdu nepřísluší a navíc to bohužel ani neumí zhodnotit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22614
17.1.15 00:00

@lennca učitelka je asi blbá nebo nevím… :zed: naše malá počítá tak do pěti, písmena pozná, ale nenapíše, stejně tak pozná čísla, dobře mluví… oblíkání jak kdy a jak co, jídlo to samé.
Podle učitelek má spíš nadprůměrné dovednosti a celkově ji chválí… tak nevim :nevim: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22005
17.1.15 00:04
@lennca píše:
Ahoj, řeším teď problém ve školce. O mé dceři (čerstvě 4 roky) učitelka ve školce tvrdí, že je mentálně zaostalá. Počítá do třiceti, napíše a přečte nějaká písmena, plynně mluví, problém je v tom, že podle učitelky je pomalá v jídle a oblékání. Já nevím, je to opravdu mentální zaostalost? Nějak se se tím nemůžu ztotožnit.

POČÍTÁNÍ DO TŘICETI, PŘEČTENÍ A NAPSÁNÍ NĚKTERÝCH PÍSMEN… to opravdu nejsou kritéria mentální zaostalosti.

Jinak řečeno. U čtyřletého dítěte nikoho normálního nezajímá, do kolika počítá, co čte a píše. Normálního člověka zajímá, nakolik je samostatný a schopný běžného života - tj. zda je dítě schopné se samostatně obléknout a svléknout, zda si dovede umýt ruce a „vyčistit“ zuby, zda ve školkovém kolektivu umí trpělivě počkat s nastaveným hrnečkem, až dostane nalito kamarád před ním.

Tvoje čtyřleté dítě může umět počítat do milionu a číst Shakespeara… a přesto z pohledu učitelky v mateřské (a následně v základní) škole bude, resp. je, mentálně zaostalé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
17.1.15 00:05

Zeptala bych se jí, co ji opravňuje soudit čtyřleté děti v tomhle směru. Takové řeči fakt „miluju“. No ale od učitelky ve školce bych je neočekávala.
Jinak můj syn dovede obědvat i hodinu. A to mu chutná, ne že by tady seděl nad nějakým neoblíbeným jídlem. A je mu jedenáct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22005
17.1.15 00:09
@Xverunka píše:
Zeptala bych se jí, co ji opravňuje soudit čtyřleté děti v tomhle směru. Takové řeči fakt „miluju“. No ale od učitelky ve školce bych je neočekávala.

A od koho jiného tedy, od kominíka??? (!!!) 8o 8o 8o 8o

Kdo jiný zná dítě lépe než učitelky ve školce, s nimiž většina dětí v tomto období tráví v týdenním součtu více času než se svou rodinou?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
17.1.15 00:16
@BohunkaP píše:
A od koho jiného tedy, od kominíka??? (!!!) 8o 8o 8o 8oKdo jiný zná dítě lépe než učitelky ve školce, s nimiž většina dětí v tomto období tráví v týdenním součtu více času než se svou rodinou?

Ne, opravdu bych nečekala, že mě odchytne učitelka a řekne mi, že je dcera mentálně zaostalá. Samozřejmě, že se může stát, že k tomu bude mít podezření (a sdělí mi toto podezření, doporučí vyšetření, poradnu atd.), ale není snad kvalifikovaná na to, aby mi sdělila takovou diagnózu. To snad patří někomu jinému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.1.15 00:25

@lennca a jak ti to řekla? Jakože mas jít někam do poradny? Asi bych spolkla nastvanost a alespoň se nad Tim zamyslela. Co je to ‚pomala v jidle‘, má problém s jemnou motorikou? Nějake další potíže? Dcera bude určíte v pohode, jenom bych chtěla podotknout, že mechanicka pamet je dobra věc, ale i dobra mechanicka paměť nevylučuje postižení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22005
17.1.15 00:28

@Xverunka, to máš pravdu. Výrok „mentálně zaostalá“ OFICIÁLNĚ skutečně přísluší někomu jinému než učitelce.

Nicméně je-li podobná hláška prostředek k tomu, aby to maminku nakoplo - tj. aby se vzpamatovala a uvědomila si, že není podstatné, zda nebo do kolika její dítě ve čtyřech letech umí číst nebo počítat, ale že v tomto věku jsou kritéria duševní zralosti dítěte úplně jinde - pak budiž, jen houšť do ní.

Jsou bohužel maminky, kterým nestačí něžné „víte, maminko, ona Kačenka nedělá takové ty běžné věci úplně standardně“… moc a mockrát jsem zažila reakce maminek „no a co, ona je prostě svá, to se srovná, znáte to.“

Znám to. A nesrovná - někdy opravdu ne (resp. ne včas).

Příspěvek upraven 17.01.15 v 00:30

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45688
17.1.15 00:28

@BohunkaP
Tak jako muze rict ze je pomalá nebo nesamostatna, ale kvuli tomuto mentálně zaostala?? To je fakt trochu přehnaný, cítím v tom snahu toho rodiče ranit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22005
17.1.15 00:29

@veria, viz výše.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
17.1.15 00:32
@BohunkaP píše:
@Xverunka, to máš pravdu. Výrok „mentálně zaostalá“ OFICIÁLNĚ skutečně přísluší někomu jinému než učitelce.

Nicméně je-li podobná hláška prostředek k tomu, aby to maminku nakoplo - tj. aby se vzpamatovala a uvědomila si, že není podstatné, zda nebo do kolika její dítě ve čtyřech letech umí číst nebo počítat, ale že v tomto věku jsou kritéria duševní zralosti dítěte úplně jinde - pak budiž, jen houšť do ní.

Jsou bohužel maminky, kterým nestačí běžné „víte, maminko, ona Kačenka nedělá takové ty běžné věci úplně standardně“… moc a mockrát jsem zažila reakce maminek „no a co, ona je prostě svá, to se srovná, znáte to.“

Znám to. A nesrovná - někdy opravdu ne (resp. ne včas).

Příspěvek upraven 17.01.15 v 00:28

No a což teprv říct rodičům podezření na autismus, to je výzva. A Já se nedivim, pukalo by mi srdce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí