Proč mají současné děti často potíže přijmout kritiku/neúspěch?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2727
23.6.23 17:32
@Jancka_K píše:
No hele v tomhle si nejsem vůbec jistá ani v přístupu ke svým dětem. Když dítě něco odflákne a dostane za to jedničku nebo pochvalu, odflákne to i příště. Když za něco dostane špatnou známku, tak ví, že něco podcenilo a příště se musí více naučit. Takže asi pochválit, ale zároveň říct, co udělalo dítě špatně a co má zlepšit…

To si myslím, že děti takhle nefungují.
Přesně jsi popsala cvičení s německým ovčákem. Například při přivolání člověk musí dohlédnout na perfektní předsednutí. Jakmile mu jednou uznáš neúplný cvik, začne to flákat.
Děti jsou přeci jen složitější tvorové.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2727
23.6.23 17:33
@Big boss píše:
Jen tak pro zajímavost, kolik rodičů je dnes schopno dítěti říct na rovinu…
To se ti moc nepovedlo.
Moc ses nesnažil.
Odflaknul jsi to.
Pokazil jsi to.
Udělal jsi to špatně.
Tohle to moc nejde.

Tak co, kdo tohle dítěti řekne? A přitom tohle to dítě potřebuje, jak se má naučit přijímat kritiku a zamýšlet se nad ní, když ho nikdo nekritizuje?

Všeho moc škodí, chvály i kritiky. Když je kritika oprávněná, má být vyslovena, bez posměšků a ponižování. Ovšem mnoho lidí kritiku vnímá jako ponížení, přitom je to úplně něco jiného.

Koukněte se na děti které sportuji na vyšší úrovni, jsou na kritiku zvyklé, trenéři jim na rovinu řeknou, že něco pokazily a pokud tohle dítě neumí přijmout, nebo s takovým přístupem rodiče nesouhlasí, tak to dítě ten sport nemůže dělat.
Tyhle děti jsou vyrovnanější a psychicky odolnější než jejich vrstevníci, kterým rodiče umetají cestičku a nedovolí nikomu křivý pohled na ně.
Děti naučené přijímat kritiku nepotřebují psychology a psychiatry.

Nema problema. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3596
23.6.23 17:34

@ludmilaadamkova @Russet
Však ok, já jen že spousta rodičů to dítěti neřekne. Můj manžel je na hřišti za exota protože kritizuje vlastní dítě.
I když je tedy pravda, že tady máme poněkud speciální skupinku rodičů jiného „druhu“ a ti neváhaji cizího otce pokárat za kritiku vlastního dítěte. Možná je to jen místní folklór.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
23.6.23 17:39
@Big boss píše:
@ludmilaadamkova @Russet
Však ok, já jen že spousta rodičů to dítěti neřekne. Můj manžel je na hřišti za exota protože kritizuje vlastní dítě.
I když je tedy pravda, že tady máme poněkud speciální skupinku rodičů jiného „druhu“ a ti neváhaji cizího otce pokárat za kritiku vlastního dítěte. Možná je to jen místní folklór.

Tak záleží na mnoha fakterech když ti dítě 3-5 let nakreslí obrázek jako dárek tak asi není úplně společensky přijatelné ho roztrhat a řcit že je to hnusný a vyhodit do koše.

• Citovat
  • Upravit
3596
23.6.23 17:43
@ludmilaadamkova píše:
Tak záleží na mnoha fakterech když ti dítě 3-5 let nakreslí obrázek jako dárek tak asi není úplně společensky přijatelné ho roztrhat a řcit že je to hnusný a vyhodit do koše.

Ale to je zase extrém. Ovšem když otec na hřišti řekne dítěti, že se mu nějaký cvik nebo sestava nepovedla a cizí aktivistka dítě polituje jak má přísného tatínka, to už je něco trochu jiného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ludmilaadamkova
23.6.23 17:44
@Big boss píše:
Ale to je zase extrém. Ovšem když otec na hřišti řekne dítěti, že se mu nějaký cvik nebo sestava nepovedla a cizí aktivistka dítě polituje jak má přísného tatínka, to už je něco trochu jiného.

Záleží na věku a povaze dítěte. Nemůžeš dítě pořád chválit a nemůžeš dítě pořád kritizovat i když to bude podle všeobecných měřítek nešikovnější dítě než je průměr.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
23.6.23 20:34

@brambora80

1. socky
  2. tlak je všudypřítomný, nevim, kolik ti je, ale ty deti se pohybuji v desive rychle menicim se prostredi, porad se neco meni, vyviji. Dneska nesoutezis o práci z Pepou z vedlejsi vesnice, ale doslova s celym svetem. Navíc jsou zahlceni informacema, chybi jim takovy pevny bod „tohle jsou fakta, o tomhle se nedebatuje“, protože dnes je strasne moc informaci, coz vycerpava a člověk je prehlceny a neudela si prqkticky na nic nazor
  3. uroven toho, co musi umet, je uplne nekde jinde nez před x lety. Skoli se uplne jiny dovednosti atp.
  4. tlak rodicu. Ono se to podcenuje, ale je to proste pravda. Vidim to ve svym okoli
  • Citovat
  • Upravit
17972
24.6.23 08:55
@Russet píše:
Ale ti rodiče, kteří umetají, mají přece tu nezávadnou výchovu rodičů z let minulých. Tak kde se stala ta chyba?

Protože si myslí, že jejich rodiče to dělali blbě a oni to chtějí dělat „líp“. Někde jsem četla, že pro děti je zdravé zažít určitou míru frustrace. Že nedostanou všechny hračky na který si v krámu ukážou, že nemůže být vždy po jejich. S tím souhlasím. Jen to u mě někdy převálcuje takový ten instinkt uspokojit jejich potřeby (a mít od nich chvíli pokoj :mrgreen: ) Takže na výletě začnou že mají hlad, já automaticky začnu lovit svačinu, zatímco tatínek by je klidně táhl hladové až na kopec, protože se bojí, že se - stejně jako to má on - nají a pak už nehnou;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andrasteia
24.6.23 09:03
@Russet píše:
Ale ti rodiče, kteří umetají, mají přece tu nezávadnou výchovu rodičů z let minulých. Tak kde se stala ta chyba?

Myslimy ze ted ma deti generace nsrozena ns konci osmdesatek a hacatku devadesateky tyhle lidi v detstvi rozhidne nemeli librralni vychovu, spis byly jeste vycepovani.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.6.23 09:18

Ja nemohu souhlasit s tim, ze se deti jen chvali. Rozhodne se nechvali ti, co by se chvalit mely. Jsou ve tridach deti, co sve ukoly neplni, sikanuji ostatni a neni proti nim moc paka. To ano. Na druhou stranu jsem nyni zazila s ditetem prijimacky na osmilete gymazium, kam dite chtelo. Venovali jsme tomu plno casu a penez, bez jakekoli podpory skoly, naopak dite poslouchalo, ze toho pani ucitelka neni priznivce, ze na to nema, kdyz ve vlastivede napsalo v pisemce planetu s malym pismenem na zacatku, po prijeti mu nejen ze nikdo negratuloval, nepochvalil, ale je zesmesnovano ve stylu Takto se tvari gymnazista kdyz nevi apod. Ostatnim detem je ukazovano, ze snaha neco dokazat, zamakat a mit uspech se neceni. Neustale posloucham o zkazenem detstvi, o tom jak se prece tam bude muset strasne ucit (a to je jako spatne?), ze je treba nechat dite do 15 jeste v klidu. Ono se pak jako samo probere a samo bude ctizadostive? Kdyz je mu ukazovano, ze chtit vic je zesmesnovano? Sama jsem absolventka viceleteho gymazia a nemela jsem zkazene detstvi, naopak se mi tam ulevilo. Nikdo se mi neustale netlemil, ze mam jednicky apod. Tak to jen s tim chvalenim, ze to neni tak horke. Mozna se chvali prave ti, kterym by se mozna obcas melo rict at trochu maknou, ze peceni holubi do pusy neprileti.

• Citovat
  • Upravit
andrasteia
24.6.23 09:26
@Anonymní píše:
Ja nemohu souhlasit s tim, ze se deti jen chvali. Rozhodne se nechvali ti, co by se chvalit mely. Jsou ve tridach deti, co sve ukoly neplni, sikanuji ostatni a neni proti nim moc paka. To ano. Na druhou stranu jsem nyni zazila s ditetem prijimacky na osmilete gymazium, kam dite chtelo. Venovali jsme tomu plno casu a penez, bez jakekoli podpory skoly, naopak dite poslouchalo, ze toho pani ucitelka neni priznivce, ze na to nema, kdyz ve vlastivede napsalo v pisemce planetu s malym pismenem na zacatku, po prijeti mu nejen ze nikdo negratuloval, nepochvalil, ale je zesmesnovano ve stylu Takto se tvari gymnazista kdyz nevi apod. Ostatnim detem je ukazovano, ze snaha neco dokazat, zamakat a mit uspech se neceni. Neustale posloucham o zkazenem detstvi, o tom jak se prece tam bude muset strasne ucit (a to je jako spatne?), ze je treba nechat dite do 15 jeste v klidu. Ono se pak jako samo probere a samo bude ctizadostive? Kdyz je mu ukazovano, ze chtit vic je zesmesnovano? Sama jsem absolventka viceleteho gymazia a nemela jsem zkazene detstvi, naopak se mi tam ulevilo. Nikdo se mi neustale netlemil, ze mam jednicky apod. Tak to jen s tim chvalenim, ze to neni tak horke. Mozna se chvali prave ti, kterym by se mozna obcas melo rict at trochu maknou, ze peceni holubi do pusy neprileti.

Mam stejnou zkusenost. Byt z druhe strany, v ramci delani si pedagogickeho minima.
Tady se strasne malo tlaci na vzdelani ucitelu a malokdo umi s detmi skutecne pracovat.
Tady je porad snaha si zjednodusovat praci a jet na prumer. Nerikam, ze děti se maji selektovat a maji mit diametralne odlisny pristup, nesouhliasim, ze by se k nadanym detem melo pristupovat jako ke genium, ale setkala jsem se prave s tim, ze když nekdo vybocoval, byl pedagogy shazovany, protože pridelaval práci. Asi jsme idealista, ale ucitel ma zajistit nejaky minimum toho, co se zak nauci (1), ale i trosku vyvíjet deti v tom, v cem jsou dobre (2).
Kdyz k tomu oridas jeste inkluzu, tak je to fakt peklo.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.6.23 09:46

@andrasteia dekuji za zkusenost. Neni to o tom, ze by se rodic povysoval a chtel sve dite stavet na piedestal, nemyslim si, ze je v necem lepsi, ani ze nutne bude lekar nebo pravnik. Ale ten, kdo bude delat ty osmihodinove operace mozku nam a nasim detem, musi byt nekdo kdo se umi kousnout, potlacit sebe a makat a ja nevim, jestli tohle dnes se deti uci, chtit vic. Prijde mi, ze ne. Kdyz nekolik ucitelek, nebyl to problem jedne, ho zrazuji, shazuji a zesmesnuji.

• Citovat
  • Upravit
17972
24.6.23 09:59
@Anonymní píše:

Tyjo to je strašný, taková demotivace - o to jsi radši, že jde pryč, co? Já taky doufám, že by se náš mladej mohl dostat na gympl, jde teď do 5., pro mě byla základka na 2.stupni peklo. Jenže on chce zůstat s kamarádama na ZŠ, líbí se mu tam. Uvidíme jak mu to v 1.pololeti půjde, u nás už se 5.trida bere jako přechod a trénink na systém 2.st. Různí učitelé a tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Prostě Vodnář
24.6.23 10:30

Systém v dnešní době nehledí na děti jako individuality, ale pouze jako na čísla. Hodit úspěchy a neúspěchy jedince na počítače a zbavit se tím naší lidské odpovědnosti je přinejmenším lajdácké. Dříve bylo školství centralizované a bylo snahou udržet celorepublikovou kvalitu. Bohužel dnes se spousta povinností hodila na školy samotné a stačí vyjet pár kilometrů za velká města a zaznamenáte rapidní propady ve vzdělání. Také se změnil způsob spolupráce mezi školou a rodinou. Dnes někteří rodiče raději se školou nesmyslně válčí a neúspěchy dítka hází hlavně na školu, namísto připuštění svých vlastních chyb. Ale vzhledem k tomu, co se chystá, tak se obávám, že na dnešní školství budeme rádi ještě vzpomínat.

@brambora80 píše:
Přemýšlím nad touto otázkou. Nedávno jsem byla s dcerou u psycholožky (na testech studijních předpokladů) a říkala mi mezi řečí, že má hodně pacientů středoškoláků, co se hroutí z toho, že třeba dostanou 1-2 a ze známek mají neskutečný stres. Radila mi, že nemám dceru přehnaně chválit za výkon ve škole (je zatím jedničkářka) a naopak jí najít aktivity, kde bude neúspěšná. Jako prevenci budoucích zhroucení.

Zároveň si různě čtu o studentech (i na VŠ), co se psychicky hroutí, kdykoliv se na ně někdo jen hrubě podívá a že učitelé mají metodický pokyn jen a jen chválit.

Přemýšlím, že je na současné výchově a školství něco asi hodně špatně, ale nevím, kde je zakopaný pes. Je to opravdu proto, že přehnaně lpíme na tom, abychom děti nekritizovali a neumožníme jim tak zvládat neúspěch? Je pro děti škodlivé, když dostávají ze začátku ve škole samé jedničky? Byla rodičovská výchova v minulosti v tomto lepší?
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.6.23 11:06

@Jahudka82 Tak rikam si, ze to je taky zivot, ale zamrzi to. Kdyby se smaly deti, to clovek ceka, ale ze ho bude shazovat ucitelka jsem necekala. Chapu, ze pro ne to taky neni fajn, ze jim cast deti odejde, ale takhle ona to nerika, ona diteti rika, ze se tam nebude mit dobre, ze se tam bude muset moooc ucit, ze si my rozmyslet, jestli na to ma a denne ma na nej poznamky. Uz to bylo ted ke konci. Ja to tenkrat zazila taky, ale doufala jsem, ze se to zmenilo. Napsala jsem to sem kvuli tomu chvaleni, protoze problem podle me neni v chvaleni nebo v nechvaleni, ale ze se veskera snaha chtit vic, na necem makat shazuje a zesmesnuje, matka co nenechava sve dite „uzivat si detstvi“ (to ma byt proboha co na ZŠ?"), je presprilis ambiciozni, ale pak se divime, ze roste generace, co se hrouti, kdyz jsou na ni pozadavky a naroky. Ale s tim se musi zacit driv nez na prahu dospelosti.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML