Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Přemýšlím nad touto otázkou. Nedávno jsem byla s dcerou u psycholožky (na testech studijních předpokladů) a říkala mi mezi řečí, že má hodně pacientů středoškoláků, co se hroutí z toho, že třeba dostanou 1-2 a ze známek mají neskutečný stres. Radila mi, že nemám dceru přehnaně chválit za výkon ve škole (je zatím jedničkářka) a naopak jí najít aktivity, kde bude neúspěšná. Jako prevenci budoucích zhroucení.
Zároveň si různě čtu o studentech (i na VŠ), co se psychicky hroutí, kdykoliv se na ně někdo jen hrubě podívá a že učitelé mají metodický pokyn jen a jen chválit.
Přemýšlím, že je na současné výchově a školství něco asi hodně špatně, ale nevím, kde je zakopaný pes. Je to opravdu proto, že přehnaně lpíme na tom, abychom děti nekritizovali a neumožníme jim tak zvládat neúspěch? Je pro děti škodlivé, když dostávají ze začátku ve škole samé jedničky? Byla rodičovská výchova v minulosti v tomto lepší?
@brambora80 píše:
Přemýšlím nad touto otázkou. Nedávno jsem byla s dcerou u psycholožky (na testech studijních předpokladů) a říkala mi mezi řečí, že má hodně pacientů středoškoláků, co se hroutí z toho, že třeba dostanou 1-2 a ze známek mají neskutečný stres. Radila mi, že nemám dceru přehnaně chválit za výkon ve škole (je zatím jedničkářka) a naopak jí najít aktivity, kde bude neúspěšná. Jako prevenci budoucích zhroucení.Zároveň si různě čtu o studentech (i na VŠ), co se psychicky hroutí, kdykoliv se na ně někdo jen hrubě podívá a že učitelé mají metodický pokyn jen a jen chválit.
Přemýšlím, že je na současné výchově a školství něco asi hodně špatně, ale nevím, kde je zakopaný pes. Je to opravdu proto, že přehnaně lpíme na tom, abychom děti nekritizovali a neumožníme jim tak zvládat neúspěch? Je pro děti škodlivé, když dostávají ze začátku ve škole samé jedničky? Byla rodičovská výchova v minulosti v tomto lepší?
a toto můžeš nějak doložit? nebo to je jen na rozpoutání vášní? ![]()
@brambora80 píše:
Přemýšlím nad touto otázkou. Nedávno jsem byla s dcerou u psycholožky (na testech studijních předpokladů) a říkala mi mezi řečí, že má hodně pacientů středoškoláků, co se hroutí z toho, že třeba dostanou 1-2 a ze známek mají neskutečný stres. Radila mi, že nemám dceru přehnaně chválit za výkon ve škole (je zatím jedničkářka) a naopak jí najít aktivity, kde bude neúspěšná. Jako prevenci budoucích zhroucení.Zároveň si různě čtu o studentech (i na VŠ), co se psychicky hroutí, kdykoliv se na ně někdo jen hrubě podívá a že učitelé mají metodický pokyn jen a jen chválit.
Přemýšlím, že je na současné výchově a školství něco asi hodně špatně, ale nevím, kde je zakopaný pes. Je to opravdu proto, že přehnaně lpíme na tom, abychom děti nekritizovali a neumožníme jim tak zvládat neúspěch? Je pro děti škodlivé, když dostávají ze začátku ve škole samé jedničky?Byla rodičovská výchova v minulosti v tomto lepší?
A myslíš, že děti v první třídě víc motivuje ke vzdělání pochvala/hvěznička/jednička nebo špatné známky? ![]()
@brambora80 píše:
Dodala bych, ze i dospeli maji stejne problemy, ze kterych se hrouti. Vzdyt to je samy psycholog, psychiatr, uzivani antidepresiv. ![]()
@Keyllah píše:
A myslíš, že děti v první třídě víc motivuje ke vzdělání pochvala/hvěznička/jednička nebo špatné známky?
Pak je otazka, co je prinosnejsi/skodlivejsi pro spolecnost jako celek - nemotivovane deti, ktere skola nebavi, nebo hroutici se mladi dospeli. Koho je ve vysledku vic, co je lepsi z ekonomickeho hlediska, zdravotniho hlediska…
Maloktera zmena prinasi jen sama pozitiva, tak to je.
Před více než 30 lety jsem chodila do první třídy a taky jsme první půl rok nedostávali známky ale jen razítka…
@Hobitka píše:
Pak je otazka, co je prinosnejsi/skodlivejsi pro spolecnost jako celek - nemotivovane deti, ktere skola nebavi, nebo hroutici se mladi dospeli. Koho je ve vysledku vic, co je lepsi z ekonomickeho hlediska, zdravotniho hlediska…Maloktera zmena prinasi jen sama pozitiva, tak to je.
Ale prosím tě tohle bylo už za nás.. tohle fakt není o tom že v porvní třídě nedostávají děti známky nebo dostávají jen jedničky.
Ani nechci vířit vášně, spíš mě to zaujalo, Dcera (10 let) má právě problém zvládnout kritiku a než jsem mluvila s tou psycholožkou, tak mě ani nenapadlo, že mohlo být spouštěčem chválení (za známky ap.) a nedostatek neúspěchu.
Jinak o tom chválení na SŠ a VŠ jsem četla dnes tady: https://www.novinky.cz/…cky-40435357
Moje dítě bylo vždy největší kritik samo sebe a to zásadně bez objektivního důvodu, a to bylo na prvním stupni v monte třídě se slovním hodnocením a velmi mateřskou učitelkou ![]()
@Hobitka píše:
Pak je otazka, co je prinosnejsi/skodlivejsi pro spolecnost jako celek - nemotivovane deti, ktere skola nebavi, nebo hroutici se mladi dospeli. Koho je ve vysledku vic, co je lepsi z ekonomickeho hlediska, zdravotniho hlediska…Maloktera zmena prinasi jen sama pozitiva, tak to je.
a myslíš, že když v první třídě chválíš, že z toho jsou hroutící se mladí dospělí?
podle mě dokážeš prvňáčkovi školu otrávit velmi rychle a na dlouho, ale to, že v první třídě převážně chválíš a pak pomalu objektivizuješ a už jen nechválíš, přece neznamená, že se bude následně hroutit ![]()
Jinak ucim na pomerne velmi narocne fakulte (ne teda medicina), a co vnimam, ze studenti jsou nesamostatnejsi nez driv, clovek aby je skoro prosil, at dostuduji, vsechno odkladaji na posledni chvili… A ruzne zdravotni a psychicke problemy jsou celkem bezne a vsichni se zatim ohaneji casti studia za Covidu
. Premyslim, zda to na ne opravdu melo takovy nicivy vliv. Plus celkove nevedi, co chteji, coz je asi zase dano neprebernymi moznostmi, otevrenymi hranicemi… No, nemaji to jednodussi nez my, jakkoliv to tak muze vypadat, vsechna ta digitalizace a automatizace a moznosti jsou mozna spis na skodu.
@brambora80 píše:
@KeyllahAni nechci vířit vášně, spíš mě to zaujalo, Dcera (10 let) má právě problém zvládnout kritiku a než jsem mluvila s tou psycholožkou, tak mě ani nenapadlo, že mohlo být spouštěčem chválení (za známky ap.) a nedostatek neúspěchu.
Jinak o tom chválení na SŠ a VŠ jsem četla dnes tady: https://www.novinky.cz/…cky-40435357
ok, novinky…no, o těch si myslím své. Ale ty závazné metodiky MŠMT, ve kterých je uvedeno, že mají chválit máš k dispozici? viděla jsi je celé a v originále?
@brambora80 povedala by som, ze naroky na zivot celkovo su privysoke. vsetci mame velke ocakavania na komfort, zebezpecenie, bezpecie, istoty.. takze deti z toho nemozu byt vynate
Je to trend přicházející z USA, lidi hloupnou a nesnesou jakékoli nepohodlí.
Píše o tom třeba i jeden vyučující na ČAVU zde
https://cavu.cz/…nickeho-VSUP
Já tomu trendu věřím a nelíbí se mi. Na druhou stranu je to výsledek výchovy nás rodičů. Kolikrát vidím i tady na emiminu nebo jinde na internetu, jak rodiče, hlavně maminky umetají dětem cestičku a vadí jim jakákoli kritika dítěte, i když konstruktivní a dítě do ničeho nenutí, hlavně, aby se cítilo dobře. Pokud nechce na plavání, seženou omluvenku od lékaře, nechce do tábora, také ho tam přece nebudou trápit, a různé stížnosti na učitele, jak dětem ubližují…No tak tohle je výsledek - v generaci je stále více hloupějších, neschopných jedinců, kteří jsou ovšem přesvědčeni o své výjimečnosti, bohužel.
@Hobitka píše:
Jinak ucim na pomerne velmi narocne fakulte (ne teda medicina), a co vnimam, ze studenti jsou nesamostatnejsi nez driv, clovek aby je skoro prosil, at dostuduji, vsechno odkladaji na posledni chvili… A ruzne zdravotni a psychicke problemy jsou celkem bezne a vsichni se zatim ohaneji casti studia za Covidu. Premyslim, zda to na ne opravdu melo takovy nicivy vliv. Plus celkove nevedi, co chteji, coz je asi zase dano neprebernymi moznostmi, otevrenymi hranicemi… No, nemaji to jednodussi nez my, jakkoliv to tak muze vypadat, vsechna ta digitalizace a automatizace a moznosti jsou mozna spis na skodu.
Kamarádka co učí na právech říká to stejné. Ale nemyslím si, že by to bylo způsobeno tím, že se v první třídě trochu víc chválí, aby se děti namotivovali. Podle mě to přijde později -) někteří učitelé jsou méně nároční, dávají lepší známky, děti prosedí plno času u pc, mají vše, nemusí se moc snažit a bojovat…prostě už tam není ten tah na branku co dřív, tak nějak očekávají, že to dopadne, že to někdo za ně udělá, omluví je, nakonec jim to dá…