5letá se sama trestá

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
33
23.1.15 21:53

5 let sama se trestá

Mám za chvilku 6-ti letou dcerku. Nemůžu psát, že s ní mám nějaké extra problémy. Ale poslední dobou se s ní nemůžu vůbec domluvit. Když byla malinká tak měla často záchvaty vzteku a vzpouzela se a časem jsme se naučily spolu vycházet a předcházet těmto výlevům. Ale od prosince to začalo na novo a je to horší. Pokud se jí třeba něco nepodaří podle toho jak si to představuje, tak začne hrozně brečet a hysterčit. A když na ní začnu mluvit, tak vše komentuje tím at ji dám facku, že si to zaslouží a pokud odmítnu, tak se začne fackovat sama. Máte někdo stejný problém?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8
23.1.15 21:59

Takové dítě jsem měla ve školní družině. Osvědčilo se mi nevšímat si ho a nechat ho uklidnit se po svém, samozřejmě hlídat, aby si nějak vědomě neublížilo. Případně zkusit nabídnout pomoc výměnou za to, že se uklidní…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
23.1.15 22:03

Já mám strach, že když si ji nebudu všímat a nechám ji at si sama nafackuje, tak že si v sobě vypěstuje nějakou vadu??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
23.1.15 22:05

Zkus nasadit hořčík, tím nic nezkazíš. A jinak bych ji asi nechala, ať se povzteká a sama se uklidní. Jestli se při tom chce fackovat, tak prosím, nejspíš je to její verze třísknutí do stolu nebo prásknutí dveřmi.
edit - kdyby to fackování přecházelo až k nějakému sebepoškozování, tak bych to řešila hned. Ale jestli je to jen projev vzteku, tak bych to zatím asi nechala, ať si s tím sama zkusí poradit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
204
23.1.15 22:07

@celaone

Nepozoruješ na ní nějaké jiné, divné chování? Jak je schopná navázat kontakt s cizími lidmi, dětmi, jak se chová v kolektivu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8
23.1.15 22:07

Já bych ji nenechala se fackovat… chytnout ruce, počkat až se trochu uklidní a pak nechat být, ale stále jí mít pod kontrolou. Ten můj svěřenec to dělal proto, že chtěl více pozornosti a lítosti nad tím, že něco nezvládl. Osobně bych zkusila i více chválit za maličkosti, aby viděla, že pokud se bude chovat podle pravidel, bude chválena… pokud by to ale bylo horší, asi bych zkusila dětského psychologa.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
23.1.15 22:09

Taky si říkám, jen jsem u toho na ni nebyla zvyklá. Snad to brzy přejde. A myslíte, že teda dělám špatně, když ji pochovám a vysvětluji ji, že se fackovat a nadávat si nemá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
23.1.15 22:11

Jako dítě jsem se mlátila o stěnu do hlavy cca do 8 let. Neuměla jsem zvládat emoce. Zkusila bych jí vysvětlit, co se děje. Něco ve smyslu: Ano, vím, že se zlobíš, že se ti něco nepovedlo, ale tím, že si ublížíš, to nenapravíš. Zkusila bych navést na alternativní vybití negativních emocí. Jako dítě jsem trhala noviny a mlátila polštářem.
Jo a nevysvětluj jí to, když je v afektu, to bych jí nechala a promluvila se večer. Nevšímala bych si jí a nekomentovala. Pamatuju si ten pocit, že jsem doufala, že tím, jak si ublížím, bude mámě líto, co se stalo a pomůže mi. Jak jsem se neměla před kým předvádět, dala jsem rychleji pokoj.

• Citovat
  • Upravit
33
23.1.15 22:11

Pokud je mezi dětmi, tak je úžasná a pozorná, ale jakmile je někdo u nás tak to je konec strašně majetnická a dohlíží na každého jestli ji něco nevzal a při hraní nezničil. Ale taková byla vždy už od malinka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
23.1.15 22:15

Snažím se ji chválit za každou maličkost. Za vše v tomto mezi náma není problém, ikdyž něco provede hned přijde a vyřešíme to. Ale asi se opravdu nedokáže zbavit vnitřního vzteku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17565
23.1.15 22:31

@celaone v tomhle věku už by se vztekem trochu pracovat měla umět. Jako první bych zkusila klasiku, pojmenovat situaci - „Ty se zlobíš, protože se ti rozsypaly korále? Aha“ Pokud je schopna nějaké komunikace a přitaká, tak „souhlasit“ se zlobou „Aha, tak proto se zlobíš“ a nechat být. Až se trochu uklidní, tak se zeptat, jestli facku si chce dávat, protože na sebe má vztek? A nabídnout alternativu, něčím bouchnout apod.
Pokud žádný pokus o komunikaci nefunguje, tak bych se nebála obrátit na psycholožku, ta by mohla pomoci. Když se nenaučí pracovat s emocemi, tak se to s ní potáhne…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
864
23.1.15 23:03

Mám malou choleričku a vždy jsme razili heslo, pravidlo - ano, můžeš být vzteklá, ale nemůžeš ubližovat jiným, sobě ani ničit cíleně věci. takže v sebetrestání bych jí fyzicky zabránila stejně tak jako kdyby bila někoho jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí