Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, už jsem z toho zoufalá ![]()
Dcera 15 měsíců, poslední dobrou má problém se vykakat. Dva dny třeba nekaká a když ano tak má stolici strašně tuhou, tlačí tak moc že se i u toho poblinká a pláče samozřejmě ![]()
Volala jsem paní doktorce, máme vyzkoušet vlákninu zatím ale nezabralo, mate někdo takovou zkušenost? A co vám třeba pomohlo aby měla stolici řidší? Bílé jogurty papá a pije dost
@JancaS84 píše: VíceŠvestkovou šťávu jsme zkoušeli ale ta jí bohužel nechutnala, skoro nic nevypila
Luctulosa je super.
Syn měl od narození ![]()
Stačí do pití co má ráda rozmíchat vypít a do večera bude bobek ![]()
@Misha8585 píše: Více
A ta Lactulosa není na doporučení od lékaře?
@Anicka776 ne vůbec ![]()
Syn ji měl asi do 4let.
Jedl normálně pil normálně ale na stolici trpěl hodně. ![]()
@Misha8585 píše: Více
Aha super, takže je to i pro tak malé děti?
Určitě vyzkoušíme moc děkuji.
Dcera nikdy problémy neměla ani jako malé miminko ale ted je to hrozne, je mi ji moc lito jak ji to nejde a stolice tvrdá jak kamen
a jak jsem psala tak při tom tlaceni prave i občas blinka ![]()
@Anicka776 ano to měl i syn.
Tlačil tak že se pozvracel a jednou si natrhl p. delku ![]()
Dávali jsme a hodně mu to pomohlo.
Dnes je bez problémů a je mu 5.
Syn měl dlouho tyto problémy. Na radu kamarádky bral prebiotickou vlákninu od Valosun. Zabralo to zázračně.
Znám znám znam. ![]()
Bohužel. Náš syn měl pak z kakani trauma a nekakal třeba 6 dní. Prostě to držel. ![]()
Pomohl nám až Forlax.
Zkoušela jsem mu ho 3× vsadit a zase jsme se vrátili do kolotoče problém s kakanim.
Forlax se dá užívat dlouhodobě.
Dlouhodobě ve lactulosa aby byla stolice měkká a šla dobře vytlačit a probiotika. Jestli dáváte vlákninu musí dítě hodně pít…jinak má vláknina spíše opačný efekt a spíš ji ještě víc zaspuntuje…ta vláknina je jistota. Dával jsem ji denne. A když hodně tlačila a nešlo to tak mikroklystyr laxik..byly doby kdy jsme klystýr dávali ob den aby se vyprázdnila. Déle jsem nenechávala..bylo toho pak moc a hodně bolelo…postupně se to zlepšovalo jak se dcera přestala bát že to bude bolet a hodně pomohlo i udělat si denní rituál kdy si dcera večer prostě sedla na nočník a zkoušela chvilku tlačit…třeba 2 minuty a pak si šla zase hrát…a za půl hodinky znovu…nejpozději napotřetí se pak vyprázdnila. Pořád ještě to hlídám ale většinou chodí každý den, někdy Ob den. Jakmile vidím že tlačí a nejde to tak se domluvíme že když se do druhého dne do odpoledne nepodaří dáme lactulosu. Ale většinou už to není třeba.
Forlax nedávejte. Dejte Lactulosu. S vlákninou je to zrádné, může ještě víc zašpuntovat. Dobré jsou i švestky. To že dítě musí tak tlačit a má tak tuhou stolici mu časem poškodí střevo, vytvoří kapsu a vše se horší. Průšvih taky bývá včas nerozpoznaný hirsprung.
@Anna766 Nejdříve mě napadlo, že si tady z tebe někdo vystřelil…
Lžičku (malou dětskou) řepkového oleje zamíchat do jídla k obědu