Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím o vaší zkušenost, jestli je to běžné anebo jestli je dcera nezdravě fixovana
Dcera nedávno oslavila 4te narozeniny, má ještě mladší sestřičku - rozdíl 2roky 5 měsíců.
Starší dcera nechce do školky, párkrát jsem zkoušela, ale nechce, pláče, ptá se proč tam musí, že chce být raději doma se sestřičkou. Chápu jí, nechci, ať se cítí odstrcena, tak jí tam už ani nezkousim dávat. jsme spolu doma.
Má kamarádku Lucinku.od miminka se znají, mají se rády. Lucinka chodí na tančení, ptala jsem se dcery, jestli chce s Lucinkou, řekla že ano. Byla 2×, nadšená, pak se sprajcla, že nejde, „chce být s maminkou“, už ani k babičce sama nechce,„chce tam být ale s maminkou“… Potřebuji odpoledne do obchodu, manžel je doma, ale ona chce se mnou… Všude chce být stále se mnou. Myslím, že ji dávám lásku dost najevo, usínám s ní každý večer, mám obě dcery v posteli celou nic, přes den se se starší snažím dělat věci i sama bez mladší, děláme různé aktivity, je to moje partacka a strašně ji miluju, ale… Už je toho opravdu někdy moc, Jak chce být stále se mnou. Razim spíše takovou respektující výchovu, nechci věci dělat na sílu, vždy se s ní chci domluvit, chci, ať věci řešíme v pohodě, nechci na ní tlačit, nechci nutit, přikazovat… Ale opravdu, ve srovnání s jinými dětmi, mi přijde hodně fixovaná…
Má to někdo taky tak, že 4lete dítě nechodí do školky a je doma s mladším sourozencem?
Můj starší (4,5 roku) sice do školky chodí, ale už od roka byl v jeslích, takže to ani jinak nezná. Navíc mladší šla do jeslí taky v 1,5 roce, takže ví, že jdou oba. Když náhodou malá musí zůstat doma, on chce taky. Ale jinak je na mně přisátý pořád. V noci, pokud se vzbudí, musím spát u něj, jinak řev. Přes den neustále na klíně, zavěšený na zádech. Když ho přijde do školky vyzvednout táta, nafoukne papulu. Je to na palici, fakt mě ta jeho láska někdy dusí ![]()
@Aduš8 píše:
Můj starší (4,5 roku) sice do školky chodí, ale už od roka byl v jeslích, takže to ani jinak nezná. Navíc mladší šla do jeslí taky v 1,5 roce, takže ví, že jdou oba. Když náhodou malá musí zůstat doma, on chce taky. Ale jinak je na mně přisátý pořád. V noci, pokud se vzbudí, musím spát u něj, jinak řev. Přes den neustále na klíně, zavěšený na zádech. Když ho přijde do školky vyzvednout táta, nafoukne papulu. Je to na palici, fakt mě ta jeho láska někdy dusí
To mi už skoro prijde, jako by se bál, že zase nebude s Tebou. Proč byl od roka v jeslích?
Nás má tři a trictvrte a je to podobne. Taky jen se mnou a chce byt doma když dělám z domu. Smolik, neumi se zabavit a já musím dělat. Občas ho vezmu po obědě, když nemám moc práce. Ale poslední ctvrtrok je to skoro na vše maminka. Byly tu lepší 3 týdny a tento poslední už to zase sklouzava k ‘jen mama’
@aaaki dcera ted byla téměř měsíc doma ze školky, covid a následně hned chytla rýmu a kašel, no a přijde mi, že začala být zase víc mamánek, pořád chodí za mnou a zase na mě každé ráno zkouší, jestli může zůstat doma se mnou, ale má sourozence ve škole, takže nikdo jiný doma nezůstává a já mám malý úvazek na HO, takže ví, že já doma budu, jenže pracuju a pak jí vyzvedávám hned po obědě. Možná by vám ta školka alespon na dopoledne taky pomohla ![]()
@welovefashion u nás pro změnu týden karantény doma s matkou pomohlo odmamankovat a do školky se moc těšil a najednou bez kecu a breku ![]()
@aaaki
Kdyz odchazis, vzdy ji to reknes? Neodchazis na tajnacku?
Precti si knizky od Paoly Wild, je to zakladatelka svobodne skoly, presto v urcitych situacich neni priznivec sahodlouheho vysvetlovani.
Hezky to tam popisuje.
A ja doplnim muj postreh, ktery mozna taky nekdo popsal, nevim, ale odviji se to od znalosti pravidel ve skupine zvirat - sef skupiny musi byt chytry, sikovny, ale nekdy i rozhodny a razny. Vsichni clenove vedi, ze od toho se odviji jejich bezpeci a preziti. Stejne tak mladata, zcela zavisla na rodicich, vedi, ze jejich zivot zavisi na spravnych rozhodnutich toho rodice.
Pokud i dulezita rozhodnuti nechavas delat dcerku, davas ji tim informaci, ze jsi slaba, neschopna rozhodnout (protoze ona vi, ze nezkusene mlade ve vsem rozhodovat nemuze). No a timpadem se citi vic nejista a bude na tobe paradoxne vic viset.
Tim nekritizuju potrebu byt s mamou. Ta je jasna a v tomhle veku v pohode. Ale „ocad pocad“.
@hospodki píše:
@welovefashion u nás pro změnu týden karantény doma s matkou pomohlo odmamankovat a do školky se moc těšil a najednou bez kecu a breku
no tak to závidím, já jí poctivě trénovala od září, v listopadu, prosinci, už byla školka ok, po prázdninách si zas pár dní zvykala no a pak bum covid celá rodina, pak 3 dny školka, no a pak další 2 týdny doma, a už zase chodí s brekem, naštěstí teda to zkouší jen doma a v autě, pak pochopí, že odpor nemá smysl a ve školce už nebrečí ![]()
Řekne, že nechce do školky, a tak tam nechodí? To by byly školky prázdný. Náš by asi nechodil ani do školy… takhle život fakt nefunguje, občas jaksi člověk musí dělat i něco, co nechce. A je nejlepší to ty děti naučit co nejdřív. Pokud má téměř plnou pozornost, veškerou tvoji péči, dokonce spolu spíte… tak jí odpoutani od maminky na 4 hodiny denně jen prospěje, rozhodně neublíží. Kdybys vytrvala, zvykne si a bude se jí ve školce líbit. Jen málo děti nemá rádo školku po celou dobu docházky. A navíc ty teď nic neresis, problém jen odkladas. Až bude predskolacka bude do školky muset. Nebo půjde až do školy, když i za rok řekne, že do školky nechce? A co když nebude chtit chodit ani do školy? Chápu, že ji nechceš jakože odstrkovat, ale zaved pozitivní motivaci, vytrvej, neustupuj a za chvíli bude do školky chodit nadšeně. Budeš to ale mít těžší, protože už jsi jednou ustoupila, o to větší scény teď princezna bude dělat.
Co se s ní dohodnout, že bude chodit do školky jen na dopoledne? Stručně ji vysvětli, že je to důležité pro ni (něco nového se naučí) i pro tebe. Je to takový kompromis. Ty si odpočineš a ona se osamostatní. Já jsem taky doma s mladší a dcera by byla nejraději doma s námi. Vím, že se potřebuje rozvíjet a já jí to doma nejsem schopna poskytnout. Zároveň mi je lito ji tam davat na celý den.
@Micilin protože žijeme v Německu, kde je standardní rodičák jen do roka dítěte. Chodil ale jen na tři hodiny odpoledne, klasicky do školky chodí až od tří let. Tam ale problém není, on se i do jeslí i do školky strašně těšil a těší. Snad pětkrát za celé ty 3,5 roku jsem zažila, že se mu nechtělo. On je ve všech směrech šikovný, jen ta emoční inteligence mi u něj přijde trošku zaostalá, neodpovídá jeho věku. Mluvila jsem i s doktorkou, prý zatím nemá smysl to řešit, vyroste z toho. On je strašně citlivý, má tak nějak od přírody vžité ochranitelské pudy. Nikdy ho třeba nenapadlo ublížit zvířeti a to doma žádné nemáme, že by mu to člověk nějak často opakoval. Máma je pro něj Bůh, kolikrát večer ležím u něj v posteli, on mě hladí po vlasech a opusinkovává. Je hrozně kontaktní. Je to každý den jiné, včera si třeba celé odpoledne hrál a mámu nepotřeboval. Když je to nutné, večer umí po pomazlení usínat sám. Nemyslím si, že je to strach, on prostě jen dává najevo lásku. Někdy až moc, no
![]()
Takto to měla jedna dcera taky, podobný věk, podobná situace, starší a mladší sourozenci. Bude jí v létě 10 let a je úplně normální. Na táboře byla už po ukončení první třídy čerstvě v 7 letech, sice trochu neplánovaně, pro starší dceru, která měla jet, se uvolnilo na poslední chvíli místo na ozdravném pobytu v zahraničí, tak jsme nehledali žádnou náhradu, ale na tábor za ni jela tato dcera. Mimoškolní aktivity má.
Nikdy jsem toho nelámala, jsem spíš pro pozdější nástup do kolektivního zařízení.
Užijte si ten čas, který spolu máte a který můžete trávit spolu doma. Hodně rychle to uteče.
@Micilin píše:
To mi už skoro prijde, jako by se bál, že zase nebude s Tebou. Proč byl od roka v jeslích?
Ano, ona si za to moze sama, dieta ma traumu, stale sa nevie odputat od matky, lebo nema naplneny pocit bezpecia. Smutne ako dokazu rodicia znicit dietatu psychiku ![]()
@Gita17 píše:
Ano, ona si za to moze sama, dieta ma traumu, stale sa nevie odputat od matky, lebo nema naplneny pocit bezpecia. Smutne ako dokazu rodicia znicit dietatu psychiku
Kvuli tomu, ze byl v roce v jeslich? ![]()
@Gita17 píše:
Ano, ona si za to moze sama, dieta ma traumu, stale sa nevie odputat od matky, lebo nema naplneny pocit bezpecia. Smutne ako dokazu rodicia znicit dietatu psychiku
Proč má nenaplneny pocit bezpečí?