Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
2/2
Jsou tu strasny tlaky na to, ge ucitele maji malo penez a melo by se jim pridat, protože je to ostuda, bla bla bla, v zahranici si vydelaj xy a blabla bla.
Ano, je to naprosta pravda, ale v tom zahranici (predpokladam, ze maji namysli Nemecko a severské země) je taky učitelství prestizni obor na vysoke skole a fakt to neni jednoducha vec na abslovovani.
Ziju ted v DE a moje první spolubydlici byla koncici studentka pedagogiky. Kolik ona mela projektu, zkousek, monitorovanych hodin a vseho moznyho. Jak se biflila, neustale stresovala, kolik casu tomu dala a nebyla sama. Ted učím jeden předmět (praktika) na VŠ a nejlepší studenti jsou prostě ti z učitelství
, ne, nebudou se timhle ucit, ale proste jsku dobry. Neni to jak v cechach, kde na obory „ucitelstvi xy“,(dosad si libilvolne odborny predmet), jdou lidi, kteri chteji jednodussi variantu.
Takze ano, pokud tady chces mit dobry vzdelani pro sve dite, musi se bud dostat na vyberovou skolu, nebo si to musis zaplatit. Ale znova, skolstvi, stejne jako zdravotnictvi, by podle me melo byt zadarmo. Nicmene vidis, jak se ta kvalita liší 🤷🏻♀️
@Ahep píše:
Vymenila bych psycholozku - radit, abys naslq dceri aktivity, kde bude neuspesna, tak to fakt hned tak nekdo nevymysli.
Mela by vratit diplom!
Ty, mně tohle přijde jako rozumná rada - jen bych neřekla neúspěšná, ale průměrně úspěšná.
Jedno z mých dětí je to, co by veřejnost asi chápala jako výjimečně nadané, ve škole mu jde vše na plný počet víceměně bez námahy, do toho má naprosto jasné názory a pevnou páteř - celkem slušný recept na katastrofu, až by jednou dítko narazilo na ještě nadanější děti a podrazácké prostředí.
Od prvního stupně dělá menšinový sport, ve kterém je čistočistý průměr - v týmech sem tam úspěch, ale jinak vlastně jen zábava. A připadá mi to terapeutické a velmi zdravé pro jeho vyrovnaný vývoj. ![]()
@Big boss píše:
Jen tak pro zajímavost, kolik rodičů je dnes schopno dítěti říct na rovinu…
To se ti moc nepovedlo.
Moc ses nesnažil.
Odflaknul jsi to.
Pokazil jsi to.
Udělal jsi to špatně.
Tohle to moc nejde.Tak co, kdo tohle dítěti řekne? A přitom tohle to dítě potřebuje, jak se má naučit přijímat kritiku a zamýšlet se nad ní, když ho nikdo nekritizuje?
Všeho moc škodí, chvály i kritiky. Když je kritika oprávněná, má být vyslovena, bez posměšků a ponižování. Ovšem mnoho lidí kritiku vnímá jako ponížení, přitom je to úplně něco jiného.
Koukněte se na děti které sportuji na vyšší úrovni, jsou na kritiku zvyklé, trenéři jim na rovinu řeknou, že něco pokazily a pokud tohle dítě neumí přijmout, nebo s takovým přístupem rodiče nesouhlasí, tak to dítě ten sport nemůže dělat.
Tyhle děti jsou vyrovnanější a psychicky odolnější než jejich vrstevníci, kterým rodiče umetají cestičku a nedovolí nikomu křivý pohled na ně.
Děti naučené přijímat kritiku nepotřebují psychology a psychiatry.
Já s tímhle nesouhlasím, dá se to formulovat jinak s citem. Já jsem se hodně naučila v práci, měla jsem řadu tréninků. S kolegy se takhle nemluví, protože by je to mohlo poškodit a demotivovat. Tak proč takhle mluvit s dětmi?
Tohle aplikuju jak doma, tak v práci: Zeptám se na to, jak svoji práci hodnotí. Co cítí, že se povedlo a proč myslí, že se to daří? Co hodnotí jako nejtěžší část? Co by jim pomohlo? Cítí, že potřebují v nějakých krocích podpořit? Pak se vyjádřím v tom co oceňuji, hlavně v přístupu. Pak sdělím v čem vidím mezery, ale obvykle jen potvrdím to, co dotyčnej řekl a hledáme nějaké řešení. A na závěr zase pozitivně zhodnotím silné stránky. A ještě se zeptám na to, jestli je i z mé stránky vše ok, nebo je tu prostor ve změně přístupu. A to vždy bez obecenstva.
Ve škole i při kolektivním sportu se často děje to, že je to před celou třídou/skupinou. Není čas na one-to-one a nepracuje se zpětnou vazbou směrem k učiteli.
@brambora80 myslíš ten rozhovor s vyučujícím na AVU nebo kde to bylo?
@Big boss vrcholový sportovci nemají problémy?
Ale mají. A ideální prostředí to není.
Nevím teda, kde žiješ, tady rodiče na děti řvou.
@Anonymní píše:
@Jahudka82 Tak rikam si, ze to je taky zivot, ale zamrzi to. Kdyby se smaly deti, to clovek ceka, ale ze ho bude shazovat ucitelka jsem necekala. Chapu, ze pro ne to taky neni fajn, ze jim cast deti odejde, ale takhle ona to nerika, ona diteti rika, ze se tam nebude mit dobre, ze se tam bude muset moooc ucit, ze si my rozmyslet, jestli na to ma a denne ma na nej poznamky. Uz to bylo ted ke konci. Ja to tenkrat zazila taky, ale doufala jsem, ze se to zmenilo. Napsala jsem to sem kvuli tomu chvaleni, protoze problem podle me neni v chvaleni nebo v nechvaleni, ale ze se veskera snaha chtit vic, na necem makat shazuje a zesmesnuje, matka co nenechava sve dite „uzivat si detstvi“ (to ma byt proboha co na ZŠ?"), je presprilis ambiciozni, ale pak se divime, ze roste generace, co se hrouti, kdyz jsou na ni pozadavky a naroky. Ale s tim se musi zacit driv nez na prahu dospelosti.
No není to profesionální jednání ani trochu. Ta paní učitelka asi na hodinách psychologie na VS chyběla. Nebo je nějak zaujatá proti dětem co v něčem vynikají, jsou nadané - možná i víc než ty její, které se třeba nedostaly, protože na to neměly, ale to je jen spekulace - a neumí s tím pracovat, tak je jakoby sráží na úroveň těch průměrných, s kterými si spíš ví rady…? To jen takové zamyšlení, co ji k tomu vede…
škodu, jakou tím může napáchat, si asi neuvědomuje, což je dost smutný. Tohle už není konstruktivní kritika, ale trapný výsměch někomu, kdo má na víc, ale tahle společnost ma radši šedivý stádní průměr, než jedince, co do něj nezapadají. Všeobecně, ne jen tahle p. učitelka, spíš takový ten český přístup jakože „nevyčnívat, držet hubu a krok a mít klid“, ale u dětí tohle na místě opravdu není. Snad na tom bude na gymplu líp…
@Anonymní píše:
@Jahudka82 Tak rikam si, ze to je taky zivot, ale zamrzi to. Kdyby se smaly deti, to clovek ceka, ale ze ho bude shazovat ucitelka jsem necekala. Chapu, ze pro ne to taky neni fajn, ze jim cast deti odejde, ale takhle ona to nerika, ona diteti rika, ze se tam nebude mit dobre, ze se tam bude muset moooc ucit, ze si my rozmyslet, jestli na to ma a denne ma na nej poznamky. Uz to bylo ted ke konci. Ja to tenkrat zazila taky, ale doufala jsem, ze se to zmenilo. Napsala jsem to sem kvuli tomu chvaleni, protoze problem podle me neni v chvaleni nebo v nechvaleni, ale ze se veskera snaha chtit vic, na necem makat shazuje a zesmesnuje, matka co nenechava sve dite „uzivat si detstvi“ (to ma byt proboha co na ZŠ?"), je presprilis ambiciozni, ale pak se divime, ze roste generace, co se hrouti, kdyz jsou na ni pozadavky a naroky. Ale s tim se musi zacit driv nez na prahu dospelosti.
Tak styl, jakým to učitelka říká, je hrozný. Na druhou stranu, co jsem tak měla možnost pozorovat mezi svými spolužáky, tak ti, co se už na základce do páté třídy museli opravdu hodně učit a na přijímačky drtit… tak na tom víceletém gymplu potom opravdu často narazili na svůj limit a spousta z nich se tam opravdu trápila. A to je něco, co si ambiciózní rodič někdy nechce připustit, ale ten učitel to naopak vnímá. Já jsem u nás nezažila, že by u nás byli lidi shazovaní za to, že jdou na gympl ![]()
@Kasandra159 píše:
Já svoje dítko v jeho představách o budoucnosti podporuji. Takže teď bude studovat v zahraničí, protože IB program mě tak vyjde mnohem levněji, než v ČRRádo by studovalo i na kvalitní VŠ v zahraničí, protože dává přednost angličtině, ale to bude záležet hlavně na penězích, o znalosti strach nemám.
Předpokládám, že fyzika je pro tebe dost vhodný obor a tady je to jen MatFyz
Ještě FJFI (moje alma mater), báňská a pak nějaké ty jednodušší. Ale pozor, s fyzikou ať počítá s odstěhováním mimo ČR, změnou oboru, nebo nízkým platem. Tady je s ní mizerný uchycení a mizerný platy. Prodavačka v lidlu vydělá víc bohužel.
@Ruxas píše:
Ještě FJFI (moje alma mater), báňská a pak nějaké ty jednodušší. Ale pozor, s fyzikou ať počítá s odstěhováním mimo ČR, změnou oboru, nebo nízkým platem. Tady je s ní mizerný uchycení a mizerný platy. Prodavačka v lidlu vydělá víc bohužel.
Pro dítko ne, kvantová fyzika a směr čistě věda, nic více praktického a výdělečného
MatFyz i tak jen, když nevyjde nic v angličtině, a že bez přijímaček.
Dítko se zahraničím do budoucna problém nemá, já doufám aspoň v Evropu.
@Kasandra159 píše:
Pro dítko ne, kvantová fyzika a směr čistě věda, nic více praktického a výdělečnéhoMatFyz i tak jen, když nevyjde nic v angličtině, a že bez přijímaček.Dítko se zahraničím do budoucna problém nemá, já doufám aspoň v Evropu.
Francie je v tomhle třeba skvělá, mám tam několik spolužáků. Ale tam by musel k té angličtině přidat francouzštinu. Nemají tan angličtinu moc rádi. Hlavně pro běžný život.
I jinde v Evropě se určitě uchytí. ![]()
Na matfyz bych nešla, při zpětném pohledu. Měli jsme s nimi mnoho společného času v pozdějších ročnících, práce v Praze na reaktoru, vzájemné spolupráce atd. A tenkrát mi přišlo, že v nich tu chuť úplně zabíjeli. Však padali jak švestky, každou chvíli nějaký ten pokus o ukončení života.
Určitě ať si mladý najde něco kompenzačního, sport, nebo jiný koníček kde se nepoužívá logika a představivost (umělecké sklony to většinou na nějaký čas potlačí. Já nebyla schopná malovat, nebo psát povídky ještě pět let po škole). Kdo neměl nějaký ten svůj únik z reality, toho většinou fyzika, nebo případně matematika hodně semlela. Běžně chodili lidé po škole na terapie, do kláštera,… A ať se připraví, že vše co se naučil na střední je obsah cca tří přednášek na začátku prváku a dál to může vesele zapomenout. ![]()
Vy se na to hlavně připravte, je to pro do té doby premianta hrozná facka většinou.
Přeji hodně štěstí budoucímu „kolegovi“.
BTW, všechny techniky byli bez přijímaček už za mě. Nabere se 800 lidí a po prváku jich zůstane 50. Hlásí se na ně příliš málo lidí co to skutečně dělat chtějí.
@Ruxas píše:
Francie je v tomhle třeba skvělá, mám tam několik spolužáků. Ale tam by musel k té angličtině přidat francouzštinu. Nemají tan angličtinu moc rádi. Hlavně pro běžný život.
I jinde v Evropě se určitě uchytí.
Na matfyz bych nešla, při zpětném pohledu. Měli jsme s nimi mnoho společného času v pozdějších ročnících, práce v Praze na reaktoru, vzájemné spolupráce atd. A tenkrát mi přišlo, že v nich tu chuť úplně zabíjeli. Však padali jak švestky, každou chvíli nějaký ten pokus o ukončení života.
Určitě ať si mladý najde něco kompenzačního, sport, nebo jiný koníček kde se nepoužívá logika a představivost (umělecké sklony to většinou na nějaký čas potlačí. Já nebyla schopná malovat, nebo psát povídky ještě pět let po škole). Kdo neměl nějaký ten svůj únik z reality, toho většinou fyzika, nebo případně matematika hodně semlela. Běžně chodili lidé po škole na terapie, do kláštera,… A ať se připraví, že vše co se naučil na střední je obsah cca tří přednášek na začátku prváku a dál to může vesele zapomenout.
Vy se na to hlavně připravte, je to pro do té doby premianta hrozná facka většinou.Přeji hodně štěstí budoucímu „kolegovi“.
BTW, všechny techniky byli bez přijímaček už za mě. Nabere se 800 lidí a po prváku jich zůstane 50. Hlásí se na ně příliš málo lidí co to skutečně dělat chtějí.
Francouzština nehrozí, nabízela jsem Švýcarsko, němčinu zas tak špatnou nemá, ale dítko preferuje jen angličtinu a podle toho hledá vysoké ![]()
To, že jednu z podmínek pro přijetí bez přijímaček dítko splnilo už v kvintě, je jediné přimělo uvažovat i o studiu v ČR
Možných kompenzací má dostatek
Mám praštěné dítě a můžu jedině podporovat a stanovit, co jsem ještě schopná financovat a co ne ![]()
1/2
Jenomze to se zas vracime k nasemu hodnotovemu nastaveni jako spolecnosti. Tady se porad rika, ze kdo neumi, ten uci.
Z my zkusenosti je fakt hodne lidi, kteri vystuduji nějaký obor (lingvistiku, fyziku, chemii, sociologii atp.) a klidne by si udelali pedagogicky minimum a ucili, ale kdyz se pak dostanou do praxe a narazi na to, ze cokoliv smysluplnyho nemaji sanci si prosadit, tak ze školství odchazeji zhnuseny. Protoze jestli si myslis, ze u nas je hlavním ucelem skoly deti vzdelavat, tak te musim zklamat. Tady školství funguje spis jako hlidani deti, aby rodice mohli chodit do prace. A to myslim beze srandy.
Si vem kolik lidi jde na vysku s tim, ze proste budou mit titul a nakonec budou delat neco jinyho.
Pak tu mas úroveň pedagogickych fakult. Nechci nikoho urazit, ale je to ostuda. Tak fakt konci lidi, co chtej proste jednoduchy titul. Uroven odbornych znalosti a schopnosti pracovat se zdroji je k pláči. Ok, rikala jsem si, ze mají určitě hluboky znalosti vyvojovy psychologie a pedagogiky. No, tak to jsem teda narazila.
Ale vis co, minimálně u predskolni výchovy a prvního stupne jsem se setkama s majoritnim nazorem, ze to neni prece kvantova fyzika a ze klíčový je pro ucitelku, aby mela pevny nervy (souhlasím) a mela deti rada 😀 😀 😀. Jo, takze opravdu se neocekava, ze nekdo z hlediska odbornosti tu práci bude delat dobre.
Ale jak rikam, odrazi to nase hodnoty.