Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, budu ráda za názory ostatních..
Mate narozeniny, uděláte oslavu v restauraci, pozvete nejbližší příbuzné, oni vám dají květinu a peníze. Když pak mají narozeniny oni sami, tak žádnou oslavu nedělají - dáte jim pak při osobním setkání v období, kdy mají sami narozeniny, taky peníze k jejich narozeninám? Nebo to řešíte jinak?
No my si nedavame peníze, ale vždy nějakou drobnost a to dáváme pokaždé každému, ať dělá oslavu nebo ne. Přijde mi minimálně slušné se zastavit a popřát a s prázdnýma rukama přát nechodim ![]()
Darek nepodminuji oslavou.
Ano, davame si v rodine drobne darky, i kdyz se nedelaji oslavy. Pokud je oslava (napr. kulatiny) je darek podstatne vetsi ![]()
Beru to tak, že se potkáme při jiné příležitosti třeba 2 týdny po tom, co měl dotyčný narozeninY… Tak jestli říct - Ty jsi měl teď narozeninY, tak dodatečně vše nejlepší a dát obálku, nebo to neřešit, či dát drobnost.. V den narozenin vždy poprejeme přes telefon
Dárek nedávám za pozvání na oslavu. Dávám ho proto, abych druhého potěšila, udělala mu radost. Dávat peníze to ne. Chápu třeba něco dětem nebo pubosum na spoření a k tomu třeba čokoládu. Peníze jsou takové neosobní.
Záleží o koho jde. V rodině si dáváme k narozeninám dárky jen pokud jde o rodiče - děti nebo malým dětem. Jinak ne. Pokud jde o kulatiny a jsme pozvaní na oslavu tak dárek samozřejmě doneseme. Rodiče nám dětem většinou dávají peníze jako příspěvek na něco. My jim spíš dárek. Nějakou věc o čemž víme, že by jí chtěli, ale sami si jí nekoupí. Malým dětem dáme dárek i bez oslavy. Když se třeba potkáme o týden dýl, tak vzpomeneme narozeniny a předáme dárek. S kamarády a známými si žádné dárky nedáváme. Samozřejmě pokud nejsme pozvaní na oslavu nějakého vetšího jubilea.
Takže dárky těm nejbližším dáte automaticky při jiné příležitosti, kdy se vidíte? Například dotyčný má narozeniny koncem listopadu, tak mu zavoláte, poprejete, a když se pak o Vánocích setkáte, tak mu dáte dárek s tím, že je to ještě k narozeninám, a pak mu dáte další dárky k Vánocům?
Tak peníze si tedy nedáváme, to je tak maximálně příspěvek na tu oslavu, co zmiňuješ. Ale i bez oslav na své nejbližší myslím, popřeji a předám hmotný dáreček.
@Beckyttine5 píše:
Ahoj, budu ráda za názory ostatních..
Mate narozeniny, uděláte oslavu v restauraci, pozvete nejbližší příbuzné, oni vám dají květinu a peníze. Když pak mají narozeniny oni sami, tak žádnou oslavu nedělají - dáte jim pak při osobním setkání v období, kdy mají sami narozeniny, taky peníze k jejich narozeninám? Nebo to řešíte jinak?
V této době je to pro nás trochu jiné. Oslavy máme každou chvíli, ale ani minulý rok, ani teď jsme je nedělali. Minulý rok jsme opravdu slavili všechny až o velkých prázdninách, předtím jsme jen popřáli přes zprávy nebo zavolali. Dáváme kytičky nebo malé dárečky, peníze u nás nedáváme. Dává se většinou jen malým dětem (nyní 6-11 let), dospělí si jen popřejí, nebo se dá dárek, když jsou kulatiny.
Myslím si, že ani tento rok to nebude stejné- prázdniny to zase jistí.
A ještě se zeptám takhle - udělám oslavu k narozeninám v restauraci a bratr mi dá v obálce 5 000 Kč. On sám na oslavy není, tak mu pak taky popreji při běžném setkání a dám mu taky 5 000 Kč - nebude se pak cítit blbě, že jsem mu dala peníze, a on mi ani nic nenabidl? Mně by zase bylo blbe, dávat mu méně, než mi dal sám.. A dávat nějakou drobnost bych se taky styděla..
@Beckyttine5 píše:
Takže dárky těm nejbližším dáte automaticky při jiné příležitosti, kdy se vidíte? Například dotyčný má narozeniny koncem listopadu, tak mu zavoláte, poprejete, a když se pak o Vánocích setkáte, tak mu dáte dárek s tím, že je to ještě k narozeninám, a pak mu dáte další dárky k Vánocům?
Ano - nebo tobe to neprijde divny? Jako nedat nic matce, sourozenci, babicce? ( pokud to neni nastaveno v rodine jinak )
@Beckyttine5 davame si darky bez ohledu na to, jestli je nebo neni oslava. Fakt me nezajima jestli mi bracha dal 2 chlebicky, nebo nedal. Ma to tak i on.
Nejblizsim pribuznym a detem davam i bez oslavy. Ja taky žádný oslavy nedelam. Jen v ramci rodiny.