Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@BohunkaP píše:
A od koho jiného tedy, od kominíka??? (!!!)![]()
![]()
![]()
Kdo jiný zná dítě lépe než učitelky ve školce, s nimiž většina dětí v tomto období tráví v týdenním součtu více času než se svou rodinou?
Učitelce opravdu nepřísluší určovat diagnózy dítěte ![]()
A rozhodně jenom kvůli pomalému oblékání není dítě mentálně zaostalé, na to jsou jiné parametry
@Bábrdl píše:
No a což teprv říct rodičům podezření na autismus, to je výzva. A Já se nedivim, pukalo by mi srdce.
Ne, to není výzva. To je pokus o sebevraždu, o němž absolutně nechápu, že není trestním zákoníkem klasifikován.
@Z.jev píše:
Učitelce opravdu nepřísluší určovat diagnózy dítěte
A rozhodně jenom kvůli pomalému oblékání není dítě mentálně zaostalé, na to jsou jiné parametry
Souhlasím ![]()
@Z.jev píše:
Učitelce opravdu nepřísluší určovat diagnózy dítěte
No ale počkej. Mentální, psychiatricke i neurologicke obtíže jsou nemoci, nikoliv urážky. Trpící potřebuje pomoci. Kdyby učitelka viděla, že dítě kulhá, taky má mlčet, pac není doktor? Třeba proste vidi nějakou potíž a upozornila na ni.
@BohunkaP píše:
Ne, to není výzva. To je pokus o sebevraždu, o němž absolutně nechápu, že není trestním zákoníkem klasifikován.
Já na vlastni oci viděla, jak u skoro ctyrleteho nonverbalniho chlapečka bez očního kontaktu maminka stále tvrdila, že je jen introvert, že všemu rozumi, jen to dělat nechce. Protoze tomu věřit chtěla. Chci. Blby nemoci.
Případ zakladatelka je jiný,, jen jsem chtěla říct, že ne vždycky chce učitelka ublížit.
@Bábrdl píše:
No ale počkej. Mentální, psychiatricke i neurologicke obtíže jsou nemoci, nikoliv urážky. Trpící potřebuje pomoci. Kdyby učitelka viděla, že dítě kulhá, taky má mlčet, pac není doktor? Třeba proste vidi nějakou potíž a upozornila na ni.
Pokud vidí potíž v tom, že je dítě pomalejší, má říct, že je dítě pomalejší. Pokud kulhá, řekne, že kulhá. Nebude říkat matce, že má např. artritidu, žejo
@Bábrdl píše:
Přesně tak!!!
Učitelka, jíž se ve třídě dítě pozvrací, protože si při hře s kamarádem strčilo prst do krku („schválně, co to udělá, naše Pája říkala, že kdo strčí něco do krku, tak blinká…?“)… a ona okamžitě nezavolá mamince, tak má těžký průšvih. Děťátko doma řeklo, že ve školce blinkalo… příčiny a důvody nejsou podstatné… a maminka vyvolá celoškolkovou aféru, protože nebyla pět minut poté informována.
Učitelka, která (možná opakovaně) upozorňuje na to, že dítě nedělá věci, které jeho vrstevníci standardně dělají… tj. je od nich mentálně jinde… pozadu… ta má těžký průšvih, protože jak si mohla dovolit říct o naší Kačence, že je mentálně zaostalá. Co na tom, že pětiletou Kačenku je třeba doobléknout, zatímco jejím vrstevníkům to trvá pět minut… co na tom, že Kačenka sice umí slabikovat, ale udeří spolužáka, kdykoli se k ní přiblíží na půl metru…?
Učitelka si přece nemůže dovolit něco řešit. Je to jen učitelka… s Kačenkou přece poslední dva roky tráví jen 75% jejího života.
@BohunkaP píše:
Přesně tak!!!Učitelka, která (možná opakovaně) upozorňuje na to, že dítě nedělá věci, které jeho vrstevníci standardně dělají… tj. je od nich mentálně jinde… pozadu… ta má těžký průšvih, protože jak si mohla dovolit říct o naší Kačence, že je mentálně zaostalá. Co na tom, že pětiletou Kačenku je třeba doobléknout, zatímco jejím vrstevníkům to trvá pět minut… co na tom, že Kačenka sice umí slabikovat, ale udeří spolužáka, kdykoli se k ní přiblíží na půl metru…?
![]()
![]()
Ale dítě zakladatelky ty věci dělá, jenom na ně potřebuje víc času. Nebo jsou snad nějaké tabulky, jak rychle se musí dítě najíst a obléknout a když to nestihne, tak je to špatně?
Důležité je co si myslíte Vy a lékaři. Nějaká pipina ze školky Vám toto nemůže vůbec říct
@Z.jev píše:
Ale dítě zakladatelky ty věci dělá, jenom na ně potřebuje víc času. Nebo jsou snad nějaké tabulky, jak rychle se musí dítě najíst a obléknout a když to nestihne, tak je to špatně?
Ne, to určitě nejsou.
To musí posoudit zakladatelka, jak je na tom její dítě - resp. měla by to posoudit VE SPOLUPRÁCI S UČITELKOU. Já osobně její dítě neznám - nevím, kolik na co potřebuje času a jak se standardně chová - tj. rozhodně si netroufám posoudit jeho mentální zralost či nezralost.
Pointa je, že nevidím důvod k výkřikům „učitelka je blbá, já bych s ní dala nezapomenutelnou řeč, jak si to může dovolit“ a podobně.
Naopak - vidím zásadní důvod, pro který by se zakladatelka měla okamžitě zastavit, zamyslet se… pohovořit s učitelkou a společně s ní řešit problém.
Ať už je to problém dítěte, učitelky… nebo obou dvou.
A jak je na tom malá doma? Také pomalinku jí a obléká se? chápu, že to bude dost těžko objektivní hodnocení, ale.. je doma oblečená do 5 minut nebo jí to trvá hodinu? je najedená „za chvilku“ nebo se v tom hodinu „šťourá“? s kamarádkou jsme nedávno řešily něco podobného - chlapeček se pomalu oblékal (ale jen do pyžámka, na ven byl oblečen vždy jako jeden z prvních) a hoodně pomalu jedl. Nakonec se ukázalo, že chodí nerad spát a že mu ve školce nechutná, jak vaří.. promluvila bych si s dcerou, jestli jí ve školce něco nevadí..
@BohunkaP píše:
Ne, to určitě nejsou.To musí posoudit zakladatelka, jak je na tom její dítě - resp. měla by to posoudit VE SPOLUPRÁCI S UČITELKOU. Já osobně její dítě neznám - nevím, kolik na co potřebuje času a jak se standardně chová - tj. rozhodně si netroufám posoudit jeho mentální zralost či nezralost.
Pointa je, že nevidím důvod k výkřikům „učitelka je blbá, já bych s ní dala nezapomenutelnou řeč, jak si to může dovolit“ a podobně.
Naopak - vidím zásadní důvod, pro který by se zakladatelka měla okamžitě zastavit, zamyslet se… pohovořit s učitelkou a společně s ní řešit problém.
Ať už je to problém dítěte, učitelky… nebo obou dvou.
Ale učitelka si nikdy nemůže dovolit říct „vaše dítě je mentálně zaostalé“. Když nic jiného, je to podle mě silně neprofesionální
@Z.jev,
když to říkáš.
Mne tohle asi nezajímá, víš… V určitých situacích je mi fuk, kdo a jak je profesionální nebo neprofesionální. Jestliže má moje dítě jakýkoli problém, naprosto mě nezajímá, jestli mě na něj někdo upozorní profesionálně nebo neprofesionálně - prostě o tom problému potřebuju vědět.
Myslí-li si učitelka, že moje dítě potřebuje odbornou konzultaci, může mi klidně říct „maminko, Jiříček je magor“… a já se okamžitě zastavím. Nedám jí přes ústa - ale podívám se na ni, pak na svoje dítě a řeknu si „pozor, tady je problém. Tihle dva spolu mají vycházet, protože jeden je tady pro to, aby druhého 6-7 hodin denně vedl, ne aby mu nadával, přece proto jsem Jiříčka právě sem dala… co se děje?“
Cítím-li problém u učitelky, půjdu a budu to řešit s tou druhou, která je ve třídě - případně s rodiči a s ředitelkou. Ale vždycky se předem nejdřív ujistím, že opravdu šlo jenom o její nervové selhání a že moje dítě je naprosto v pořádku z pohledu všech… nejen v mých milujících maminkovských očích.
Není vůbec důležité, jestli dítě umí počítat do třiceti, poznává a píše písmena, ve čtyřech letech fakt ne. I když jsem na to pyšná, jak je šikovný, pořád je to jenom okrajová kravinka.
@BohunkaP Já to beru z pohledu tohoto konkrétního příkladu. Pokud mi učitelka řekne, že dítě je mentálně zaostalé jenom na základě toho, že se pomaleji obléká, tak to neprofesionální je. Pokud by se čtyřleté dítě nebylo schopné obléct a najíst vůbec, pak by to samozřejmě problém byl. Ale vzhledem k tomu, že v psychomotorice souvisí všechno se vším, zaostalé dítě by pravděpodobně neumělo ani správně mluvit. Vždyť správně rozvinutá motorika podporuje i rozvoj řeči
@Z.jev, zakladatelka vložila jediný příspěvek tohoto znění:
O mé dceři (čerstvě 4 roky) učitelka ve školce tvrdí, že je mentálně zaostalá. Počítá do třiceti, napíše a přečte nějaká písmena, plynně mluví, problém je v tom, že podle učitelky je pomalá v jídle a oblékání.
Opravdu nedokážu její dítě jakkoli „diagnostikovat“ ani posoudit, co a nakolik zvládá. Natožpak posoudit, nakolik profesionální či neprofesionální je jeho učitelka.
Proto nevidím jediný důvod k výkřikům „sama je zaostalá“, „co si to dovoluje“, „učitelka je blbá“ či „co ji opravňuje soudit děti v tomto směru“, protože jsou to jen plané a hloupé výkřiky do tmy.