Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, mam dceru 5,5 let a trápíme se s jídlem, sama toho sní extrémně málo a říká ze uz nechce a nemá hlad, když ji ale krmím tak toho sní několikanásobně víc…. Ve školce také ji málo. Přitom když ji začnu dávat já, po tom co mi tvrdí že už hlad nemá, většinou sní celou porci. Na to abych ji krmila je už velká ale jinak do ní jídlo nedostanu. Zkoušela jsem i motivaci, pustit u jídlu pohádku nebo naopak vypnout televizi, vliv na to ale nemá nic. Bojim se abych ji nemusela krmit ještě v 10
![]()
@Liiiiiiinda píše: Více
když to pomáhá, tak ji klidně krm, ve školce určitě umí jíst sama, je to sice trochu divné, ale zase nic proti ničemu, a určitě jednou dojde do věku, kdy ti řekne, že už bude jíst sama - mám také nejedlíka a kdyby to pomáhalo, klidně bych ji krmila
@stinga Jako mně to nevadí ji krmit ale je to právě v tomhle věku už divné. Ve školce sama jí ale moc tam toho taky nesní. Od září příští rok by měla jít do školy a nějak si to neumím představit, ve školce na to učitelka dohlíží ale když to bude jen na ní tak svačinu podle mě ani neotevře ![]()
no tak uvidíš, to je ještě hodně dlouhý čas, zatím se tím nestresuj, a na svačinu budeš muset dávat něco, co víš, že má ráda
Do září se to ještě může úplně změnit. A kdybys jedla s ní, tak ani to ji nepodpoří k jídlu?
Za rok už může být mentálně jinde a i kdyby svačinu v 1.třídě neotevřela, za 4 hodiny hlady nezemře a určitě se dá domluvit s učitelkou či asistentkou, kdyby byla ve třídě, že jí jídlo připomenou, to samé pak na obědě.. a jak píše Stinga, prostě ji zatím krm. Mám taky nejedlíky a kdyby to pomohlo, budu je krmit i teď v 8 a 10 letech. Ale ony už se nedají ![]()
Klidně ji krm a zbytek prostě nech na ní, ono to nějak dopadne. Evidentně hlady netrpí.
Nekrmit. až bude mít hlad, tak se naji. hlady v ČR ještě nikdo neumřel. je ve věku, kdy už musí jíst sama.
Nekrmila bych ji, děti mi od roka jedlý samy a když nejedí, tak to neřeším, malá se dokojí ve 2 letech a velká už je dost velká na to, aby se najedla nebo řekla, co chce jiného…má necelých 6…jedna má 11kg a jedna 20kg, ta závodně sportuje ![]()
Rozhodně nekrmit, to musí umět sama a vůbec žádné sladkosti nemít doma, aby se tím nedojidala
@MartinL45 bohužel nenají, nikdy neřekne že má hlad, ikdyž skoro dva dny nejedla, zkoušela jsem ji prostě nechat ale za celý den by snědla půlku rohlíku a jeden banán. Poslední dobou ji zkouším nechat a nedokrmovat ale zhubla tak skoro dvě kila, má 118 cm a 16 kilo, je to už dost na hraně a proto to řeším. Nejde ji prostě nechat a nekrmit.
@AdamMoudrý žádné sladkosti doma nemáme a nedojídá se, maximálně si dá jogurt ale ani ten nedojí. Jak jsem psala už víš, nejde ji nekrmit protože by prostě nejedla.
tady těm múdrým Martinům a Adamům vůbec neodpovídej, to jsou takoví prudiči, kteří sice ničemu nerozumí, ale ke všemu se musí vyjádřit
Nekrmila bych. Ale vždycky bych se zeptala, nač má chuť. Co by chtěla. To bych chystala. Když nabereš porci dítěti. Naber si vlastní. Nenutit. Najít nějaké téma hovoru, ať odvedeš pozornost a po troškách něco třeba zobne. Třeba si vezme častěji a míň. Ale krmení bych stopla.
Nemám nic proti hudbě/ filmu a hlavně pohádce během jídla. My jsme na pohádky všichni. Jsme si záměrně loni zpět dali televizi, ať na ni vidíme od linky, jídelního stolu i ze sedačky. Vydrželi jsme 3 roky, že byla otočená jinak a nevyhovovalo.