Chování dítěte - 1,5 roku

5
4.7.23 23:31

Chovani ditete 1,5roku

Zdravim, mam holcicku ktera v rijnu oslavi 2 roky. U dr jsme mely 18m prohlidku s dotaznike na PAS(klasika) dle dr na druhy pokus ( ze pry jsem to mela vyplene spatne) je normalni. Udrzuje ocni kontakt, reaguje na jmeno, je i docela kolektivni ale se spise starsimi detmi, lita snema, smeje se na ne. Ale i obcas se svymi vrstevniky. Ale nemluvi, krom papa, koko, haf, knizky ji vubec nebavi a u niceho skoro nevydrzi dlouho kdyz si k ni sednu ze si jdeme hrat, kreslit, prohlizet knizku, tak po ani ne dvou minutach odchazi a dela si svoje. Kdyz chce napit donese prazdnou flasku, kdyz chce jit jde do kuchyne a zacne mrcet a diva se na linku. Obcas kdyz ale na ni volam, halo, Laili, tak nereaguje (sluch ma v poradku, kdyz reknu jdeme ven tak bezi ke dverim, kdyz obouvame boty reknu dej nohu a nastavi ji) ale kdyz reknu podej mi knizku, zvedni knizku nebo neco podobneho tak vubec, myslite ze je to normalni? Dr mi na to rekla ze sni mam vic komunikovat a cist. U knizky ji neudrzim, ale komunikuju sni furt, v podstate tu pusu nezavru🤷‍♀️ od te navstevy dr po tom testu jsem furt takova vynervovana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5176
4.7.23 23:46

Podle mne uplne normalni batole.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
4.7.23 23:51

@hani28 znepokojuje me jen vice mene to, ze kdyz ji reknu at mi neco donese, poda nebo zvedne, tak bud stoji a diva se jako co po ni chci asi🤷‍♀️ a nebo se sebere a jde pryc a to mluveni no 😁

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
4.7.23 23:52

To je hrozně těžký, v 1,5 roce je ještě brzo. Já vím že se dotazníky dělají preventivně, ale to je proste jenom takový cedník. Pak by mělo případně proběhnout vyšetření u dětského psychiatra. Na tom pak lze stavět.

Ale to co tu popisujete mi úplně jako takové ty typické příznaky PAS nepřijde. Holčička může být prostě svá, tvrdohlavá, zatím říká prostě to co potřebuje a co ji stačí k uspokojení.

No a to že v 1,5 letech nechce knížku, nenuť jí, spíš jí motivuj. Můžete třeba zkusit vybrat nějakou v obchodě spolu anebo zvol nějakou tematiku co ji zajímá - psala si že říká haf. Tak zkus nějakou s pejsky, třeba co děla zvuky. Ale netlačila bych na ní, každé dítě nemusí mít knížky rádo. Navíc má ještě opravdu čas.

Zkus si někdy vzít nějakou knížku sama a číst si jí, aby viděla, že děláš něco pro tebe zajímavého.

Jinak zkus třeba puzzle nebo tvary do otvorů atp.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
5.7.23 00:04

@TeeeT dekuju, docela me to uklidnilo😁 uz jsem ji zkusila vyrobit diy knizku tvary, barvy apod tak uvidim jestli ji to bude bavit😇

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5986
5.7.23 05:25
@Anetlaila píše:
@TeeeT dekuju, docela me to uklidnilo😁 uz jsem ji zkusila vyrobit diy knizku tvary, barvy apod tak uvidim jestli ji to bude bavit😇

Máš normální batole. A jestli jí hodláš učit barvy, tak připrav na to, že si vybere název jedné barvy a bude tím označovat cokoliv. Je to normální. My měli ve třech a půl všechno červené. Bála jsem se, že je dítě snad barvoslepé, dokud jsem nepotkala nějakého tatínka s dítětem úplně stejně starým a ti měli zase vše žluté. Přestala jsem to potom řešit a vše je v normě. Takže hlavně nepanikař.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14377
5.7.23 06:55

@Anetlaila
Máš úplně normální batole. Věř, že u každého batolete by jsi našla více či méně příznaků na PAS a většina z nich je úplně zdravých. Můj syn nemluvil do 2,5 let a pak najednou začal. Se skvělou výslovností a neskutečnou slovní zásobou. Knížky nezajímaly ani jedno mé dítě, jeden ji švihl do kouta a druhá je trhala. Neposlouchaly neposlouchají občas dodnes, pokud se jim nechce :lol:je to v pořádku, děti mají svoji hlavu 😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1614
5.7.23 07:40

No já bych si nedovolila napsat zda máš či nemáš dítě s běžným vývojem z popisu několika vět. Sama mám syna dysfatika a prošla jsem si spoustou vln je OK? Není OK? Okolí obecně mě taky konejšilo..ale můj instinkt říkal něco jiného…ale to je jedno. Hlavní je vymyslet něco co bude dítě bavit a při tom ho rozvíjet..já jela ve velkém aktivní listy se suchými zipy..tak si syn rozvíjel slovní zásobu i porozumění byť nemluvil..a teď když začal z toho tezi..zkus najít něco co dceru bude bavit a u toho s ni pracuj. Je jedno jestli tam něco je nebo se vyvíjí klasicky..určitě ji to neuškodí :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5176
5.7.23 10:58
@Anetlaila píše:
@hani28 znepokojuje me jen vice mene to, ze kdyz ji reknu at mi neco donese, poda nebo zvedne, tak bud stoji a diva se jako co po ni chci asi🤷‍♀️ a nebo se sebere a jde pryc a to mluveni no 😁

Tak mluveni se neboj, nekterym detem to trva dele, rozmluvi se pak treba doslova ‘pres noc’ a pak uz pusu nezavre.
A na knizky kazde dite taky moc neni, dcera milovala knizky snad od pul roku, porad si prohlizela obrazky a sedela v knihach, syna to zacalo zajimat pozdeji, snad az v tom roce - roce a pul, ale nikdy v nich nesedel tak moc jako dcera. Kazde dite je jine, rozvijej s ni to, co ji bavi, a u toho si s ni povidej, popisuj. A je fuk jestli to jsou knizky, trideni ponozek nebo hrabani se v pisku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí