Dcera je drzá

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.2.16 19:17

Dcera je drzá..

Žádám o radu, zkušenost, nezaujatý pohled.
mám dvě dcery- 5 a 2,5.
starší dcera se poslední cca půl rok vyjadřuje strašně. je možné, že to má ze školky, ale její reakce mi připadají přes čáru. stačí aby jí vzala mladší hračku a už po ní křičí, že je prase, hnusnice, babko pitomá…takhle to možná zní srandovně, ale když to slyšíte třikrát do hodiny, už toho mám plný zuby, nehledě na to, že to už opakuje ta mladší.
dnes si hrála s kostkou, zkoušela na ní uvázat tkaničku. nešlo jí to, začala natahovat a vztekat se. nabídla jsem jí pomoc, nechtěla a vztekala se dál. nechala jsem jí, ale ve vzteku praštila mladší-byla jsem ve vedlejší místnosti a byly to dvě rány do zad, pořádné. takže řev, přišla za mnou.
chvíli po ní starší, že ať jí pomůžu. řekla jsem, že když chce ubližovat, tak já jí nechci teď pomáhat. šla do pokoje a začala tam křičet, že jsem hnusnice, zlá, pitomá, blbá..pak přišla znovu, řekla jsem, že když jsem hnusná, tak jí nepomůžu-a ona se po mě ohnala tou kostkou. tak to už jsem vstala a dala jí na zadek, protože mám zato, že tohle si prostě ke mě nesmí dovolit.

ale štve mě to, její vyjadřování a chování.

jinak ve školce je to bezproblémová holka, rozhodně nepatří k takovým těm vůdcům smečky, zlá na děti není.

mluvím s ní, říkám jí, že mě mrzí, jak se mnou mluví, že už je dost velká, abychom si věci mohly vysvětlovat, že jí nechci dávat přes zadek, ale že tohle si k mámě dovolit nesmí.

když se obě spojí, připadá mi, že mě mají obě pr…ta starší ještě jakž takž poslechne, ale mladší ne-něco řeknu 5× a nic, zvýším hlas, ona se na mě podívá, vyvalí oči a řekne-NE! jako mlátit je nechci, protože to bych mohla pořád, spíš radu…

jsem z toho už unavená a smutná.. mám už toho všeho nějak dost :,(

prosím o anonym-pyšná na to nejsem, že si nevím rady.. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
17359
9.2.16 19:28

Tak sfera problemu je ovela sirsia, odporucam precitat si nejaku dobru knizku o vychove.
ja deti nebijem, nikam to nevedie, akurat sa citis zle.

pouzivam trosku ine vychovne metody, v tomto pripade by som dcere povedala, ze vzdy ked sa skaredo vyjadri, tak jej umyjem jazyk mydlom, aby nebol spinavy od takych skaredych vyrazov.

ver tomu, ze to urobis dva tri krat a da si sakra pozor na to, co a kedy povie :D

ale ako pisem na zaciatku problem je ovela sirsi a takto cez internet to neporiesis :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20385
9.2.16 19:33

Tak to jsi na tom naprosto stejne jako ja ;) Neboj, bude lip ;) ja uz mam 6 a 3 a trochu lip je ;) Staci mi rict tak 4× nez mladsi poslechne, starsi uz je lepsi nez pred rokem ;)

Ale taky jsme meli podobne boje, starsi dost na houby, tam byl vzdor velky a kdyz se oba spoji, tak jsem myslela, ze proletim stropem, jak jsem byla natlakovana ;)

Ale u nas se osvedcily zakazy oblibene cinnosti (myti nadobi, pomahani u vareni - pro mladsi a pro starsi zakaz her, televize a pomahani tatovi). A vydrzet to i pres plac, vztekani, proseni 20× denne ;) A uvidis, ze to pomuze ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.16 19:34

@soldi knížky o výchově jsem četla. RABR, Sourozeni bez rivality, Koncept kontinua.

ovšem ona teorie a praxe jsou dvě odlišné věci.

v zásadě taky nejsem příznivce fyzických trestů, ale mám zato, že jsou věci, které si dítě dovolit nesmí a přes to nejede vlak..

flegmatik nejsem, takže vybouchnu snáz, to přiznávám.

zakl.

• Citovat
  • Upravit
337
9.2.16 19:36

Znám to od své čtyřleté… Sice reakce jiné, ale nemění to na výsledku. Doma neposlechne prakticky témeř vubec, když ji upozorním, co ji ceka, kdyz neposlechne, tak na me začne křičet že ať to ani nezkoušim nebo ne, ani náhodou a samozrejme nechci a nebudu uklízet/jist/oblikat - popřípadě co… Mám nervy v kýblu, kolikrat už se nemam sílu fakt dohadovat, takze odcházím z místnosti a nemluvím s ni. Paradoxně za mnou chodí vic jak 100× za den se slovy moc moc moc moc moc Tě miluju maminko! A dáš mi dobrůtku popřípadě zabavenou věc (ačkoliv nesplnila co mela). Nesnáším pak lidi okolo, co na mě koukaj, co jsem vlastně já zač, kdyz mam tak úžasnou holčičku. Neporadila jsem, omlouvám se a rada si počkám, co Ti bude razeno :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.16 19:37

@pelikan21 díky za povzbuzení :hug: ano, důslednost vím že je moc důležitá…problém je, že nevím, čím je trestat. na televizi téměř nekoukají, na počítači na Peppu max. půl hodiny denně, takže tím je taky příliš nepotrestám.. :think:

• Citovat
  • Upravit
17359
9.2.16 19:38

Tak ja sa tou teoriiou riadim, takze mozem potvrdit, ze to skutocne funguje :D

moj muz je cholerik, ja som tiez pomerne vybusna a mame dvoch chalanov vo veku 4 a 2 roky, takze tiez nemam na ruziach ustlane :mrgreen:
ale bit ich nebijeme ani nahodou.

v tomto linku je par velmi jednoduchych overenych rad
 http://m.rodinka.sk/…uci-rodicia/

ono to chce kompletne zmenit Tvoj pristup, pokial sa o to aspon nepokusis, tak inak poradit neviem :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
9.2.16 19:44
@Anonymní píše:
@pelikan21 díky za povzbuzení :hug: ano, důslednost vím že je moc důležitá…problém je, že nevím, čím je trestat. na televizi téměř nekoukají, na počítači na Peppu max. půl hodiny denně, takže tím je taky příliš nepotrestám.. :think:

tak u nas su tresty, ktore trestami v podstate nie su. ale skor sa snazim motivovat.
najvacsia odmena pre deti je pozornost rodica.
poviem: pod, upraceme spolu izbu, a potom Ti precitam knizku. funguje to urcite lepsie nez: okamzite si uprac izbu, lebo inak dostanes na zadok!

ked udrie brata zo zlosti, nekricim, len mu poviem, ze to bolo skarede a ze jeho to teraz boli a ze ked sa chce tak skaredo spravat, nech ide za dvere a my sa tu budeme spolu hrat bez neho.

ked sa na mna zazenie, chytim mu ruku a polozim mu ju na zem, tam mu ju drzim a poviem, ze nie, toto sa nesmie, ruka ostane na zemi, pokial chce udierat mamu. mama sa moze iba hladkat.

ideme von, nechce sa obliect, poviem: dobre, neoblec sa, mne je to jedno, Tebe bude zima. a necham ho ist von neobleceneho (bundu mu pravdaze pre istotu zoberiem).

a pod.
prikladov je vela. ale chce to vela trpezlivosti a kreativity :D
bitka a krik nikam nevedu.
dieta nerobi zle, lebo Ta chce nahnevat, robi to, lebo sa nevie popasovat so svojimim emociami

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.16 19:46

@soldi pročítám a smysl mi to dává…ale zeptám se, pokud jsi cholerik-jak se ovládáš, abys opravdu nekřičela, nevybouchla, zkrátka nechala negativní emoce pod pokličkou? já bych přístup změnit chtěla, taky proto jsem ty knihy četla, ale nevím, jak udržet nervy na uzdě, navíc když je to krát2.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.2.16 19:48

@soldi nechat jí samotnou v pokoji, nebo poslat za dveře jsem zkoušela několikrát, řekne prostě NE! NEPŮJDU. a co pak dál?

• Citovat
  • Upravit
17359
9.2.16 19:51
@Anonymní píše:
@soldi pročítám a smysl mi to dává…ale zeptám se, pokud jsi cholerik-jak se ovládáš, abys opravdu nekřičela, nevybouchla, zkrátka nechala negativní emoce pod pokličkou? já bych přístup změnit chtěla, taky proto jsem ty knihy četla, ale nevím, jak udržet nervy na uzdě, navíc když je to krát2.

joooj, vsak aj ja obcas vybuchnem, to si zas nerob o mne iluziee :mrgreen:
mne chalani ani do skolky nechodia, cize som na nich cele dni len ja sama plus do toho tehotna :D

ale postupne som sa nauccila ovladat, vzdy si tak hovorim, ze o nic nejde, vsak su to len deti, nic sa nedeje, predycham to a snazim sa veci riesit s kludnou hlavou.
a poviem Ti, ked som kludna, tak sa mi stresove situacie riesia ovela pohodovejsie nez ked vybuchnem. len to chce proste trening, urcite to nepojde zo dna na den. ale kazdy uspech v sebaovladani potesi :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1521
9.2.16 19:55

Biti nepomuze, to jsem pochopila vcelku rychle. Take jsem vcelku vybusna a umim i pekne zarvat, a vidim na dceri ze tu pevnou ruku potrebuje. Asi brzy zjistis, ze zadna univerzalni rada neni. Ja posilam do pokoje a smi prijit az se mnou bude mluvit slusne. Zabira i pohrozit neprectenim pohadky, cteme kazdy vecer. Povykladat pohadku o holce ktera se chovala takhle hnusne a rozebrat to spolu, ale ne hned po konfliktu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17359
9.2.16 19:56
@Anonymní píše:
@soldi nechat jí samotnou v pokoji, nebo poslat za dveře jsem zkoušela několikrát, řekne prostě NE! NEPŮJDU. a co pak dál?

zoberiem a odnesiem :D
aj 20 krat. casom to pochopili obaja, ze neustupim, takze uz posluchnu.

pripadne este mozes aplikovat ignoraciu (to ale nerobim rada a vyhybam sa tomu), ze sa okazalo venujes len druhemu dietatu a to zlostné ignorujes. toto ale zas narusa vazbu medzi surodencami a ja si dost potrpim na to, aby boli chalani partaci a nemali medzi sebou konflikty.

albo este, ked nepojde ona, zobr druhu dceru a chod s nou prec: napr, pod ideme vybrat umyvacku, alebo upratat pradlo, neviem, co ma rada, nemusi to byt nutne hra, ide hlavne o Tvoju pozornost, to je najlepsia motivacia, teda aspon u nas :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.16 20:16

@soldi Oboje zmíněné dělám, ona jde ale hned za námi, prostě sama nikde nezůstane, když jí tam nechám ani když jí pošlu pryč…nechci, aby to znělo, že hledám výmluvy, ale tohle na ní prostě nefunguje, takže prostě hledám JAK potrestat, protože kolikrát vysvětluju, pak zařvu a pak už prostě nevím kudy kam.. :roll:

• Citovat
  • Upravit
17359
9.2.16 20:23
@Anonymní píše:
@soldi Oboje zmíněné dělám, ona jde ale hned za námi, prostě sama nikde nezůstane, když jí tam nechám ani když jí pošlu pryč…nechci, aby to znělo, že hledám výmluvy, ale tohle na ní prostě nefunguje, takže prostě hledám JAK potrestat, protože kolikrát vysvětluju, pak zařvu a pak už prostě nevím kudy kam.. :roll:

vysvetlovat nema zmysel, to ma nikdy nebavilo :mrgreen:
ja nepoznam situaciu u vas doma aniTvoju dceru, musis si sama najst, ze co na nu plati, nehladaj sposob ako ju potrestat, naopak, hladaj sposob ako ju motivovat k zelanemu spravaniu.

ja tymto sposobom fungujem od uz niekolko rokov, cize moje deti su na to naucene, Ty musis zacat od piky, ale da sa to. u nas napr. pomaha aj obratit situaciu na srandu, ked vidim, ze starsi syn vybuchne, tak nezacnem po nom kricat, ani ho trestat, skusim ho srandickami uvolnit, aby sa dostal z nepohody, nebazirujem na 100% tnom dokonalom chovani.

len naozaj si musis Ty sama najst co bude u vas platit, neexistuje ziadny univerzalny navod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí