Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj mamky, moc prosím o poznatky ty, které máte doma sourozence a jeden z nich má dietu a druhý ne. U dvouleté dcery ( nar. 4.2.) je podezření na alergii na BKM a máme vysazené veškeré mléčné výrobky. Skoro čtyřletý syn tento problém nemá. Aby dcera pořád neřvala při každém podívání se do lednice, tak jsme přestali jíst mléčné výrobky celá rodina. No ale jsem na pochybách, jestli je to dobře. Sice plně nechápe, proč jí nemůžu dát třeba jogurt nebo namazat pečivo máslem, ale neměla by už zvládnout přijetí faktu, že ona něco nemůže a syn ano? Příčí se mně, dávat synovi jíst něco tajně, aby to dcera neviděla, na druhou stranu je mně malé líto, když skoro každý den jí říkám, že jí něco nemůžu dát. Nevím, jak z toho ven
Poraďte, prosím.
Alte
Ahoj, nezkoušela jsi to otočit a dát jí něco jakože výlučného (třeba nějaký sojový jogurt nebo co jí dáváš) a synovi něco běžného, co můžou oba, řekněme rohlík, s tím, že to je jen pro malou, a pro ni zakázané potraviny synovi dávat, až když už pochopí princip, že není všecko pro všecky?
Známí tak řešili malého diabetika - jedno z dvojčat (taky nějaký čas strašlivé scény s jídlem, nakonec kluci pochopili, že jeden může to, druhý ono a něco oba a až porostli, vysvětlili jim to lépe).
No tak to je ale prekérní situace… Neumím si představit, že by Tomíkovi zjistili alergii na mléko a já přestala Honzíkovi dávat jogurty. To by neprošlo, úplně je miluje. Co nastrkat do lednice k jogurtům kojenecký přesnídávky a ona si bude „vybírat“ z jedné strany lednice a syn norm. jogurt. No a tak to řešit a šidit se vším, ale je to teda na houby, vím jaká by byla mela u nás. Musí mít vždy to samé, jinak je zle… Hodně sil a vynalézavosti
A co takhle dám aspoň stejný kelímek - místo jogurtu v tom bude mít přesnídávku, ale na venek to bude vypadat, že má stejné co sourozenec.
Já bych zkusila sójové jogurty, rýžové .. a takové ty zdravé věci…
je to bílé, tváří se to jako jogurt…
své dítě bych přesnídávkou v kelímku neoblbla…
Na druhou stranu
, mladší dcera je odjakživa „žravá“ a vždycky se hrozně sápala na naše i synovo jídlo - a prostě ho nedostala s tím, že to ještě není pro ni (je fakt, že ani Dalek nedostal vždy to, co chtěl z jejího jídla, třeba pro křupky máme daleko, byly tedy jen pro malou). Scény byly a občas jsou dodnes, ale přece jí nebudu v roce dávat smaženou rybu nebo celá rodina kvůli nínebude jíst brambor s mrkví.
Moc děkuji za vaše postřehy
Jak píše Maxik, i naše Lucka je od narození hrozně žravá
Pořád leze do ledničky, do špajzu, v roce mně čmajzla z taliře stehno z kuřete a nechtěla mně ho vrátit
Takže moc těžko nese odepření nějakého jídla. To její brácha je pravý opak, toho musím hlídat, aby vůbec něco snědl.
První co bylo, tak jsem udělala nájezd na obchůdek se zdravou výživou a Lucce nakoupila sojové jogurty, máslo Provamel a rýžové Siváčky. Jenže ouha, ze sojových potravin jsme zjistili, že má Lucka průjem a Siváčky jsou hrozně sladké a nechutnají jí. Do palačinek, žemlovky a dalšího jídla jsem začla dávat místo mléka od krávy sušené mléko ovesné. Není to skoro poznat, tak jsem aspoň nad něčím vyzrála. Kubík miluje jogurty, taťka zase sýry, takže u nás byla lednice permanentně nacpaná „mlíkem“ Ono nám určitě neuškodí to mléko omezit, ale předtím jsem netušila, že je spousta potravin, kde je zakuklené mléko, nebo alespoň syrovátka. Chtěla jsem dceři koupit rozinky a višně v karobu a vida, prodavačka mně přečetla složení na balíku a byla tam syrovátka
Takže tak. Hlídám co se dá, čtu složení na potravinách a naznala jsem, že asi děcka převedu postupně obě na zdravější výživu. Vařím jim ovesnorýžovou kaši s ovesným mlékem apod. A že máme v lednici Lučinu, Cotage apod. bude holt muset vzít jako fakt a smířit se s tím, že to není pro ni. Bude to pro ni těžké, když je tak žravá.
Mně šlo hlavně o to, jestli mám kvůli Lucce omezovat další členy rodiny a Lucku tím pádem ušetřit každodenní frustrace, že něco nemůže, nebo tomu nechat volný průběh, ať si zvyká, že má jiný jídelníček a nedostane vše, co chce. Kuba by už chápal, proč to či ono nemůže, ale Lucinka je přece jenom čerstvý dvouleťáček.
Alte
Já bych teda asi staršímu to mléko úplně „nevzala“. Až bude holčička chodit do školky, tak taky nepřestanou ostatním dávat jogurty. Je to těžký, já vím. Moje dcera sice nařízenou dietu nemá, ale třeba kravské mléko, uzeniny nebo oříšky ji dávat ještě nechci. Sice jsem to u nás trochu omezila, ale nepřestali jsme to jíst. Anežka teď už ví, že něco prostě nemůže a sama, když nás teď vidí jíst šunku nebo oříšky, tak říka „já nechci šunku, šunku může jenom tatínek, protože je velkej“. Ale ona je o půl roku starší, tak přeju ať se to taky zlepší. Nebo nejlíp, ať z té alergie vyroste, to se prý často stává.
Alte, mám dva kluky. Mladší má potravinových alergií celou spoustu (mléko, vejce, pšenice, sója, atd.). Kdybych tohle všechno zrušila celému zbytku rodiny, jednak by se jim to nelíbilo a jednak by nás to stálo majlant. Takže my jsme všechny tyto suroviny sice omezili, ale nezrušili úplně. Synovi už od malinka vysvětluju, že to, co může starší, on nemůže, protože by ho bolelo bříško. Zatím (je mu 2,5), to bere sportovně. A jak už tu někdo psal, pro něj někdy dělám zpeciality, které zas nedám ostatním (max. jen ochutnat): třeba výborné bezlepkové houstičky, musli sušenky, apod. Díky tomu se myslím necítí ošizený a své alergie přijímá sportovně.
Ahoj, neporadím se sourozeneckým problémem - fakt si to nedokážu představit
a upřímně lituju
, ale chci jen dát tip na náhražku mléčných výrobků.
Můžete kozí mléko???
Dcera má zřejmě po výrobcích z kravského mléka ekzém - ještě to nemáme od dr. potvrzeno, jen vypozorované (když má mléčné výrobky, má pupínky, když nemá, nemá pupínky).
Tak jen několik tipů: rýžové mléko z DM (stojí 35,– Kč litr, což není tak hrozné a třeba puding je z něj vynikající a kaše taktéž - tajně ujídám
), Kozí sýr St. Pierre (mají v Hypernově, Tescu atd.) stojí přes 50,– Kč, což je teda pálka, ale… Majránka mu říká „m mé“, tj. „máslo od kozy“
a díky němu přestaly každodenní scény před ledničkou, že chce namazat na chleba máslo
Kozí jogurt St. Pierre bohužel obsahuje i sušené kravské mléko, ale ještě je nějaký za Ratibořic, který teda v supermarketech nemají, snad jen ve zdravých výživách, ale ten jsem ještě nezkoušela… Třeba by se tak venslo trochu spravedlnosti mezi sourozence, syn by věděl, že je to dobré, ale že to je jen pro ségru a ona by zas věděla, že obyč máslo, jogurt atd. je jen pro bráchu… Každopádně sebrat synovi mléčné výrobky bych se trochu bála, zvlášť když, jak píšeš, není zrovna jedlík… Držím place!!!
Taky nejíme BKM, kupujeme rýžové a ovesné mlíko, ovesný jogurty, nešlo by to tudy? Jo a ve školce už starší syn sám hlásí, když se spletou a dají mu jogurt nebo mlíko, že to nechce. Ví, že se mu pak dělá ekzém.
Tak kozí ani ovčí nemůže taky
A to jsem u nás v Tescu objevila dokonce i kozí máslo. Já jsem to právě chtěla udělat tak, že Lucka bude mít to svoje a Kubík taky svoje. Jenže Lucka to má tak zúžené, že jsme zahnaní do kouta. Já trdlo začátečník jí dávala Floru a Ramu jakožto rostlinné máslo a pak jsem se divila, proč má i po tomto čevené skvrny okolo pusinky. No až pak jsem si přečetla, že je tam syrovátka
Tak jsem se poučila, že musím pečlivě číst popisky.
Lasičko - tak to tak pořád máme nějak podobné, že jo? Pamatuješ si na mé zoufalé diskuze ohledně Kubíka, viď?
No skončila jsem já i děcka na homeopatii, já ještě navíc na Bachovkách a v závěru jsem zobala Lexaurin
Teď už je o něco líp, ale pořád řeším zdravotní stav děcek. Lucka má jít na trhání mandle, na nefrologii kvůi neobjasněné dlouhotrvající hematurii a ještě k tomu se jí začly dělat fleky na pusince po mléčných výrobcích, sem tam svědivý flek po tělíčku a v březnu jde na oční, jestli není tupozraká. No na jedno dítě až až. Kubík věčně nemocný ze školky, spát chodí kolem 23. hodiny a líta po bytě pořád jak splašený. Tož tak
U nás jsem nikde ovesné jogurty neviděla. Jak se jmenují a kdo je vyrábí? Alte
Alte: teeeda, u vás to „žije“. Nezávidím. U nás se starší divočák věkem trošinku zklidnil, nehysterčí teď v řádu hodin, ale dní
Ovesný jogurty se jmenujou Ovísek, pak jsou ještě rýžový. Shánějí se dost špatně. Já je kupuju v Countrylifu, když je mají. Mlíka mají v každé zdravé výživě. Starší je nechce ani za nic, mladší je přijal. Dávám mu do něj rozdrcenej lactobacilus Probian, tak to má ochucený do jahodova. Mandle nám taky hrozí, ale bojuju jako lev, abysme na ni nemuseli. Drž se, určitě bude brzo líp!
Lasičko - tak za mandli taky bojuju jak lvice
Já mám všechny mandle pryč a mám oslabený WALDEYERŮV LYMFATICKÝ OKRUH. Sedlo mně to pak na zadní stěnu v krku a nosohltanu, takže mám prý atrofovanou sliznici. Na homeopatii mně řekli, že někdy je ta nosní mandle zvětšená a pořád zahleněná právě při alergii na mléko. Lucka mívá navíc i ty červené fleky okolo pusinky. Na alergologii jsme zatím ještě nebyli, ale MUDra řekla, že to mlíko máme vy:,–(it. Teď lítáme kvůli té krvi v moči.
Na ovíska se zeptám, ten rýžový siváček Lucka nechce. Je ten ovísek taky tak přeslazený a lepivý? Jaké používáš máslo? U nás mají jen to kozí nebo sojové a ani jedno nemůže. Ohledně těch mlík, tak jsem jí zkusila dát ovesné, ale dáví se mně z něho, jsou tam jakoby piliny. Dobrý je pohankový zajíc, ale našla jsem tam jednak umělé sladidlo a pak taky sóju ![]()
Vy jste byli na alergologii?
Alte
Alte: no taky pěkný s tou tvojí mandlí. Jestli nebude mít Šimon v dohledné době otitidu, na orl vůbec nepůjdu. Ale jestli to půjde jak doposud - co měsíc, to otitida - tak to asi neustojím… Naučila jsem se homeopaticky trochu vychytávat ty jeho rýmy. Změnili jsme homeopata, tak jsem zase optimističtější. Jo a taky jsem si našla pro kluky léčitelku. Známá měla s klukem podobný problémy - neustále horní cesty dýchací + ucho, neustále atb, děcko na hromadě, našla tuto paní a po pár návštěvách se stabilizoval. Řekla nám, že mají oba oslabenou slinivku, nedoporučila mléčný výrobky (ty jsem jim už stejně kvůli ekzémům a neustálýmu zahlenění nedávala), ukázala reflexní body, který mačkáme. Na alergu jsem byla pouze se starším a stačilo. V té době měl ekzém a v noci hodinu prokašlal. Dr. bez vyšetření na:,–(il léky na žaludek, že má reflux. K tomu na:,–(il aerius. Po několika týdnech braní jsme šli na krevní testy, neprokázalo se nic. Léky na žaludek taky kašel neovlivnily. Spirometrii měl o.k. Tak jsem tam přestala chodit. Byl to nějakej primář, místní kapacita a přesto to sekal jak baťa cvičky… Pak jsme začali chodit k homeopatovi a noční kašel ustal.
Ovísek je taky takovej sladkej blivajz
A to ovesný myslíš jako instantní? My používáme krabicový - v tetrapacku. Je to normální bílá tekutina.