Moje šestileté dítě neumí vyslovit "K"

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2926
24.1.15 16:49

@Sunnyess Tak pokud je to takhle, tak mu odklad dej, jinak bude mít ve škole sakra problém. Já jsem s dětma chodila na logo od čtyř let, nikdo mě neupozorňoval, že děti špatně mluví, to snad poznám sama… ani já moc nechápu spojení „zanedbala to školka, kdyby mi řekli, mohli jsme dřív, bla, bla, bla“… pěkná kravina!

Naučit ho toho do září můžeš dost, ale MUSÍTE cvičit denně a obávám se, že pokud je mu už šest a neumí tolik písmen, tak do září to nedáte ani omylem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1780
24.1.15 16:49

Díky, že jste mi odpověděly na mou otázku, jestli podle Vašich zkušenosti se to může naučit. Místo toho tady do mě jdete, že jsem to neřešila dřív, vy matky roku!! Ale tady umíte vždycky povzbudit. :,( No nic, už reagovat nebudu, jdu se zastřelit, že nejsem tak dokonalá jako vy!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27281
24.1.15 16:51

@Jana206 Děkuji za info… :kytka:

Tak s ní zapracuji na tom „L“… „R“ ještě nechávám. To chápu, že chce čas :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2926
24.1.15 16:52

@Sunnyess Ok, odpovím ti na plnou hubu: Tolik písmen se do září nenaučí, i kdybyste cvičili denně :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
24.1.15 16:56
@Loll píše:
@Sunnyess Ok, odpovím ti na plnou hubu: Tolik písmen se do září nenaučí, i kdybyste cvičili denně :mavam:

asi tak…a hod se do klidu ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9556
24.1.15 16:57

@Jana206 nase logopedky ve školce 3leté děti netestují a nepracují s nimi, říkaly mi, že řeč napravují od 4 let, protože do těch 4 se to u spousty dětí spraví samo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
24.1.15 16:58

@Cmochy Té prostřední dceři se sykavky a L zkorigovalo po 5. narozeninách. R a Ř naskočilo těsně před 6. narozeninami. Jak naskočilo to R, měli jsme přechodnou fázi, kdy R vyslovovala i ve slovech, kde není, ale kde je L..Logopedka říkala, že je to normální a přechodné..A potom měla krátké období, kdy Ř říkala tam, kde není - místo R.
Má teď 6 let a dva měsíce, takže všechna tato období byla velmi krátká, otázka dvou, tří týdnů..Logopedka říkala, že je to normální.
Teď má řeč téměř čistou, nic nezaměňuje..Co se týče R, tak nejpozději naskočilo sr, cr..A co se týče Ř, tak nejtěžší pro ni byla slova, kde jsou R a Ř dohromady nebo Ř dvě.

Jak to naskočilo, logopedka nám doporučila méně intenzivně cíleně cvičit a spíš poslouchat a bavit se..Taky jsem měla strach, aby se to neztratilo. Prý ne, nic se nemá přehánět a odmlka pomůže, aby se to ustálilo. Po čase jsme se měli k cvičenému vrátit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44208
24.1.15 17:00

@surikataXY U nás do školky dochází klinická logopedka v září a říjnu a taky testují děti od 4 let, ty tříleté jen když mají velmi výraznou vadu řeči - čehož si všimnou rodiče i učitelky.
Ale jak jsem psala, dcera bude mít v červnu tři roky a do školky od září nepůjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29577
24.1.15 17:02

@Jana206 sousedka kvůli k chodila se synem od 3,5 let. Do asi 3 měsíců naskočilo ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
24.1.15 17:02
@Cmochy píše:
Jsem teď pro jistotu vyzkoušela svoji dvouletou.

Na otázku „jak se jmenuješ?“ hbitě odpověděla KAMILKA… („L“ hapruje, ale „K“ luxusně…) tak se mi ulevilo, ale proč to sem píšu…

Holky je možné, že to třeba jednou umět nebude??? :think: Jakože teď „K“ umí, říká, ale že až jí bude víc, že jí to třeba nepůjde? :think: Je to možné? :think:

Příspěvek upraven 24.01.15 v 16:44

ne, už bude říkat K stále.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
24.1.15 17:05

Měla bych na zkušenější taky dotaz. Starší dcera říkala vše už do 3 let kromě ř a to se povedlo kolem 5 roku takže nemám zkušenost s logopedkou. Mladší měla v říjnu 4 roky ( ve větách začala mluvit později 3,5 roku, ale teď teda jede) :mrgreen: Jen fláká š, č, ž, r a ř ještě neřeším. V pohodě udělá mašinku ššššš a zavolá na kočku čiči, ale v mluvě nahrazuje s a c. Občas trénujeme slova a když se snaží tak to jde, ale ve mluvě ne. Nevíte někdo jak to třeba ještě víc protrénovat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
24.1.15 17:15

Teď jsem našla tuto tabulku tak to asi hrotit nebudu

do 1 roku Dítě rozumí jednoduchým pokynům, začíná opakovat
jednoduchá slova, která slyší. M B P A E I O U D T N J

do 2 let Tvoří jednoduché věty, do dvou let se ptá: co je to,
rozšiřuje se slovní zásoba. K G H CH OU AU V F

do 3 let Mluví ve větách, začíná si osvojovat gramatickou stavbu
vět, ptá se,,proč". Začíná se tvořit verbální (slovní) paměť. musí zvládnout D N
Bě Pě Vě

4 roky Zpřesnění slovní zásoby a gramatické stavby vět,
umí vyprávět, chápe děje. dokončuje se L Ď Ť Ň,
začíná vývoj Č Š Ž

do 6 let Dítě chápe složité děje, velká slovní zásoba,
gramaticky zvládá jednoduchá souvětí. C S Z R Ř
kombinace Č Š Ž x C S Z

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
10219
24.1.15 17:23

Ještě si dovolím vložit toto

Čtvrtý rok rozhoduje

Základem při hodnocení artikulace je věk 4. roku dítěte, kdy dítě začíná s hláskami Ď, Ť, Ň a do 4,5 let je zafixuje (užívá v běžné řeči). Kromě sykavek a hlásek L, R, Ř je výslovnost a řeč v pořádku. Pokud má čtyřleté dítě potíže v mnoha hláskách (například v K, CH, V, F, apod.) nebo dlouho neužívá Ď, Ť, Ň v běžné řeči, je to signálem, že se jedná o těžší vadu řeči, a proto je vhodné zahájit logopedickou péči ještě před 5. rokem věku dítěte.
Pokud dítě tvoří hlásku již nesprávně od běžného způsobu artikulace (např. interdentální sykavky s jazýčkem mezi zuby či velární R, kdy jazyk nekmitá a zvuk jde jakoby z krku apod.), jde o zlozvyk, který se sám vývojem neupraví a nezmizí. Proto je vhodné zahájit logopedii kolem 4,5 roku věku dítěte a nenechávat úpravu artikulace až po 5. roce, aby se zlozvyk zbytečně nefixoval.
Do 4 let věku dítěte neopravujte dítě v artikulaci! Dítě se rozvíjí v této době zvláště po obsahové stránce řeči (slovní zásoba a větná skladba). Nezvládne si zároveň uvědomovat svoji artikulaci. Přetížením dítěte můžete navodit koktavost a vývoj řeči se komplikuje. V případě neplynulostí v řeči neodkládejte příliš návštěvu logopeda. Často se nevhodnými výchovnými vlivy koktavost prohloubí a fixuje. Zpočátku je informovanost rodičů a jejich správný výchovný přístup k dítěti důležitější než samotná řečová cvičení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9044
24.1.15 17:27

@Sunnyess no sice se to začalo řešit poměrně dlouho, ale však on se to naučí :
My třeba chodíme na logopedii jednou za 14 dni na 15 minut. Zacali jsme chodit na konci zaří a od te doby uz se naucil l, ž, š, č a ted už jen pracujeme na r a ř…a do školy jde až za rok
Cvič s nim hodne doma a uvidis, ze to pujde :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7870
24.1.15 17:41
@Sunnyess píše:
Díky, že jste mi odpověděly na mou otázku, jestli podle Vašich zkušenosti se to může naučit. Místo toho tady do mě jdete, že jsem to neřešila dřív, vy matky roku!! Ale tady umíte vždycky povzbudit. :,( No nic, už reagovat nebudu, jdu se zastřelit, že nejsem tak dokonalá jako vy!

Neměli jsme problém s K jako vy, a le s L… a pak všechna ta písmena, co uvádíš dále :lol:…takže myslím, že podobný výchozí stav.
Začali jsme chodit na logo o něco dříve, ještě klukovi nebylo ani 5 let. Chodili jsme pravidelně (kromě letních prázdnin) 2× měsíčně. No a úplně všechno se naučil přesně za rok a půl, právě k nástupu do školy. Tolik pro časovou představu.
Ale fakt je, že logopedka měla sama radost, že mu to dobře jde a stále se úplně plynule a samozřejmě posouval kupředu. Povídala, že tak automatické ty úspěchy nebývají.
No a ze strany matky, zcela upřímně (!!!) ze začátku jsme trénovali poctivě denně, nejvíce v první fázi, kdy se ještě nepracovalo na písmenech, ale na gymnastice jazyka. Postupně ta práce doma byla řidčí a tak cca po tom roce už můžu se studem prohlásit, že jsme na to doma nesáhli :oops: :oops: Prostě nás netlačil čas a syn se zlepšovat i tak :oops: Takže kdybychom makali vytrvale, do roka by to asi dal (nebo taky ne a ty prokroky prostě chtějí svůj čas… :nevim: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí