Dcera nechce půjčovat hračky

287
13.10.22 11:38

Dcera nechce půjčovat hračky

Ahoj, dveří jsou 2 roky a 5 měsíců. Vůbec nechce půjčit hračky, převážně doma. Začne hrozně křičet, snažím se jí vysvětlit, že jinde si taky hračky půjčí. Vím, že dítě by se mělo rozhodovat o tom co půjčí nebo ne, ale ve výsledku mi to nepřijde správné, když jinde si hračky půjčí a když bych někam přijdeme a řeknu ji, že si hračku půjčit nemůže, že ona je taky nepůjčuje… Nevím moc jak tyhle situace řešit. Máte někdo podobnou zkušenost a případně co u vás zafungovala??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14592
13.10.22 17:15

Kdyby pujcit druhému nechtela, ale sama si pujcit chtěla, tak bych ji vybídla, ať půjčí i svou. Ale syn byl třeba hodně takovy, ze si hrál na svém písečku se svým kyblickem a ostatních si nevsimal. Tak jsem pak řekla jinému dítěti, ze to pujcit nechce, když začal natahovat, ze mu to někdo chce vzít.

Samozřejmě u tak malých děti záleží jen na té konkrétní situaci, pokud zrovna pujcit nechce a sama chce brat, tak ať půjčí, pokud ani sama nechce brat jiné, ať klidně nepujcuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
13.10.22 17:30

No to právě jde takhle praktikovat špatně. Bydlíme ve větším domě s rodinou, kde jsou asi 4 bytové jednotky a když jdeme na návštěvu, tak tam mají své hračky, my si svoje nenosime. A taky si půjčuje od ostatních dětí. Jenže teď bude těžké ji vysvětlit, že ona si je půjčit nemůže a musí si nosit svoje… Pro mě je to teď náročná situace :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14592
13.10.22 17:36
@Elis95 píše:
No to právě jde takhle praktikovat špatně. Bydlíme ve větším domě s rodinou, kde jsou asi 4 bytové jednotky a když jdeme na návštěvu, tak tam mají své hračky, my si svoje nenosime. A taky si půjčuje od ostatních dětí. Jenže teď bude těžké ji vysvětlit, že ona si je půjčit nemůže a musí si nosit svoje… Pro mě je to teď náročná situace :(

Jo tak to jsem nepochopila ze se jedna o vzajemne návštěvy doma. Tak to bych občas zachránila jen nějakou hračku, na které vyloženě lpí, kdyby mu ji někdo vyloženě bral, jinak ať půjčí, když někdo přijde. Musím říct, ze mladší taky teď má takové období, kdy hned chce to, co si od nej půjčí někdo jiný, dokonce začne rvat, když mu to spadne na zem a jiné dite to sebere a chce mu to třeba podat :lol: tak to pak do toho vstoupím a snažím se mu vysvětlit, ze ta holcicka je moc hodna, protože mu hračku podává, a at na ni nekrici, ale udela mala mala. A sama ji pohladim po vlaskach. Například. To mi celkem funguje, ale je to náročné, to jo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
13.10.22 17:46

Ono toto se řeší těžko. Půjčíš bez obav svůj telefon, ovladač na televizi, notebook, knihy atd..?Já bych asi neměla problém ani u jednoho, ale záleželo by na délce půjčení a co s tím ten druhý dělá. Podobně to mohou mít děti, k hračkám mají větší vazby, nejsou to pro ně jen hračky a půjčí to jen někomu, komu mohou věřit, že jim to vrátí. Asi bych v tomto trénovala s ní. Mohu si půjčit prosím tvou panenku, za chvilku ti ji donesu? A prostě pokud si někdo od ní něco půjčí, tak po chvíli vrátit a nepoškozené. Časem bude třeba zvládat i delší dobu.Ale ať je ona ten člověk, který rozhodne zda to půjčí. Má právo říct ne a ignorovat to vede k mnohem větším problémům, časem neřekne na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10960
13.10.22 18:17

@Elis95 to je blbá situace, že ona si půjčuje bez rozpaků, ale sama nechce, navíc v uzavřené skupině v bytovce.
No, vyčlenila bych pár hraček, o kterých bezpečně víš, že si s nimi moc nehraje.
Pak se ti s ní bude lépe domlouvat, když sama víš, že je to spíš forma jakéhosi vzdoru, pokud je nebude chtít půjčit. A přitom dobře víš, že si s nimi až tak nehraje.
Nenutila bych půjčovat hračky, které jsou oblíbené nebo drahé. To by si mohla rozhodnout sama.
Já takové situace řešila tak, že jsem vytáhla kuchynku s velkým množstvím doplňků, tudíž se nikdo po něčem dalším neshanel. A pokud začal někdo kramovat, kde neměl, tak jsem řekla, že hračky jsou vytáhlé a mužů kupříkladu nabídnout pastelky a papir nebo omalovánky. Ono i hodně kamarádek pochopilo, na tom taky dost záleží…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
287
15.10.22 19:44
@Trojlístek píše:
@Elis95 to je blbá situace, že ona si půjčuje bez rozpaků, ale sama nechce, navíc v uzavřené skupině v bytovce.
No, vyčlenila bych pár hraček, o kterých bezpečně víš, že si s nimi moc nehraje.
Pak se ti s ní bude lépe domlouvat, když sama víš, že je to spíš forma jakéhosi vzdoru, pokud je nebude chtít půjčit. A přitom dobře víš, že si s nimi až tak nehraje.
Nenutila bych půjčovat hračky, které jsou oblíbené nebo drahé. To by si mohla rozhodnout sama.
Já takové situace řešila tak, že jsem vytáhla kuchynku s velkým množstvím doplňků, tudíž se nikdo po něčem dalším neshanel. A pokud začal někdo kramovat, kde neměl, tak jsem řekla, že hračky jsou vytáhlé a mužů kupříkladu nabídnout pastelky a papir nebo omalovánky. Ono i hodně kamarádek pochopilo, na tom taky dost záleží…

Právě že s tímhle začala až cca před půl rokem. Do té doby to jakžtakž šlo. Já si taky myslím, že kámen úrazu je v jedné holčičce, která tu moji prostě provokuje. Šťouchá do ní, postrkuje tu moji, nebo když něco dcera chce, ona ji to dá do vzduchu nahoru a nedá ji to. Ano, okřiknu ji, ale stejně to dělá dál. Bohužel úplně stýkat se s ní přestat nemůžeme. Pak tu má kamarádku, se kterou si hraje často a hezky, ale taky to někdy udělá, že ji hračku nepůjči, ale není to tak časté. Já vůbec nevím, kam bych tady všechny hračky uklidila, tak aby nebyli na očích :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
390
15.10.22 20:10

Tak vemte hračky i svoje na vymenu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie