Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosim o radu. Vcera jsme si zmenily trvale bydliste, ale dnes mi prislo pozvani na zapis do prvni tridy v jinem meste, byvaleho bydliste.Co ted, muzu uz jit normalne na zapis do skoly kterou jsme si vybrali nebo musim do te od kud jsme dostali pozvanku a je na stare adrese v jinem meste.Syn od zacatku chodi do skolky v tom novem bydlisti( my jsme dojizdeli)Ale ja si ted nevim rady. prosim o radu, co mam ted delat. ![]()
Co bys jako chtěla dělat:) Zvednout telefon a oznámit, že se na té škole zapisovat nebudete…
Musíš jim zavolat a nahlásit, že na zápis nejdete. Jinak můžete jít na zápis i jinam, než je trvalé bydliště. Ale třeba u nás berou nejdříve podle spádovosti a pak pokud mají volnou kapacitu, berou i od jinud. Mají to uvedené i na svých stránkách.
@daliborka dostali jste pozvánku, ne předvolání
je jenom na tobě, jestli pozvání využiješ nebo ne. pravděpodobně škola neočekává příliš velký zájem, tak se snaží nějaké duše ulovit alespoň takhle, nicméně je jenom na tobě, kam s dítětem k zápisu půjdeš. Můžeš do školy, kam se nechystáš, zavolat, že nedorazíš, nicméně já bych se na to vykašlala. nebudu obvolávat každého, kdo si sám od sebe bez podnětu ode mne usmyslí, že mě někam pozve. na SPAMy v mailové schránce taky nereaguju, že jo ![]()
@neumisa píše:
Můžeš jít na zápis na kteroukoliv školu - ale jen na jednu.
Můžeš jít na zápis na kolik škol chceš. Ovšem vzít tě musí jen na spádové.
@inul píše:
Můžeš jít na zápis na kolik škol chceš. Ovšem vzít tě musí jen na spádové.
to není pravda. K zápisu musíš jen na 1 školu, jinak porušuješ zákon. A ano, na spádovou tě vzít musí. Nelze oběhnout s dítětem třeba 10 škol.
@neumisa píše:
to není pravda. K zápisu musíš jen na 1 školu, jinak porušuješ zákon. A ano, na spádovou tě vzít musí. Nelze oběhnout s dítětem třeba 10 škol.
Jen poupravim, na spadovou te vzit nemusi…
ano, za určitých specifických podmínek nemusí. Ale to se moc často nestává.
@neumisa píše:
Ano, k zápisu musíš, jinak porušuješ zákon…v jakém zákoně, prosím, je, že můžeš k zápisu jen na jednu školu?
nevím, nechce se mi to hledat. každopádně u těch zápisů rok co rok sedím, takže vím, že můžeš pouze na jednu školu.
@neumisa píše:
@inulnevím, nechce se mi to hledat. každopádně u těch zápisů rok co rok sedím, takže vím, že můžeš pouze na jednu školu.
no, ono v zákoně to není. třeba na naší škole jsme byli požádáni, abychom u rozhodnutí o přijetí včas vyplnili návratku, ve které jsme měli vybrat možnost, zda nastoupíme - nenastoupíme - požádáme o odklad, aby se podle toho mohli zařídit.
nám na předzápisové poradě vyloženě řekli, že zápisem na dvou školách porušuje rodič zákon. A ne, neptala jsem se jaký, je mi to fuk.
@neumisa píše:
@saginanám na předzápisové poradě vyloženě řekli, že zápisem na dvou školách porušuje rodič zákon. A ne, neptala jsem se jaký, je mi to fuk.
Tak to je škoda, mě by to fakt zajímalo. Ve školském zákoně to totiž není a o žádných jiných zákonech, které by toto upravovaly, nevím…takže bych se zas něco dozvěděla…
Každopádně u nás je běžné, že rodiče s dítětem absolvují zápis na třech a více školách. A na dni otevřených dveří na besedě s rodiči budoucích prvňáčků se normálně zápis na víc škol probíral a nikdo ze zástupců školy se ani nezmínil, že by se tím porušoval zákon…