Dcera asi nemá kamarády

3241
15.6.16 10:44

Dcera asi nemá kamarády

Hezký den všem.

Mám pětiletou dceru, která se mi dnes ráno svěřila, že se s ní ve školce nikdo nebaví a že jí holčičky, s kterými ona chce kamarádit řekly, že se s ní bavit nebudou. Moc mě to trápí. Vím, že dcerka o přátelství stojí, děti vyhledává - není to tak, že by byla stydlivá, právě naopak. Je velmi komunikativní. Vůbec netuším, kde je zakopaný pes. Jestli se třeba chová k dětem direktivně (ale doma s holčičkou v sousedství přitom vychází normálně), nebo jestli hraje roli to, že je trochu duševně napřed (vím, že je to hloupé říkat o svém dítěti, ale ona opravdu je - čte a píše, zajímá se o ledacos, hodně si pamatuje). Když jsem jí řekla, že to nevadí, ať se zkusí bavit s jinými dětmi, řekla na to, že nechce. Fakt nevím, jsem z toho smutná. Budu vděčná za nestranné pohledy na věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6525
15.6.16 10:47

@Maddlen Tak se zeptej učitelky, jestli se dcera zapojuje do her, jestli si s ní děti hrají nebo ne… Začala bych asi tam.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.6.16 10:48

Ono je důležitý jestli se sní nechce kamarádit žádná holčička ze školky a nebo jen ty co si vybrala ona.
Pokud všechny, tak je někde problém. Pokud jen ty co si vybrala, tak to je normální a musíš jí vysvětlit, že ne každý se s ní bude chtít kamarádit. Ve školce si už děti vybírají s kým se kamarádit budou a s kým ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4323
15.6.16 10:50

Ahoj dítě ještě nemám, ale pamatuju si jak se se mnou ve školce taky holky nebavili, jenom když jedna z nich chyběla a jinak jsem si hrála sama. Pamatuji si jak mi říkala já se s tebou budu bavit, ale nesmí o tom vedět ta druhá. Je to hrozné chodila jsem domu fakt utrápená, ale neuděláš s tím nic. Vim že mi doma vždycky říkali vyprdni se na ně hraj si tam s někým jiným, ale já si taky s nikým jiným hrát nechtěla. No hrála jsem si nakonec sama, tohle pokračovala i na základce a pak se tžo na středí zlepšilo. Nejvíc mi pomohlo že jsem doma měla babičku mamku a segru s těma jsem si povídala a vynahradili mi ty kamarádky :) Takže hodně moc tvojí holčičce držím palce at se s tím vyrovná co nejrychleji a ty jí bud oporou ona si s tím poradí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
15.6.16 10:52

@Black Cat Jo, to určitě plánuju. Mluvila jsem s učitelkou nedávno a dceru chválila, o ničem se nezmiňovala. Ale určitě se zeptám cíleně.

@Netopirek No mně to právě přijde, že dcera chce kamarádit s tou konkrétní holčičkou a zase moc ne s těmi ostatními, takže je to vlastně bezvýchodné. Já vím, že si děti vybírají a že je to normální. Mrzí mě ale, že o té dané holčičce vždycky mluvila, jak si spolu hrály a najednou ji ta kamarádka odmítá. Byla bych ráda, aby se dcera kamarádila se všemi, ale to je asi nemožné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
15.6.16 10:54

@Anikaa02 Ona právě nemá sourozence, což mě mrzí, ale nic s tím neudělám. Jinak v sousedství má kamarádku, ale ta tam bývá jen o víkendu (u dědy a babičky) a stou si hrají bezvadně a pak ještě kamarádí se synem mojí kamarádky, to je taky v pohodě. Jenom v té školce to nějak skřípe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.6.16 10:57

@Maddlen Určitě konzultovat s učitelkou. Jak dlouho chodí do školky? Změnilo se teď v poslední době něco?
Mně tohle teda jednu dobu meldovala mladá (jak je školka hrozná, nikdo si s ní nehraje, smějou se jí apod.) vždycky ráno, když se jí tam nechtělo… pak reálně bylo ve školce všechno OK a odpoledne líčila, s kým si hrála a s kým je největší kamarádka :) U ní to teda mělo jednoznačnou souvislost s nevyspáním.

Tím to samozřejmě nechci bagatelizovat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4323
15.6.16 10:58

@Maddlen to se stává no :) já si taky hrála s jinýma dětma celkem v pohodě, prostě v té škoce se děti nějako uskupí a pak mají podle mě problém pustit k sobě někoho dalšího a to je nepříjemné. Třeba ty holky co se nebavili se mnou byli všechnyy z jedné strany vesnice bydleli u sebe a tak se viděli i před nástupem do školky, já byla jediná z té druhé strany a proto jsem tam možná taky nezapadla. Hlavně on ten čas kdy navázat komunikaci s dětma ve školce se dá rychle prošvihnou :D

Já se tak moc styděla a pak když jsem se otrkala a chtěla se bavit už bylo pozdě :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23966
15.6.16 11:00

@Maddlen u nás to bylo taky, dcera si už snad zvykla. Taky mě to mrzí, ta moje je ke všem hodná, všem se snaží vyjít vstříc a je na tom většinou nejvíc bita. Bohužel jako máma nemůžu udělat nic jinýho než jí doporučit, aby si těch co si sní nechtějí hrát nevšímala a hrála si s těmi co si chtějí hrát s ní.

Nevím jak u vás, ale u nás už ve školce se děti dělili podle toho kdo měl lepší oblečení, hračky… Ono je možné, že si sní ta holčička do teď hrála, protože neměla nikoho jiného, teď si asi našla jinou kamarádku, tak už tvojí dceru nepotřebuje :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3241
15.6.16 11:01

@Knihomyš Právě že nezměnilo. Ona do školky chodí ráda, ráno nemáme problém. O těch kamarádkách mi to řekla vlastně náhodou, protože jsem se zeptala, jestli si zas hrála na písku a jestli s tou holčičkou zase hrabaly díru (protože ještě minulý týden to tak bylo) no a ona přišla s tímhle.

jinak do školky chodí druhým rokem a předtím ještě rok do jeslí.

Příspěvek upraven 15.06.16 v 11:02

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
15.6.16 11:01

Hm, moje dcera má 11 let a kamarádky neměla a nemá do teď. Děcka ji jen využívají/zneužívají. Musela jsem se s tím smířit. Ona je i celkově mimoň - poslouchá historickou hudbu, zpívá si starogermánsky, latinsky atd. (to má po nás s manželem, to my ji k téhle hudbě přivedli). Na druhé straně ji někdy nerozumím ani já, je to s ní občas těžké :nevim: Je jiná, někdy je z ní rozumná slečna, někdy se chová jako pětiletá. Někdy se s ní dá hezky bavit, někdy skáče z tématu na téma a po hodině debaty jsem vyšťavená jako dělník po 16 ve fabrice. tedy nechci to omlouvat pubertou (poprvé zašpinila v 8,5 letech, od té doby nic), nyní se začíná měnit i fyzicky. Ale uznávám, že i předtím byla na jiné vlně.

Já taky ve škole neměla kamarády, na tu dobu jsem byla jiná (má dcera je ještě více jiná než jsem já). Na gymnáziu jsem měla 2-3 kamarádky. Změnila se to až v mé mladé dospělosti, kdy jsem se obklopila stejně smýšlejícími lidmi, kteří ocenili třeba můj druh humoru a zjistili, že kolikrát bavím celou společnost. Do dospělosti jsem byla outsider, mimoň a samotář. Tohle čeká i mou dceru. Chtěla jsem mít kamarády, ale nikdo se se mnou nechtěl bavit. Stejně tak má dcera by se pro druhé rozkrájela, najít si kamarádku je její sen, ale nikdo se s ní kamarádit nechce. Změnit to neumím. Je taková a dokud neodroste do věku, kdy si bude moct alespoň částečně vybírat svou společnost, bude na to jako jsem byla já. Zavřená s knihami a ve svém světě fantazie. Měla to tak od školky, teď je v 5. třídě a je to stejné. Každý rok chce jezdit na tábor, každý rok jede s jinými dětmi, každý rok doufá, že si najde kamarádku, každý rok přijede, že tábor byl fajn, ale děti se s ní moc nebaví.

Asi jsem tě nepotěšila, třeba to u vás bude jiné, školkové děti se změní, vyrostou, na ZŠ to bude lepší. My žijeme na vesnici, ta samá děcka ze školky s ní šla i do 1. třídy. Ale to není jen tím, jak jsem psala, ona se chce skamarádit s každým, ale zatím to nejde. Z nouze „kamarádí“ s malými dětmi (klidně tříletými), kdekoliv jsou, tak je jejich „velký šéf“, známí mají te´d děti ve věku 5,4 a 3 roky - když se zastaví jen na ulici, už je bere a hraje si s nimi. Je to nepoměr, ale jinak svou touhu po kamarádech není schopna uspokojit.

Přeju, ať je to u vás jen přechodné období ať se to brzy zlepší :kytka: Ale pokud ne, pak věz, že by jsi nebyla první ani poslední, co něco takového zažil. Já doufala, že moje dítě si tím nebude muset projít, ale bohužel, ještě pár let bude trpět.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.6.16 11:03

@Maddlen Tak jestli s s ní ostatní (krom té jedné holčičky) hrát chtějí, tak je to celkem ok a dcerka si musí vybrat, jestli si bude hrát s nimi nebo sama.

Můžou si s sebou brát z domu hračky? Tím se dá taky mírně zvýšit atraktivita jedince :) Nemyslím něco drahého a luxusního, u nás bodoval třeba plastový netopýr za 15 Kč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4323
15.6.16 11:04

@Apaji Napsala si to moc hezky :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1395
15.6.16 11:05

@Maddlen, jsem učitelka a s podobnými případy mám řadu zkušeností. Vysvětlila bych dcerce, že pokud se ona se všemi ostatními dětmi odmítá kamarádit a chce jenom tu jednu, chová se vlastně stejně, jako ona. Je to vlastně ošklivé, že tolik dětí odmítá, možná to někoho mrzí stejně, jako jí mrzí toto odmítání. Ptala bych se jí, proč si nechce hrát s jinými a snažila bych se jí přesvědčit, že to za to stojí zkusit mezi nimi najít prima děti. Možná ta vyvolená holčička má trošku nos nahoru, protože jí všichni (nebo někteří) leží u nohou a ona si svým odmítáním vlastně užívá tu moc. A tvoje dcerka jí v tom vlastně nechtěně podporuje, když se její přízně domáhá. Možná když se tvá dcerka dokáže dát do řeči s někým jiným, tak to té vyvolené začne najednou vadit a bude stát o přízeň ona. Já bych se snažila uhodit u dcerky na strunku toho, že ona je přece šikovná a chytrá holka a jistě si dokáže najít lepší kamarády, kteří nikoho pro nic za nic neodmítají. A když si toho pak ta vyvolená holčička všimne a bude se najednou chtít přidat zpátky, tak jí může shovívavě přijmout a naučit jí jak se k sobě mají lidé slušně chovat.
Podle toho, co píšeš, tvoje dcerka určitě má na to, aby tohle pochopila a vzala jako vyznamenání, nikoliv ústrk. Může to být pro ni výzva a nakonec si to třeba bude i užívat. ;)
Držím palce!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10905
15.6.16 11:06

@Maddlen Tak to může být nějaké přechodné pohádání - u nás se to teda celkem mění, až na jednu stabilní :) A s tou se myslím už taky stihly pohádat a usmířit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí