Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebuji poradit, co dělat. Dcera -6- strašně lže
Lže co dělá, vymýšlí si, že jí něco bolí a když jdeme k doktoru, tak mi tam řekne že jí to nikdy nebolelo.. Naposledy to bylo dost vážné, obvinila mého bratra - puberťáka - že jí řekl, ať mu strčí prsty do zadku - hovorově - a chudák dostal strašně vynadáno, než se malá opět přiznala, že jí to neřekl. Co dělat..?
Neverit ji. A davat to patricne najevo. Ono kdyz pak rekne, ze ma hlad a ty ji to nebudes verit, tak ji velmi rychle dojde, ze aby se ji verilo, musi mluvit pravdu.
Zamyslet se nad tím, proč to dělá. Chybí jí pozornost? Má problémy ve škole? Narodil se jí sourozenec? A taky bych kontaktovala psychologa. Hlavně proto, abys věděla, jak na to. Ono obvinit někoho ze sexuálního zneužití už je vošajstlich.
Může z toho vyrůst, ale v šesti je to na hraně.
@Bibi239 píše:
Neverit ji. A davat to patricne najevo. Ono kdyz pak rekne, ze ma hlad a ty ji to nebudes verit, tak ji velmi rychle dojde, ze aby se ji verilo, musi mluvit pravdu.
Souhlasím. Dala bych ji najevo, že ji nevěřím nic, co řekne. Ona si to pak rychle rozmyslí…
Nerozmyslí. Dobrovolnicky dělám s dětmi s poruchou chování a ujišťuji tě, že tohle dlouhodobě nefunguje.
A za druhé - to lhaní má nějaký původ. I kdyby jako přestala lhát, tak se to promítne jinde - agrese, nemoci, sebepoškozování…
K psychologovi nebo se z toho zblázníte vy a v budoucnosti budou trpět lidi okolo ní a nakonec i ona bude nešťastná…můj manžel je notorický lhář už od malička (myslí si, že jsme všichni blbý a on nám může nakecat co chce a my to sežerem - omyl) a trpím tím hlavně já, protože okolí ani neví že lže a dělá z nich blbě, bohužel já jsem ho prokoukla… takže za mně - kout železo dokud je žhavé, okamžitě řešit - nejlépe odborně… přeji hodně štěstí ![]()
Nějaký důvod to být musí. Třeba potřeba pozornosti od okolí, a nebo nějaká menší verze bájné lhavosti - ten člověk prostě věří tomu, co řekl, ikdyž v pohodě to později odvolá.
nevím, jestli v šesti není pozdě, ale vybavuju si, jak do mě tyhle morální hodnoty cpala babička skrze pohádky. Přečetli jsme si jednu a pak o ní diskutovali. Co je špatně, co je dobře a jak je to v životě (v tom dětském). Tohle „povídání si“ v určité míře funguje i na moje děti. Teda - doufám. Vypadá to, že se pojí právě ta „pozornost“ a svým dílem právě prožívání nějaké morální hodnoty.
@Katche píše:
Nerozmyslí. Dobrovolnicky dělám s dětmi s poruchou chování a ujišťuji tě, že tohle dlouhodobě nefunguje.
A za druhé - to lhaní má nějaký původ. I kdyby jako přestala lhát, tak se to promítne jinde - agrese, nemoci, sebepoškozování…
nektere deti jsou i bez poruchy… Mne to u ctyrleteho fungovalo velice dobre. On zkratka zjistil, ze mu verim a byla desna prca se mnou manipulovat a koukat, co delam jen na zaklade jeho tvrzeni. Kdyz pak zjistil, ze vymyslenim ztratil duveru a ja mu nic neverim, ani ze ma hlad, zizen, chut na bonbonek, ze chce pusu, tak si to rozmyslel. Pridali jsme pohadku o pasackovi, co furt volal, ze vlk, vlk a sam uznal, ze vymyslet se nema. ![]()
V takovém případě bych opravdu navštívila psychologa. Bohužel malé a krásné holčičtě věří všichni a tohle vypadá, že by mohlo někdy špatně dopadnout ![]()
@kissi píše:
Ahoj, potřebuji poradit, co dělat. Dcera -6- strašně lžeLže co dělá, vymýšlí si, že jí něco bolí a když jdeme k doktoru, tak mi tam řekne že jí to nikdy nebolelo.. Naposledy to bylo dost vážné, obvinila mého bratra - puberťáka - že jí řekl, ať mu strčí prsty do zadku - hovorově - a chudák dostal strašně vynadáno, než se malá opět přiznala, že jí to neřekl. Co dělat..?
a mluvila jsi s ní o tom proč?
Le se obvykle ze dvou pochopitelných důvodů - ze strachu a pro zisk - ziskem může být cokoli - pocit moci, pozornost, pocit důležitosti, pomsta bratrovi… zjistěte příčinu a přestane to…
rozhodně bych s ní hodně mluvila mluvila a mluvila
Mluvili jsme o tom, v klidu, proč.. Hlavně o tom posledním případu… Pomotala to. K psychologovi se chystáme už jen kvůli nástupu do školy. Je zvláštní, že tam nelže.. Nikdo jí neubližuje.
@kissi Pomotala to? Tak to zase lže, ne? Jak lze něco takového pomotat?? Koukám, že tobě se dá nakukat všechno.
Mám stejný problém se synem. Je mu 10 let.
Nezapisuje si úkoly, vše má doslova na salámu. Ve škole je schopný si lehnout na lavici, dát si kapucu přes hlavu a myslet si o ucitelích něco o prdeli.
Nejhorší je jeho lhaní. Lže i v maličkostech… Například, že čte knížku na čtenářský deník. Každý den u toho sedí, dělá že čte a přitom nic.
Dokáže lhát klidně týden o tom, jak ve škole učitelce zaplatil výlet, 3 dny po sobě jsem se ho ptala. Pokaždé přísahal, že to platil!! Vždy měl výmluvu, proč to není zapsané v žákovské. Až mi volala učitelka, že potřebuje peníze na výlet a tím to prasklo.
Ve škole je ovšem chytrý, když chce, je jeden z nejlepších ve třídě.
Jako miminko byl priduseny a ozivovali ho.
Nijak extra neumí dávat najevo city.
Dost si dovoluje i na mladšího sourozence. Diktuje mu co a jak…
Snažila jsem se už všelijak. Promluvy, domluvy, výstrahy, povídání, mazlení, zákazy, přísnost, občas i opravdu přes zadek. Ale vždy slibuje, slibuje, ale zase je jiný a jiný případ
Začněte všichni co jste doma chodit do rodiné terapie. Dost to pomůže i s tím, co řeší starší syn, tobě to pomůže posílit rodičovské kompetenece, aby tě neměl na salámu už v deseti a plus to pomůže s tím vším, co si tu nenapsala.
Adresář lidí co vám umí pomoci najdeš zde: