Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Holka malá nevyzrálá… chce to dospět, naučit se pravopis a vyjadřování a záleží, co tam chcete dělat ![]()
Jinak ne… a to nejsem rodič a věkově mám k vám vcelku dost blízko, tak ne. Nepustila bych nezletilou dceru s nezletilým (ani zletilým) přítelem někam pryč.
Do 18 let za tebe maji zodpovednost rodice. Ja osobne jsem proto do 18 let nikde prespavat nemohla.
Je to dost brzo. Já takhle jezdila od 17, to už mi přijde v pořádku. A byla jsem zodpovědná, mamka se mohla spolehnout, že nic neprovedu.
V tomhle věku jsme jezdili tak akorát k někomu na chatu nebo do kempu pod stan.
Rozumnou a zodpovednou dceru bych s někým, v koho mám duveru, možná i pustila.
@Anonymní píše:
Dobry vecer chci se zeptat chci s pritelem ject na vikend nekam pryc na nejake ubytovani me je 15 a jemu 16 myslite ze je to brzo nebo by ste to jako rodice dovolil? a od kolika let mohu takhle sama cestovat a prespavat
Proč je nadpis, že dcera chce spát jinde. Když ty ji ta dcera?
@Anonymní píše:
Dobry vecer chci se zeptat chci s pritelem ject na vikend nekam pryc na nejake ubytovani me je 15 a jemu 16 myslite ze je to brzo nebo by ste to jako rodice dovolil? a od kolika let mohu takhle sama cestovat a prespavat
Jak jsi s ním dlouho, rodiče ho znají, jaké mají z něho pocity?
Umíš se o sebe postarat a zvládla bys rizikové situace, kdyby se něco někde stalo?
Tohle je různé, někdo je v 15 napůl dospělý a spoustu věcí si zvládne, je na něj spoleh, jiný je jak děcko a bez rodičů si ani neuprdne.
Bez více informací se to nedá posoudit ![]()
Určitě ne. Jedině ke kamarádce, ale jen kdyby tam byli rodiče. Protože na nějaké přespávačky s kamarádem, potažmo mejdany bez rodičů, jsi opravdu ještě „malá“. Úplně si nejsem jistá jestli by vás vůbec ubytovali, když nejste ani jeden plnoletý. Nejspíš ne. Tak jděte raději do kina nebo na zmrzku.
Byla jsem s kamarádkou na welness. Myslím, že už mi tenkrát bylo 18.
S kamarádem jsem byla víkend na festivalu a to už jsem byla plnoletá.
Do 18 jsem jezdila po kamaradkach a výletech s jejich rodiči. Neříkám, že jsme byly pořád pod dozorem. To jako nebyly. Ale sama? Osobně bych si ani netroufla.
Moje 16leté dítko bylo už párkrát na chatě se spolužáky a na přespávačkách u spolužáků, nemám problém. Jeden na jednoho bych musela dost zvážit a taky je otázka, jestli vás někde ubytují.
@Luckandlove píše:
Holka malá nevyzrálá… chce to dospět, naučit se pravopisa vyjadřování a záleží, co tam chcete dělat
Jinak ne… a to nejsem rodič a věkově mám k vám vcelku dost blízko, tak ne. Nepustila bych nezletilou dceru s nezletilým (ani zletilým) přítelem někam pryč.
Kdybych věděla, že mám dítě zodpovědné, tak bych pustila. Synové byli vždycky pohodáři a dalo se na ně spolehnout, od těch 15 jsem je pouštěla víceméně kam chtěli, jediné co jsem po nich chtěla bylo, aby každé ráno a večer poslali SMS nebo zprávu na MG, že jsou ok.
Abych dceru v 15 letech pustila, tak bych musela vědět, že je zodpovědná, musela bych dobře znát přítele, musela bych vědět kam přesně jedou a pak bych to asi zvažovala. Neříkám, že rovnou povolila, ale přemýšlela bych o tom.